Zenés este a Katolikus Főtemplomban

Közzétéve ekkor: 2018 július 8. 14:00

A Szentmiklósi Napok keretében, július 5-én a komolyzenét kedvelők örömére az idén is sor került a zenés nyári estre a csodálatos akusztikájú Katolikus Főtemplomban. A koncert egyben tisztelgés volt Lábassy János emléke előtt is, aki 195 évvel ezelőtt ebben a hónapban született, s 170 éve alapította meg azt a kovácsműhelyt, amely országos jelentőségű mezőgazdasági gépgyárrá fejlődött, s nemcsak magát és gyárát, Törökszentmiklóst is ismertté tette az országban. A megemlékezés azért is szólt neki, mert nem csupán gyáralapító, hanem az egyház támogatója is volt, ő adományozta a Szentháromság Templomnak az orgonát.

A műsor nagyobb részét a már jól ismert helyi művészek, művészeti csoportok adták  Szekeres József kántor jóvoltából most is orgonamuzsikában lehetett gyönyörködni, komplett műsorral lépett fel a Sanctonicolaum Kórus, a hangszeres zenét pedig a Kodály Zoltán AMI vonószenekara képviselte. A hagyományokhoz híven a kórus és a zenekar közös produkcióval is szolgált a hallgatóságnak.

A tavalyi betegség miatti kihagyás után a hívó szónak ismét eleget tett az Európa számtalan országában fellépő, de a Távol-Keleten sem ismeretlen Farkas Erzsébet, s első alkalommal mutatkozott be a miklósi közönség előtt Balázs Anita gordonkaművész. Mindketten Török- szentmiklós szülöttei, akik  a szülők, testvérek révén ma is a városhoz kötődnek. Üde színfolt volt a most először bemutatkozó Kodály Zoltán AMI Gyermekkórusa, amely egy számot együtt énekelt a Sanctonicolaummal. A zongorakíséretet Nánási Erzsébet és Hajduné Papp Erzsébet biztosította,  a kórusokat Csikiné Lukszics Ágnes,  a vonósokat Péter Izabella vezényelte.

A műsor befejező részében a szlovákiai Tornaljáról érkező „ MusicaAeterna” csoport mutatkozott be, amely reneszánsz öltözékben többek között reneszánsz éneket és táncot adott elő.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés