Zavar a rendszerben. Orbán kontraproduktív népszavazása

Közzétéve ekkor: 2021 július 21. 17:10

Pásztor

Sűrűsödik a levegő Orbán Viktor, a NER, az illiberális állam körül. A teljesség igénye nélkül csak néhány a szaporodó gondok közül:

A hét elején egyértelművé vált, hogy az Európai Bizottság addig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet – Magyarország durván 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásáról van szó – , amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és nem ad  garanciát arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően kivizsgálják a nemzeti hatóságok.

14 ország ítélte el a megszületett pedofiltörvényt, szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a megítélésük szerint diszkrimináló törvény miatt. A 14 ország kijelentette, hogy a törvény nincs összhangban az európai szabályokkal. „Ez a magyar törvény egy szégyen” – mondta Von der Leyen, az Európai  Bizottság elnöke, s kijelentette, a bizottság határozottan fel fog lépni a magyar melegellenes törvény ellen.

Az eddigi információk szerint Magyarország az egyetlen lehallgatási botrányban érintett európai uniós tagállam, ahol független újságírókat, vállalkozókat és politikusokat figyeltek izraeli kémszoftverrel. – Ha igaz a hír, akkor teljességgel elfogadhatatlan, ami történt, és ellenkezik az Európai Unió minden értékével – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Márpedig, úgy tűnik, igaz.

Mindezekre már reagált valamilyen módon– némelyikük többször is – Szijjártó Péter külügy-, Varga Judit igazságügy miniszter, Kovács Zoltán államtitkár, sőt még Bayer Zsolt újságíró, fideszes véleményvezér is. Egyedül Orbán Viktor miniszterelnök hallgatatott, mintha hosszasan fontolgatta volna, hogyan reagáljon a problémákra. Most viszont egy Facebook-videóban megszólalt. A három gond közül kiemelt egyet, valószínűleg azt, amiről úgy gondolta, legkönnyebben kezelhető. De jól gondolta-e?

A videóban leszögezte, a magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a reklámokban és a televíziókban, nem úgymint Nyugat- Európában, ahol már állandósult, hogy LMBTQ-aktivisták járnak be az iskolába, óvodákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást. Az Európai Bizottság nálunk is ezt akarja, s mert mi nem,a brüsszeli bürokraták hatalmukkal visszaélve kötelezettségszegési eljárásokat indítanak. „Ebben a kérdésben nem lehet engedni, amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot. Ezért a kormány úgy döntött, népszavazást kezdeményeznek öt kérdésben” – mondta Orbán.

A kérdések a következők:

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben, a szülő hozzájárulása nélkül szexuális nevelésre irányuló foglalkozást tartsanak?

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi kezeléseket népszerűsítsenek?

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Különösen a 2. 3., és 5. érdekes, amelyek a nem megváltoztatására vonatkoznak, hiszen ezek gyermekek számára való bemutatása, népszerűsítése soha, sehol, senkiben fel sem merült, az EB rögtön rákérdezhet, ezeket honnan szedi Orbán Viktor, ki vagy kik akarnak ilyesmit Magyarországra rákényszeríteni. S erre mit lehet válaszolni?

De valószínűleg nem gondolta végig, hogy más szempontból is igen kontraproduktív lehet a hirtelen felbuzdulás. Eddig ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva nem lehetett népszavazást kiírni, de ez ma reggeltől lehetővé vált. Orbán bejelentésére azonnal reagáltak az ellenzéki pártok, a  DK és a Momentum már meg is írta, tenni fognak arról, hogy érvénytelen legyen a kormány népszavazása. S ez nem csupán üres fenyegetés.

2016-ban, a kötelező betelepedési kvóta ügyében tartott népszavazás alkalmával az ellenzék már szólított fel egységes bojkottra. Ennek nyomán a szavazásra jogosultak kevesebb, mint fele adott le szavazatot, így a referendum érvénytelenné vált. Most, miután az ellenzék egységesen lép fel, s a kérdésben a Fidesz-tábor is megosztott, az ismétlődésnek komoly a lehetősége.

A másik dolog, ami nagyon visszaüthet, hogy most, amikor a népszavazás lehetővé vált,megnyílt az út az ellenzék előtt, szavaztathat azokban a kérdésekben, amelyek miatt a kormány nagy valószínűséggel meghosszabbította őszig a veszélyhelyzetet. Orbán Viktorral nagyjából egyidőben Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentette a Facebook-oldalán, hogy a friss rendelet értelmében több kérdésben népszavazást kezdeményez:

„Országos népszavazást kezdeményezek arról, hogy a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy legyen általános, ingyenes antitest-szűrés minden 60 év feletti honfitársunknak”

Szemtől Szembe


Megosztás

3 hozzászólás

  • Koko says:

    Ez amenekült cigány eltolhatná már a biciglijét haza

  • vándor says:

    Nem megyünk el nép szavazni,mert látjuk a valóságot.Karácsony meg egyszerűen alkalmatlan.Mint magánember nyújtotta be a kérdéseit.Tudhatta volna hogy ezt így elfogják utasítani.Miért nem a pártok tették fel a kérdéseket?

  • Kocsis Tibor says:

    Ez az Orbán tutira nem épelméjü!!! Ami kérdéseket feltett ez mind baromság,senki egy ország sem akarja azokat a dolgokat amik a kérdésben vannak!!! Teljesen megvan örülve!!! Ez az ember orvosi eset!!! Lekellene mondania!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés