Zászlót bontott a Nemzeti Légió

Közzétéve ekkor: 2019 június 2. 18:03

Pásztor

Fotó: azonnali

A Mi Hazánk Mozgalom által május közepén bejelentett „Nemzeti Légió” elnevezésű szélsőjobboldali, félkatonai szervezet pénteken bontott zászlót Szegeden. A mozgalom elnöke, Toroczkai László azt nyilatkozta, azért  Szegedre esett a választás, mert épp 100 éve, hogy Horthy innen elindulva a Nemzeti Hadseregével „megtisztította” az országot a kommunistáktól.  A helyzet most is ugyanaz, csak most nem a kommunisták, hanem a cigányok viszik anarchia felé az országot.

A Horthy vezette Nemzeti Hadsereg radikálisabb különítményei a Magyar Tanácsköztársaság bukása után több mint ezer baloldalit és ártatlan (főként zsidó) polgárt mészárolták le, és temettek tömegsírokba.

Az eseményen felszólaltak a légió vezetői. Walter Péter a Mi Hazánk Ifjaitól azt mondta, a Légió harcosai nem foglalkoznak a liberális hordák véleményével. Szerinte vannak nézetkülönbségek a nemzeti érzelműek között, de mindenki egy célt akar:

fegyelmet, rendet, tiszteletet. Céljuk, hogy Horthy kormányzó harcát vívja a mai korban.

Födelmesi László, a Nemzeti Légió testőrségének vezetője, korábbi francia idegenlégiós elmondása szerint azért csatlakozott, mert most igazi férfiakra van szükség. Amikor még valóban férfiak vezették Európát, nem jöhettek korlátlanul arabok és négerek a kontinensre, ma viszont megy a buzilobbi, a  társadalmat megfertőzte a tolerancia. Ezért:

Jelszavuk: feltámad a magyar virtus; köszönésük: erő és erény. Céljaik között említette, hogy leszámoljanak az ateista materializmussal, és feltámasszák a magyar virtust.

Dorogi György, a Nemzeti Légió nemzetőr tagozatának a vezetője arról beszélt, hogy

nem nácik vannak itt zászlókkal , hanem hétköznapi emberek;

azokat is várják a Légióba, akik a Néphadseregben szereztek tapasztalatot;

az oktatási rendszerről sokat elmond, hogy sok ott megszerzett tudást azóta sem kellett használnia;

mai gyerekek kommentelgetnek és virtuális valóságban élnek.

Rosszallottaa magyar honvédség nagy összegű költéseit, hogy támadásra alkalmas eszközöket vásároltak, pedig szerinte a védelemre kellene költeni.

Fotó: szegeder.hu

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke többek közt azt tartotta kiemelendőnek, hogy 2010-ig volt lendület a nemzeti táborban, azóta azonban újra azt látjuk, hogy

bábszínházzá vált a parlament, nem valós problémákról beszélnek a politikusok. Pedig azok az okok és problémák, amik a Magyar Gárdához vezettek, ma is fennállnak, sőt, súlyosbodtak.

A zászlóbontás helyszínétől mintegy 300 méterre több csoport tartott antifasiszta ellentüntetést. Az Autonómia az ellentüntetésre való felhívásában azt írta:

„Nem kell sokáig visszamennünk a történelemben, hogy tudjuk, miféle barbarizmushoz vezet ez, amellett, hogy még a magyar törvények szerint is tiltva vannak az ilyen alakulatok. A kérdés persze az, hogy a kormány hátszelével működő szervezetet meddig hagyja elmenni a hatalom.”

Nagy Ákos, egyetemi hallgató arról beszélt, hogy a Mi Hazánk a kormány által kiépített rendszer legfrissebb csatlósa, azé a rendszeré, amely folyamatosan bűnbakokat gyárt: cigányok, melegek és menekültek ellen uszít.

„Látni kell, hogy az emberek nem a menekültek, vagy cigányok miatt élnek szegénységben, nem miattuk túlóráznak, nem miattuk lesznek kizsigerelve a munkahelyeken, hanem a nagy cégek érdekeit kiszolgáló jobboldali kormány és csatlósai miatt” – tette hozzá.

A szintén nem messze tartott Magyarországi Cigányközösség Fórum ellentüntetésén a résztvevők élőlánccal tiltakoztak a Nemzeti Légió avatása ellen. A rendezvényen Kolompár Orbán roma aktivista arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy törvénytervezetet nyújtsanak be hétfőig és szólítsák fel a kormányt, hogy ne működhessenek a Nemzeti Légióhoz hasonló félkatonai szervezetek az országban.

Szemtől Szembe


Megosztás

4 hozzászólás

 • Szekeres Barnabás says:

  Kedves Pásztor Úr!

  Azon túl, hogy a cikk tartalmával többé-kevésbé egyetértek, vagyis semmi szükség ilyen politikai-félkatonai szervezetekre, meg tudná indokolni az alábbi kijelentését? :

  „A Horthy vezette Nemzeti Hadsereg radikálisabb különítményei a Magyar Tanácsköztársaság bukása után baloldaliak és ártatlan polgárok ezreit mészárolták le, és temették tömegsírokba.”

  Véleményem szerint ez egy rendkívül erős és hatásvadász csúsztatás! Kérem, legközelebb tájékozódjon, mielőtt ehhez hasonló zöldségeket ír.

  Szekeres Barnabás

  • Pásztor Gábor says:

   Civilben történész vagyok, úgy gondolom, eléggé tájékozott a kérdésben. És elfogulatlan, ami Önről valószínűleg nem mondható el. Amúgy rühellem a hatásvadászatot, nem csípem a csúsztatást. A zödségeket kicsit erősnek tartom, dehát a stílus maga az ember. Tényekkel hajlandó vagyok vitázni, elfogultsággal nem, úgyhogy a témát a magam részéről lezártam.

   • Szekeres Barnabás says:

    A reakciójából úgy vélem, kettőnk közül Ön az elfogult. Történészként (és újságíróként) Önnek kellene állításait VALÓS tényekkel alátámasztania, nem pedig már számtalanszor megdőlt marxista ostobaságokat szajkózni!

    Szerencsére ma már azért sokkalta professzionálisabb a törtész társadalom, mint a pártállami időkben volt. Sokkalta színvonalasabb munkák is születnek, mivel pl. a 1918-as, 19-es események dokumentumai ma már szabadon kutathatók, illetve nem lebeg a történészek feje felett az állampárt-, illetve a politikai elvárás damoklészi kardja sem.
    Rendkívül jó példa erre barátom, és egykori gimnáziumi osztálytársam, Csunderlik Péter nemrég jelentetett munkája, amely épp a témába vág! (Ugye, micsoda merészség ez ebben a neohorthysta-fasisztoid-fideSS diktatúrában? nem is értem, ugyan honnan veszi ehhez a bátorságot, vagy miért nincs még börtönben??? 😀 )

    A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” – A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában címmel megjelent munkája bizony remekül sikerült! A szerző sorra cáfolja benne a Horthy-korban született „rémmeséket”, de nem elhazudva azonban a proletárdiktatúra brutalitását sem! Furcsállom, hogy nem hallott róla, hiszen az ellenzéki sajtó rögtön a keblére ölelte és körbe is hordozta az országban, hogy végre egy fiatal történész, aki szakít a Horthy-korszakban rögzült tanácskormány képpel és nem egy őrjöngő, vérgőzös vörös kuplerájként festi le a „dicsőséges 133 napot”, ahogyan azt a jelenlegi kormány láttatni szeretné. Nos, Péter komám bizony közel 6 évet szentelt az életéből a téma kutatásának és tette ezt úgy, hogy mindvégig igyekezett pártatlan, objektív képet adni erről a finoman szólva is ellentmondásos korszakról. És láss csodát, stúdióbeszélgetések keretében érdemi szakmai vita kezdődött a kamerák előtt, méghozzá professzionális történészek, nem pedig politikusok között! Igen, itt, ebben a nyomasztó diktatúrában… Tiszta hihetetlen!

    Nagyon nehéz azonban számszerűsíteni a terror áldozatait függetlenül attól, hogy a kegyetlenkedéseket melyik oldal követte el! Péter barátom kutatásai alapján vörös részről 5-600 fő a valós nagyságrend, de jobboldali történészek 800, sőt 1000 főt emlegetnek. Hozzáteszem, teljesen alaptalanul!

    A fehérterror áldozatainak megbecslése még nehezebb, mivel a későbbi pártállami időkben rengeteg mese, kitaláció, egyszóval hazugság telepedett a témára, nyilván a vélt, vagy valós politikai haszon reményében. Előfordultak azután olyan esetek is, mint például itt, Törökszentmiklóson, hogy a megszálló román katonaság végzett ki vöröskatonákat, akiket később a fehérterror áldozatai közé soroltak. Történt azután városunkban olyan eset is, hogy a helybeli „károsult” civilek meg sem várták a különítményeseket, hanem saját maguk lincseltek meg kommunista pártembereket. Most akkor őket is tekinthetjük a fehérterror áldozatainak, vagy ők demokratikusan lettek agyonverve?

    Összességében a fehérterror magyarországi áldozatainak száma közel duplája a vörösterrorénak, de nagy valószínűséggel még így is 1000 fő alatt marad. Baloldali, marxista történészek ma már 1500 főben állapítják ezt meg. Ennél nagyobb számot komoly történész ma már nem vesz a szájára, legyen az bármennyire is elfogult! A többezres szám gondolom még valamilyen rákosista tankönyvben szerepelhetett…

    Kérem olvasson, tájékozódjon a témában, mert így csak saját magát járatja le. Ha nincs ideje korrekt és elfogulatlan munkák tanulmányozására, akkor nyissa meg a Wikipédia ide vonatkozó cikkét:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9rterror

    Nem kedvelem a szélsőségeket, sem jobbról, sem balról, sem a liberális irányból, így ugyan úgy irritál a szélsőbaloldali propaganda, mint a szélsőjobb.

    • Pásztor Gábor says:

     Tisztelt Szekeres Úr!
     Igen restellném, és csalódnék magamban, ha csupán a Wikipédiára hagyatkoznék, és ha számtalanszor megdőlt marxista ostobaságokat szajkóznék. Én inkább – s javasolnám, tegye Ön is – Bödök Gergely doktori disszertációjára s Romsics Ignácra hagyatkozom (http://disszertacio.uni-eger.hu/54/4/Bodok_disszertacio.pdf), s annak is a 189. vagy 209-211. oldalára. Avagy Konok Péter történész gondolataira (http://epa.oszk.hu/00900/00995/00023/pdf/konokp10-3.pdf), ott is a 88. oldalra,
     Ezekből kiderül, hogy a meggyilkoltak száma 2000 körülire tehető, ami több mint ezer, tehát több ezer. De nem kizárt, hogy nagyobb ez a szám. Nem állítom, lehet. De hogy meglegyen a lelki békéje, javítom a szöveget több mint ezerre.
     És ezzel tényleg lezárom ezt a témát. Meg a másikat is. Nem a vita miatt, hanem azért, mert ez egy újság, nem pedig történettudományi szaklap, s nem hiszem, hogy a mi csatározásunk az olvasókat különösebben érdekelné.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés