Vizet prédikál, s maga bort iszik!

Közzétéve ekkor: 2011 január 16. 10:43

Ha lerohad a szemedrőlavagy „Az út, amiről beszélsz, nem az, amin jársz.”(Lao-Ce kínai filozófus)

Meggondolatlan döntések (a Fidesz jelenlegi szóhasználata szerint brutális mértékű emelések) sorozatának első elemeként decemberben határozott az ivóvíz- és csatornadíjakról, a frissen megválasztott, háromnegyedes Fidesz többségű képviselő-testület.
A díjemelés fokozatos bevezetésére, a lakosság anyagi teherviselő képességét figyelembe vevő mérsékelt emelést jelentő ellenzéki javaslatra ( mintegy 80 t/m3-rel kisebb díjra ) a városvezető többség egységesen nemmel szavazott.
A döntéshozó testületi ülést a tévében nem lehetett figyelemmel kísérni, mert érdekes módon nem volt jelen az ülésen a városi televízió stábja. Utasításra, mert talán maga a városvezetés is restellte a hozzá nem értést tükröző, könnyelmű rendeletalkotást és jótékony félhomályban, csendben akarta intézni a dolgot.
A döntés értelmében a vízdíj a tavalyi 287,5 Ft-ról, 296,25 Ft-ra növekszik, a lakosság többlet kiadása 8,75 Ft lesz m3-ként.
A csatornadíj a tavalyi 318,75 Ft-ról, 481,25 Ft-ra növekszik, a lakosság többlet kiadása 162,5 Ft lesz m3-ként.
(Azaz, a szolgáltatások jellemzően párhuzamos igénybevétele esetén 171,25 Ft/m3-es, vagyis 28,27 %-os díjemelést kell megfizetnünk!)

 A két tétel együttes hatása – egy átlagosan havi 10 m3-es vízfogyasztás mellett – évente 20550 Ft fogyasztónkénti többlet kiadás lesz.

A mondás úgy tartja: „A szegény ember vízzel főz!”Ha így haladunk tovább, akkor ez Törökszentmiklóson egyre kevésbé lesz igaz, mert a szegény ember ezt a” luxust”  nem biztos, hogy megengedheti majd magának?!

Akik pedig még nem kötöttek rá a csatornahálózatra, azok sem járnak jobban, mert a szippantott szennyvíz díja 2.000 Ft-ról 2.706,25 Ft-ra növekszik, azaz 706,25 Ft-tal lesz több m3-ként, mint tavaly. A növekedés 35,31 %-os lesz.. Ez egy három köbméteres szippantás esetén 2.118,75 Ft, egy öt köbméteres szippantás esetén 3531,25 Ft többletköltséget jelent a szolgáltatás igénybevevőjének. Azon fogyasztóknak akiknek eddig még nem sikerült zárt szennyvíztározót kialakítani, azok sajnos az ez évben jelentősen megemelkedett talajvizet is ilyen áron szállíttathatják majd el derítőikből.
Ki-ki számolgathat mennyit visznek el a családi kasszából a felelőtlen város vezetés döntései?! A víz-fogyasztást (m3-ben) kell megszorozni 171,25 Ft-tal és megkapják a többlet fizetni való összegét.
A legutolsó információk szerint a Törökszentmiklós Térségi Víz- és Csatornamű Kft. 90 napon túli kintlévőségei (Kiszámlázott, de be nem fizetett díjak!) meghaladják a 38 millió Ft-ot. A jelentős díjnövelés hatására, a díj fizetési hajlandóság biztosan tovább fog csökkenni, annak ellenére, hogy a nem fizetőket a vízszolgáltatásból való kizárással fenyegetik meg. A ki nem fizetett díjak terhei – később – a díjfizetők pénztárcáját fogják terhelni, hiszen végső soron velük fogják majd ezt is megfizettetni. A díjtartozások megjósolható növekedése és a vízfogyasztás szinte biztos csökkenése előrevetíti a tervezett díjbevételek elmaradását, a vártnál kisebb bevételek teljesülését. Sőt a kikötések tömegessé válása a közkifolyók számának növelését is jelentheti, noha ezek számát az elmúlt években csökkentették. Ez a következmény csak a költségeket növeli és egy fillér bevételt sem hoz a szolgáltatónak.

A brutális díjemelés bevételei persze nem maradnak a Törökszentmiklós Térségi Víz- és Csatornamű Kft.-nél, az önkormányzat elvonja azt tőlük. Ennek egyszerű módját határozták el a döntéshozók, a szennyvízcsatorna-hálózatot bérbe adják a Vízműnek, az meg ezért bérleti díjat fizet. „ Oszt jó napot!” 

Itt is ugyanaz a módszer, mint a megemelt szemétdíj plusz kommunális adónál, megjelölték a bűnbakot, itt a Vízművet, ezért mindenki őket szidja, a pénz meg szép csendben az önkormányzathoz kerül!
Az önkormányzat elviszi a pénzt, a Kft. meg elviszi a balhét így ismét tiszta marad a hozzáértő, okos kis kezecske?!  

Az önkormányzat, az így szerzett többletbevételét  a többéves felelőtlen, hozzá nem értő gazdálkodásának elkendőzésére, a pénzügyi lyukak betömködésére fogja használni.

 Serfőző István

 

Végezetül álljon itt a Vízöntők aktuális horoszkópja és két szállóige:

A VÍZÖNTŐK most vannak igazán elemükben, sziporkázóan ötletesek, és a változtatás utáni vágyuk minden életterületre kiterjed. Az elavult dolgokat kiiktathatják az életükből.

                                                                              (Maxima magazin)

A hazug büntetése nem az, hogy mások nem hisznek neki, hanem az, hogy ő maga sem hisz senkinek.

                                                                               (George Bernard Show)

 A tisztánlátás az élet olyan ajándéka, amely gyakran megkésve érkezik.

                                                                                (Wass Albert)


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés