Viszlát, Gyuszi bácsi, holnap találkozunk

Közzétéve ekkor: 2019 május 14. 8:08

Pásztor Gábor

Háromszor elolvastam, amikor  megláttam a hírt a Facebookon. Nem akartam elhinni. Valahogy úgy voltam vele, s tudom, nem voltam egyedül, hogy örökké fog élni. Tudtam, hogy hónapok óta beteg, nagyon súlyos gondjai vannak, de a szemem előtt most is az van, ahogy kilencven évesen hetykén biciklizik, hogy mindenütt ott van, hogy mindig kiegyensúlyozott és vidám, hogy elnyűhetetlen.

Írhatnék róla nekrológot, írhatnék magasztos szólamokat, de nem teszem. Nem illene hozzá, szerintem nem is vágyna rá. Biztos vagyok benne, azt szeretné, úgy emlékezzenek rá, amilyen volt. Ahogy az újságok írásai, barátai, tanítványai kommentekben emlékeznek rá. Ahogy én is mint fiatal – ma már öreg – kollega emlékszem rá. Rá, akit soha nem láttam letörtnek, szomorúnak s nagyon ritkán, akkor is csak percekig, mérgesnek. S akitől most is úgy köszönnék el: Szervusz, Gyuszi bácsi, holnap találkozunk. (Elnézést, hogy felrúgom a sajtó írott vagy íratlan szabályait, hogy zárt Facebook- csoportok hozzászólásaiból idézek, remélem, kivételesen ezt elnézik nekem.)

Még válogatott focistát is nevelt mindenki Gyuszi bácsija

Németh Gergő – SZOLJON (részlet)

A nyolcvan esztendős Gyuszi bácsi persze azóta sem vonult vissza a sporttól, rendszeresen ott ül a leláton a helyi foci és kézicsapatok mérkőzésein.

Gyuszi bácsi, honnan ered a sport iránti szeretete?

— Emlékszem mikor óvodába jártam, ott volt egy csinos copfos kislány, akit Erzsikének hívtak. Fel akartam a figyelmét hívni magamra és a homokozónál vállalkoztam egy zsugorfejenállás bemutatására. Sajnos szívem hölgye nem értékelte az attrakciót, ám csendesen ez a momentum is terelgetett a pálya felé. Másrészt volt két bátyám, akik ha — nagy ritkán — meg akartak búbolni, kihasználtam ifjonti lendületességem és egyszerűen elfutottam előlük.

Rubin diplomát vett át a közkedvelt miklósi pedagógus

Molnár-Révész Erika – SZOLJON (részletek)

Humora, a gyermekek és a sport iránti szeretete mindenki előtt ismertté tette nevét Törökszentmiklóson.

Bár már betöltötte a kilencvenet, Karakas Gyula, vagy ahogy mindenki hívja „Gyuszi bácsi” korához képest még mindig remek formában van.

Szellemes, sziporkázó megjegyzéseit kedvesen fogadja mindenki, sohasem tolakodó, tisztelettudó, udvarias ember, jó barát – sorolják neve hallatán a miklósiak. A volt testnevelő tanárt, Karakas Gyulát szinte mindenki ismeri a városban, sok-sok generációval szerettette meg a sportot, gyermekek százait nevelte sportszerűségre.

„A mezítlábas klottgatyától a rubindiplomáig”

Fejes Zsolt – Törökszentmiklósi Hírlap (részletek)

Cserepszere, akarom mondani, szerepcsere.  A páros gyakorlatok elengedhetetlen része volt e szófordulat Karakas Gyuszi bácsi testnevelési óráin, edzésein , amit mindig egy biztató és barátságos mosoly követett.

Ennyi idő elteltével, ha visszatekint közel 40 éves pedagógiai munkájára,mire emlékszik vissza Gyuszi bácsi a legszívesebben?

 – A kisgyermekek szemére és mosolyára. Mindig szerettem a gyermekeket. Szeretet nélkül nincs jó pedagógia. Én mindig arra törekedtem, hogy ne csak ráció, hanem az emóció is része legyen a nevelésnek. No meg a humor, az is kell, hogy értsünk a gyermekek nyelvén.

***

„Gyuszi bácsi?! Ha emlékezek, csak mosolyogva tudom kezdeni, mert szeretett bennünket diákokat, és szerettük Őt. Eszembe nem jutott, hogy egyszer eltűnik a mosolya. Békés álmot Gyuszi bácsi. „

„A legnagyobb fegyver a mosoly és a legnagyobb erő a szeretetet….(Jet Li ) Gyuszi bátyám ebben kivételes egyéniség voltál .. Isten Veled !”

„ Felejthetetlen személyiség volt, velünk gyerekekkel sokat játszott, viccelődött. A Rózsa téri táborok lelke volt!”

„Nyugodj békében Gyuszi bácsi! Örülök, hogy ismerhettelek és tanulhattam tőled a Fáklya ifiben.”

„Az egyik legjobb – ha nem a legjobb tanárom/tanárunk volt”

„Az egyik legemberebb ember távozott ebből az árnyékvilágból!!!”

„Isten nyugosztalja! Sok -sok emlék maradt itt a szívekben!”

„Drága Gyuszi bácsi! Szívemben, lelkemben örökké él a nyári táborozások vidám emlékével!”

 ,,Csak a Jók mennek el,,!! Gyuszi bácsi Nagyon Jó és Kedves Ember volt!!!.Tiszta szivemből Sajnálom!!!”

„Egy igaz ember ment el, s ez mindenkinek nagy veszteség!”

„Megdöbbenve olvastam e hirt, hogy a mi Gyuszi bank elment közülünk. Nekem és még sokunknak kiváló szakemberkent volt edzőnk az akkor mèg mb 3-ban szereplő focicsapatunknak. Egy humoros, jókedvű, munkájára odafigyelő és embertársait tisztelő embert ismerhettünk meg benne. Én büszkén kijelentem, hogy boldoggá tett avval, hogy ismerhettem egy ilyen nagyszerű embert mint ő.”

„Nekem első mentorom, aki terelgetett a tanári pályám kezdetén. Sokat tanultam tőle. „

„Miklóson nem volt ember, aki ne szerette volna! Szüleimmel együtt tiszteltük és szerettük Őt!”

„Nem tudom, miért, de ez jut róla elsőnek az eszembe: „ Nem hideg a fagylalt? – Á, nem, Gyuszi bácsi. – Akkor minek eszed, lüke gyerek?”

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés