„Van itt valaki, aki képes felkavarni az állóvizet” – Tízezrek készülnek, Angliától

Közzétéve ekkor: 2024 április 5. 11:27

Ausztriáig jönni fognak emberek Magyar Péter szombati tüntetésére

Czene Gábor – Krausz Viktória

A támadások azt igazolhatják támogatói számára, hogy Magyar Péter valóban veszélyes a Fideszre nézve – magyarázta Mikecz Dániel politológus, hogy ezúttal miért látszik kevésbé hatásosnak az Orbán-kormány máskor pusztító propagandája.

Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért – ezzel a címmel hirdetett tüntetést április 6-ára, szombatra Magyar Péter. A „nemzeti menet” a program szerint a Deák tér környékéről délután 2 órakor indul majd a Kossuth térre, hogy követelje: „a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”.

Magyar Péter március 15-én tartott demonstrációjának Facebook-oldalára előzetesen 13 ezren jelentkeztek be (résztvevőként vagy érdeklődőként), a valóságban aztán ennél is jóval többen gyűltek össze az Andrássy úton. Mostanában már 32 ezer felett jár a szombati tüntetésre bejelentkezők száma, ami csaknem két és félszerese a korábbinak.

Már a március 15-i rendezvényét is zászlóbontásként jelentette be Magyar Péter, noha arról továbbra sem lehet tudni, hogy milyen párttal egyezett meg az európai parlamenti választáson való indulásról – emlékeztetett kérdésünkre Mikecz Dániel politológus. Politikai jelentősége szerinte annak lenne, ha a lehetséges támogatók és a közvélemény a szombati demonstráción többet tudhatnának meg ennek részleteiről. Mivel Magyarnak szüksége van az aktivisták munkájára az EP-kampányában, így a rendezvény egyben a toborzásra is lehetőséget adhat.

Az utóbbi hetekben – folytatta Mikecz Dániel – a kormány politikai gépezete azon dolgozik, hogy hiteltelenítse Magyar Pétert. (A volt feleség, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter hosszan nyilatkozott párkapcsolati konfliktusairól, a vele szemben alkalmazott lelki és egyéb erőszakról a Frizbi című műsorban. Magyar Péter, aki politikai lejárató kampányról beszélt, tagadta a vádakat.) A szombati tüntetés megmutatja, hogy demobilizálta-e Magyar Péter támogatóit a házasságáról kikerült részletek, a bántalmazásról elmondottak. Ismert azonban az a jelenség – tette hozzá a politológus –, hogy egy politikai eseményről, jelesül a március 15-eiről lemaradók egy másik alkalommal kívánhatják pótolni részvételüket, ami így erősítheti a részvételt.

Kérdésünkre, mivel magyarázható, hogy az apatikusnak tartott társadalomban Magyar Péter képes tömegeket megmozgatni, Mikecz Dániel hangsúlyozta: a politikai apátia oka a nem teljesülő elvárások és az eszköztelenség érzése miatt bekövetkező közöny, fásultság. Magyar Péter sikerét éppen az okozza, hogy az apatikus közeg benyomása az, van itt valaki, aki képes felkavarni az állóvizet, kellemetlenséget okozni a Fidesznek és megvannak az ehhez szükséges eszközei.

A magyar politikai kultúrának része a hirtelen nekibuzdulás, a felfokozott vágyak nem teljesülése után azonban újra visszatérhet a kiábrándultság 

– figyelmeztetett a politológus. Hosszabb távon derül majd ki, hogy mekkora és milyen stabil választói támogatottságra számíthat Magyar Péter. A felfokozott érdeklődés önmagában nem biztosít mély elköteleződést.

A Lakmusz tényellenőrző portál összesítése alapján egy hét alatt a Megafon több mint 40 millió forintot költött Magyar Péter elleni reklámokra, Varga Judit frizbis interjúját pedig az M1 közpénzből működő hírportálja is hirdette a Facebookon több mint 600 ezer forintért. Mi lehet az oka annak, hogy a máskor pusztító hatású fideszes propagandagépezet Magyar Péter esetében a jelek szerint nem működik, vagy éppen visszafelé sül el? Mikecz Dániel előrebocsátotta: nehéz megítélni, hogyan hat a propaganda az egyes választói csoportokra. A Fidesz számára most az elsődleges szempont a korábbi szavazótábor erodálódásának megállítása, választóinak megnyugtatása. A fókusz áthelyezése a közéleti kérdésekről Magyar Péter magánéletére azonban nyitva hagy korrupcióval kapcsolatos kérdéseket, így megmarad az érdeklődés. Támogatói számára a támadások pedig azt igazolhatják, hogy Magyar Péter valóban veszélyes a Fideszre nézve.

Megkérdeztük a politológust, hogyan látja, az Orbán-kormány vagy az ellenzék leváltását szolgálja-e inkább Magyar Péter színre lépése. A Medián által mért adatok szerint az ellenzéki szavazók körében magasabb a Magyar Péter vezette pártra való szavazási hajlandóság, ő maga ugyanakkor azt állítja, hogy képes a Fidesztől elvinni szavazókat – jegyezte meg Mikecz Dániel.

A Fidesz az utóbbi időszakban a kegyelmi ügy miatt veszített szavazókat. Reális veszély volt, hogy végzetesen sérül a „családbarát kormányzás” imázsa. Magyar Péter révén azonban újra a korrupció került a középpontba, ami kevésbé kockázatos a Fidesznek, a korábbi házasságáról szóló hírek pedig végső soron relativizálják a Fidesz érintettségét a kegyelmi ügyben. Ha megáll a Fidesz tábor további csökkenése és a kormányzati kommunikáció a „balosozással” sikeresen akadályozza a vele való azonosulást a jobboldali szavazók részéről, akkor Mikecz Dániel szerint Magyar Péter inkább ellenzéki szavazatokra számíthat.

Az országon és a határokon átívelő tüntetési kedv

„Totálisan fideszes voltam, 40 évig éltem Budán. Hogy Magyar Péter agresszív, verekedő lenne, nem hiszem, ennél jobb emberismerő vagyok. Csak le akarják járatni, de amúgy most az országról van szó, nem magánéletről” – nyilatkozta lapunknak egy pedagógus, aki férjével Gyöngyösről utazik a fővárosi tüntetésre. Magyar Péter a minap közösségi oldalán „szívességet” kért támogatóitól: írják meg, melyik településről érkeznek a menetre. „Ezzel tudunk válaszolni a rogáni propagandára, miszerint egy budai úri fiú bel-budapesti projektéről van szó” – írta. A felhívására eddig csaknem hétezer hozzászólás érkezett: ezek alapján az ország minden szegletéből terveznek Budapestre utazni, de a tüntetési kedv határokon átívelő, jelezték részvételüket Ausztriából, Máltáról, Angliából és az USA-ból is.

Laci például Svájcból, autóval fog érkezni, másnap megy is vissza. 12 éve él az északi országban, de követi a hazai közéletet. „Látjuk, mi zajlik az Orbán-rendszerben, három generáció is képviselni fogja a családunkat Weinfeldenből. De lesznek rokonaink Szolnokról és Zagyvarékasról is. Bízunk abban, hogy elindul egy folyamat, aminek a vége a kormány távozása és elszámoltatása lesz. A jobb- és a baloldal már bizonyított, új személyre, új erőre van szükség” – mondta a Népszavának a nyugdíjas férfi.

Judit és párja több mint 200 kilométerről, Fertőrákosról érkezik. „A 2000-es évekig fideszes voltam, azóta sincs pártom, de szavazni elmegyek. Nagyon egyetértek Magyarral: legyen egy középoldal, elég a jobb és balból, vége kell lennie a szabadrablásnak” – mondta. Szerinte azért ilyen népszerű Magyar, mert nagyon jól beszél, nem ő-zik, belülről jön, ettől lesz hiteles. „Biztos van alapja annak, amit az exfelesége állít róla, de végülis nem férjet keresek” – tette hozzá nevetve.

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés