Van élet a halál után?

Közzétéve ekkor: 2014 november 21. 10:12

előadás

 Csütörtökön 17 órától az Ipolyi Kulturális Központba várta az érdeklődőket „Élet az élet után” címmel vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadásra R. Kárpáti Péter. Az előadót a Barátok közt c. sorozatban ismerte meg az ország, amelyben közel tizenöt évig alakította Berényi András szerepét.
nézőkAzt viszont kevesen tudták és tudják, hogy kiválása után a halál kérdése kezdte el foglalkoztatni, ismeretterjesztő dokumentumfilm készítésre szánta el magát. Interjúkon keresztül kutatta a halálközeli élményekről szóló történeteket, a filmekben szakértőket, ismert személyiségeket – többek között Vitray Tamást, Vágó Istvánt, Molnár Piroska színésznőt, az omegás Benkő Lászlót, Jókai Anna írót, Dr. Papp Lajos szívsebészt – szólaltatott meg, és átélőkkel beszélgetett, próbálták közösen felidézni a halál közeli élményeket. Nem volt könnyű, mert az alanyok nehezen találták a szavakat élményeik elmesélésére, pedig a felkértek örömmel idézték fel emlékeiket.
Örömmel, mert mint R. Kárpáti Péter elmondta, a kutatás egyik érdekessége volt, hogy az érintettek visszavágytak a „halált” megelőző állapotba, amelyet egyáltalán nem találtak nyomasztónak. Alapjában hasonló átéltekről számoltak be, függetlenül az életkortól, vallási hovatartozástól, szocializáltságtól, anyagi helyzettől. De ha visszatekintünk a messzi múltba, az írásos feljegyzések is az ókori Egyiptomtól kezdve hasonló jelenségekről szólnak.
hátulrólAz eredetileg egy-, esetleg kétrészesre tervezett filmből, miután kiderült, hogy a téma mennyi lehetőséget rejt, mennyire összetett és szerteágazó, mára nyolc rész készült el, és még lesz folytatás. Az idén a dokumentumfilmek anyagából a Kossuth Könyvkiadó jóvoltából könyv is született. A film és az előadások célja, hogy tudományos ismeretek legfrissebb kutatási eredmények, szakértői háttér segítségével a közönség elé tárja mindazt, amit ma a sokakat érintő jelenségről tudni lehet
– Tapasztalatai szerint foglalkoztatja-e ma az embereket a halál és a halál utániság kérdése? – kérdeztük a szerzőt.
– Igen. Sokakban ma is, mint az emberiség története óta mindig is, ott bujkál a halál utáni életbe vetett hit. Nem akarjuk elfogadni, hogy most élünk, lélegzünk, gondolkodunk, céljaink vannak, de egyszer csak nem leszünk, az élet pedig tovább folyik nélkülünk. Az emberek vágynak arra, hogy földi létük lezárulta után valamilyen módon legyen egy folytatás. Pláne azért, mert vannak jelek – bizonyítéknak nem nevezném őket -, amelyek arra utalnak, hogy létezik olyan dimenzió, ami nem az általunk megszokott materiális környezetben található. A halál, a halál utáni lét nem beszédtéma, de sokan elmeditálnak a kérdésen.
Benkő– Tulajdonképpen mi motiválta, hogy ezzel a kérdéskörrel kezdjen el foglalkozni?
– Két dolog is, az egyik a kíváncsiság. Már egészen fiatalon is foglalkoztatott a téma. Még tizenhét éves koromban olvastam egy amerikai pszichiáter könyvét, amely ezt a kérdést boncolgatta. Százötven esetet írt le, amelyek a klinikai halál állapotából visszatért emberek beszámolóiból építkezett, s a mű akkor nagyon megosztotta az orvostársadalmat és a közvéleményt. Azóta más munkák is megjelentek, de a vélemények továbbra is jelentősen megoszlanak. Mivel érdekelt a dolog, s nem tudtam magamban hova tenni, elhatároztam, hogy megpróbálok alaposabban utána járni.
– És mi volt a másik ok?
– Talán az igazságérzetem. Nagyon zavart, hogy van egy jelenség, amelyet egyszerűen lesöpört az asztalról a szkeptikus társadalom, elintézi egy legyintéssel, hogy marhaság, szimplán hallucinációkról van szó. Holott akadnak olyan jelenségek, amelyeket sem a tudomány se semmi más nem tud megmagyarázni.
Nem tudom nem feltenni a kérdést. Ön hangsúlyozta, nem kívánnak állást foglalni, hogy a halálközeli élmények beszélgetésvalósak-e, vagy víziók. A tudósok több-kevesebb sikerrel megpróbálnak tudományos magyarázatot adni, a filmben megszólaló közismert személyiségek szkeptikusak, egyesek kategorikusan kizárják a halál utáni élet lehetőségét. R. Kárpáti Péternek személy szerint mi a véleménye? Van, vagy nincs élet az élet után? Hisz benne, vagy sem?
– Nem állíthatok határozottan semmit, hiszen bizonyítékok nincsenek. De nem tudok abban hinni, hogy létünknek a fizikai megsemmisülésével egyszer s mindenkorra vége. Nem hiszem, hogy ne legyen valamilyen dimenzió, amelyben a lélek ne létezhessen tovább. Az eddigi kutatásaim, az átélőkkel való beszélgetéseim megerősítenek ebben a hitemben. Meggyőződésem, hogy a halál után valamilyen formában tovább létezünk. –
R. Kárpáti Péter tapasztalatai arra vonatkozóan, hogy az embereket foglalkoztatja a kérdés, itt és most is igazolódtak. A két órás, nagy figyelemmel kísért magyarázatokkal tarkított filmvetítés végén a jelen lévők nem igyekeztek a ruhatárba. Kötetlen beszélgetés kezdődött, kérdések vetődtek el, többen fejtették ki véleményüket. Az est a filmsorozat alapján készült kötet dedikálásával zárult.

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés