VÁLASZ LEVÉL Magyarország miniszterelnökének a kisnyugdíjastól

Közzétéve ekkor: 2019 szeptember 15. 17:22

Ide most megszólítást kéne írnom, de jobban járunk, ha ettől eltekintünk. 

Azt írja, 2019-ben is jobban teljesít az ország, ezért küldik a rezsiutalványt. De még nincs vége az évnek!

Ferde szemmel néztem a levelét, mert ugye, ha adnak valamit, akkor ne szabják már meg, hogy 1. mire költsük, 2. hogyan ne nehezítsék meg ennek a kicsinek is az elköltését. Ja, és a legfontosabb; igazat kéne írni, mert ebben a levélben semmi sem igaz.

Kezdjük az elején!

Ha olyan jól teljesít az ország, akkor miért kapunk csak ennyit? 9000 Ft utalvány, amit csak gázra és villanyszámlára lehet nagyon nehezen majd beváltani, az egyenlő a semmivel, még akkor is, ha már belengették a novemberi nyugdíjkiegészítést. Tudja a kormány mennyit ad? Ha azt a bűvös átlagot  nézem, ami évek óta 135 ezer forint, akkor sem kap a nyugdíjas havi 1000 forintot. Ha nem tudja kiszámolni, javaslom, vegyen elő egy számológépet!                                                                                                 

Tudom persze én, maguk nem járnak bevásárolni, Ön különösképpen kerüli a piacokat, bevásárló helyeket, ezért felvilágosítom, elszálltak az árak, nem kicsit, hanem nagyon! 1000 forintért ma már 1 kg sertéshúst sem kap. De zöldség, gyümölcs és még millió dolog, ami egy átlagos háztartásban kéne, nem jön ki ebből az összegből.  Akinek ennél kisebb a nyugdíja, az részarányosan kevesebbet kap ennél a hatalmas összegnél. Én speciel még 600 forintot sem kapok majd.

Sokan élünk nyugdíjtól nyugdíjig. Ha jön egy váratlan kiadás, akkor csak nézünk, hogy mi a fenéből oldjuk meg. Mondok egy példát, hátha megérti, bár kétlem. Jön a tél, akik gázzal fűtenek, azoknak az életük múlik rajta, hogy szakemberrel ellenőriztessék minden évben a készülékeiket! Na, erre sem lehet beváltani az utalványukat, megsúgom, nem is lenne elég rá. Azt írja, 2010-ben vállalták, hogy a nyugdíjak értékét megőrzik. Annyira őrzik, hogy el sem jut hozzánk. Szégyen!                                                                                                                 

“2013-ban és 2014-ben csökkentettük a nyugdíjas háztatások rezsiköltségeit és azóta is kitartunk a rezsicsökkentés mellett”– írta.

Hát ez már kabaré!

Maguk az én rezsimet nem csökkentették, én csökkentem magamnak. Elmondom hogyan. Télen a cirkót 16,5 fokra állítom, ennél melegebb nem lehet az otthonomban, mert nem tudnám kifizetni. Mikor bejön a hideg, akkor kikapcsolom a hűtőszekrényemet! Kiakasztom azt az élelmiszert, aminek “sok” a 16,5 fok. Porszívót nem használok, visszatértem a partvisra, s csak végszükségben kapcsolom fel a világítást. Még világos van, elintézek mindent, amihez látni kell. Elmondom, ez abból áll, hogy összekészítem a gyógyszereimet, hogy este már csak bevenni kelljen.

Tudta, hogy a fene nagy rezsicsökkentésükben a szolgáltatók nem a villany vagy a gáz árát emelték, hanem az ehhez kapcsolódó energiahasználati díjat és rendszerhasználati díjat, stb.? Szakember tud elmenni csak a számlákon, vagy én, ha ledobom a földre, aztán végig sétálok rajta.

“Egy nemzet vagyunk, ezért úgy gondoljuk, ha sikeres a gazdaság, akkor annak eredményéből részesülnie kell az idősebb nemzedéknek is!”- írta ezt is.

 Na, ebből semmi sem igaz!

Tudja, nemcsak az idősebb nemzedéknek kéne részesülnie a sikeres gazdasági eredményekből, hanem minden ma dolgozónak is!

Maguk beetették a pedagógusokat, egészségügyben dolgozókat, rendvédelmiseket,  és most nem sorolom fel, hány szakma és hivatást űző honfitársainkat, hogy ennyivel vagy annyival fogják emelni a bérüket. Akik nagyon ki tudtak állni magukért, azoknak odalöktek pár százalékot, és ennyi. Vannak, akik ebből sem vesznek észre  semmit, mert elviszi az adó.

Az államtitkárok – soha ennyien nem voltak még – , miniszterek, országgyűlési képviselők bérét viszont tisztességesen megemelték, volt akiknek 30 %-kal, volt akiknek ennél is többel. Egy kormányhatározattal lehetővé tették, hogy a fizetésük akár havi 5 millió forint is lehessen. Pedig eddig sem volt kevés, amit kerestek!  Plusz kapnak még ezt azt, amit más nem kaphat. Hiszen idén már a cafetériát is elvették,  és minden más plusz juttatást megszüntettek, ami van helyette, az nem segítség. Idén már nem volt beiskolázási támogatás sem. Pedig nagyon várták.   

Egy nyugdíjasnak sajnos a rezsin kívül a gyógyszerkiadás a legnagyobb. Tudja, hogy havonta emelik sutyiban a gyógyszerek árát?  A minimál nyugdíjhoz mérik a közgyógyellátást. Ha csak 1 forinttal túl lépjük, már elveszik, hozzáteszem, a közgyógyellátásra felírható gyógyszerek körét a negyedére csökkentették. Pont a legdrágább és legfontosabb gyógyszerek kerültek ki ebből a körből.                                               

De még nézzük a közmunkások “értékteremtő” közel egy havi javadalmazását. Nem, nem sajnálom tőlük, félreértés ne essen, megalázóan alacsony bért kapnak az ároktisztításért, park rendezésért, hólapátolásért. Igaz, vannak köztük szakemberek is, akiket nemes egyszerűséggel munkanélkülivé tettek, majd ugyan azt a munkát közmunkaként kényszerből kénytelenek a minimálbértől is alacsonyabbért végezni! Végtelenül tisztességtelennek tartom. Csakhogy, ha ők értéket teremtenek, akkor mi mit csináltunk, amikor felépítettük az országot?

Persze értem én, jönnek az önkormányzati választások,

amit Önök ilyen megalázó módszerrel akarnak megnyerni. Nem tudom, hány honfitársamnak elég ez a könyöradomány ahhoz, hogy Önökre szavazzon. Én biztosan nem fogok, mert számomra nem elég az, hogy látványberuházásokat csinálnak európai uniós pénzen, ami aztán sokszorosan túlárazva kerül bemutatásra, kivitelezésre. Engem nem téveszt meg egy lekövezett tér, nekem nem tetszik, hogy elveszik a levegőt, vágják ki a fákat, terítik a főváros egyik legszebb útján a műfüvet. Én nem üres, értelmetlen stadionországban szeretném leélni, ami még hátra van. Nem kilakoltatástól rettegő embereket szeretnék látni. Tanult, okos fiatalokkal szeretnék beszélgetni a jövőjükről, amit nem bizonytalan hitelből kényszerítve vállalnak be. Nem szeretném, ha el menekülnének  itthonról egy olyan új hazát keresve, ahol a jövőjüket biztonságosnak találják. Itthon legyen nekik biztonságos munkájuk! Itthon kamatoztassák, amit tanulnak!

Mi, idős nyugdíjasok tudjuk, sajnos, Önökre továbbra sem számíthatunk. Ne levélben akarjon meggyőzni, hanem tettekkel, de erre én semmi reményt nem látok!   2,5 milliárdért nyomtatták az utalványokat, titok, mennyiért hozták ki. Ahelyett, hogy az egyszerűbb és olcsóbb mindenkinek felhasználható pénzbeli utalást választották volna.                                                                                                                                                                      

Mi már tudjuk jövőre is egy alultervezett, megalázóan kevés, még az inflációt sem elérő nyugdíjat fogunk kapni, amit majd egy év múlva ha “jól megy a gazdaság” kipótolnak visszamenőlegesen egy értékét vesztet alamizsnával.

Ugye, nem várja a jó kívánságomat?

2019. 09. 15.

Rosta Ágnes


Megosztás

4 hozzászólás

 • Tuskó Hopkins says:

  Kedves akciónyugdíjasok! Karácsonyra mindannyian helyesírási szótárat kaptok tőlem ajándékba!

 • Varrónő says:

  Mennyi volt a DK és társai által fizetett honorárium ezért a „hozzászólásért”?

 • Fabian Laszlo says:

  Igaza van a level ironak egyet ertek mindenbe vele ezt a kormanyt el kell takaritani aki az emberektol el vett javakba duskal es ki fosztja a kis embereket

 • Névtelen says:

  EHHEZ NINCS MIT HOZZÁ TENNI HA BECSÜLETES EMBEREKBŐL ÁLLANA A KORMÁNY MÉG A FÖLD SZINÉRŐL IS EL TŰNÉNEK DE SAJNOS ENNEK AZ ELLENKEZŐJE VAN !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés