(Újra)indul a „Tiszta udvar, rendes ház!” mozgalom

Közzétéve ekkor: 2015 december 18. 14:19

Dr. Seres Géza létavértesi körzeti orvos 1952-ben indította útjára a „Tiszta udvar, rendes ház!” közegészségügyi, köztisztasági mozgalmat, ami a községből kiindulva fokozatosan országos méretűvé terebélyesedett. Az ötlet nagy sikert aratott, hamarosan igazi presztízse lett az elnyert címet jelölő kis tábláknak.

Aztán az akció több évtizedes sikeres működés után éveken át szünetelt, de most egyre több helyen kezd újra feltámadni, mind több településen kezdik felfedezni mára vonatkozóan is érvényes jó hatását. Ahol újraindították, a visszajelzések azt bizonyították, hogy a lakosság kedvezően fogadta a program folytatását.

A címet kitüntetésnek érezte/érzi, akit megtiszteltek vele, becsülete volt és van a rendezett környezetnek. A gondozott kerteket, portákat megillető védjegy ma ismét rangot jelent, a tapasztalatok szerint ugyanis, ha a szomszéd falán ott van a tábla, akkor a környéken élők is jobban csinosítják környezetüket.

ház1Valószínűleg a fentiek ismeretében a képviselő-testület úgy döntött, Törökszentmiklós esztétikus képének kialakítása, kulturált lakókörnyezetének fejlesztése céljából, a zöldfelületek gondozása érdekében „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő címet alapít.

Az elismerő cím adományozásával az önkormányzat ösztönözni szeretné mind a lakosságot, mind pedig az intézményeket, vállalkozásokat környezetük szebbé, rendezettebbé, kulturáltabbá tételére. Reményei szerint az akció hozzájárul a városképi megjelenés javításához, a környezet ápolása hozzájárul a zöldfelületi gazdálkodás sikeréhez. A képviselő-testület bízik benne, hogy mindez szemléletformáló hatással bíró tevékenység is lesz, mert a folyamatos művelés és zöldfelület-karbantartás a jövő generációk részére is példamutató értékűvé válik. Nem mellékesek a mozgalom egészségügyi következményei sem: a zöldfelület rendszeres karbantartása hozzásegítheti a várost a minden évben kialakuló, irritációt okozó pollenkoncentráció alacsony szinten tartásához.

A verseny során a lakóházak előtti és körüli térségek rendezettségét, tisztaságát, a lakások küllemét, a saját kialakítású kertet, ötletességet, a parlagfű-mentességet, az esztétikai összképet egy független bizottság értékelné, amely az értékelés során nem az anyagi háttérre, hanem az egyediségre, ötletességre, valamint a környezettudatosság megjelenésére szentelné a figyelmet. A bizottság tagjai a polgármester, a képviselő-testület állandó bizottságainak elnökei, a város főépítésze, főkertésze és főmérnöke lesznek. Az elnöki tisztet a város polgármestere tölti be.

1A pályázatot három kategóriában a bizottság hirdeti meg a helyi újságban és az önkormányzat honlapján évente egy alkalommal március 31-i határidővel, az elismerő címet pedig szintén évente egyszer a képviselő-testület adományozza kategóriánként legfeljebb három elismerésre jogosultnak. A három kategóriában a következők nevezhetnek:

   a) Magánszemélyek (családi házak)

   b) Lépcsőházak, lakóépületek, társasházak

   c) Nem önkormányzati fenntartású intézmények, gazdasági társaságok

A pályázatok eredményét a döntést követően közzé kell tenni a helyi újságban és az önkormányzat honlapján, a nyertes pályázók írásban értesítést kapnak, az elnyert címek pedig a Szentmiklósi Napok keretében ünnepélyes eredményhirdetésen kerülnek átadásra.

A „Tiszta udvar, rendes ház” díjai mindhárom kategóriában:

             I. díj: bruttó 100.000 Ft

            II. díj: bruttó   80.000 Ft

       III. díj: bruttó  60.000 Ft, – amely a pályázat elbírálását követő 15 napon belül a nyertes pályázó részére a jelentkezési lapon megjelölt számlaszámra kerül átutalásra, vagy a polgármesteri hivatal házipénztárában kifizetésre kerül.

Az elismerő címet elnyert intézmény, gazdasági társaság lépcsőház, lakóingatlan tulajdonosa, bérlője az elismerés formájaként az épület homlokzatára erősíthető,  „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú, a település címerét ábrázoló táblát kap, amely minden arra járó számára hirdeti az ott élők eredményét.

Pásztor


Megosztás

1 hozzászólás

  • tóbiás Béla says:

    Nagyon időszerű és ismételten biztatónak tűnik a kezdeményezés, de a gazdák elfelejtették(némelyik ember megfelejti) azt a módszert, melyet az Ő szülei nagyszülei kiviteleztek, nem csak azért, mert feltűnősködi módot akartak tartani, hanem a területi gondosság- tiszta környezet tartása, még akkor is, ha teljesen kikészültek az egész-napos munka beteljesülésének és a gazdasági udvar tisztaságának megóvása, jelenleg a trehány- gyors munkát abszolválja valamennyi gazda és csak kevesen gondolnak és tesznek a fentiek érdekében.
    A szomszédom időskori gazdának tartja magát, de a küllem és a tisztaság nem igazán fűlik a fogára, így nem is tesz ezért(ő is a másik durva rendszer szülöttje, tanítványa. még azért sem tesz semmit, hogy a gazdasági épületeit küllemre is rendezze, mivel a szomszédság, ezért hiába alakítjuk saját portálunk élhető és lakhatóvá, ilyen körülmény is gátol minket. mellékletben

    üdvözlettel:

    Tóbiás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés