Újjászületik a Hősök szobra?

Közzétéve ekkor: 2018 május 25. 15:30

Az önkormányzat már évek óta keresi a módot a Kossuth téren álló Hősök szobra legköltségkímélőbb felújítására. Székely Károly művét 1928-ban állították fel a város főterén,  az emlékmű annak az I. világháborúban elesett 925 katonának állított emléket, akiket Törökszentmiklósról soroztak be. A korabeli sajtó szerint ez volt az ország legszebb első világháborús emlékműve, s hogy most is annak ítélnék-e,  nem lehet tudni, de az igen valószínű, hogy a képzeletbeli dobogóról ma sem maradna le.

Úgy tűnik, a felújításra a közeljövőben  lehetőség adódik,  mert a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázati felhívást adott ki az első világháború emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására. A pályázat lehetővé teszi a legfontosabb helyreállítási munkák önerő nélküli elvégzését, a maximálisan igényelhető támogatás 2 500 000 Ft.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által hirdetett emlékév kapcsán ugyancsak a fenti közalapítványnál és ugyancsak 2 500 000 Ft maximális összeget lehet megpályázni egy megemlékezés sorozatra és az emlékmű helyreállításának méltó megünneplésére.

Az önkormányzat élni fog mindkét pályázati lehetőséggel, s úgy a helyreállításra, mint a programsorozat összeállítására vonatkozóan megvannak már az elképzelések.

Édes Krisztina marketing referens tájékoztatása szerint a helyreállítási munkálatokat az a Győrfi Sándor szobrászművész végzi, akinek több alkotása is – Kossuth téri Forrás-kút, az 56-os emlékmű, az Életfa, Mindszenty bíboros szobra – látható Törökszentmiklóson.  Magát a bronz szobrot leemelik a talapzatáról, a művész műhelyében eltávolítja róla a szennyeződést és patinát, majd időjárásvédő anyaggal vonja be. Megkísérli elbontása nélkül, a helyszínen eltávolítani a talapzatról is a koszt és zöld elszíneződést, s elvégzi az apróbb javításokat is.

Viski-Latorné Dögei Edit civil referens elmondta, hogy helyreállítás befejeztével kisebb újjáavatási ünnepségre kerül sor, s a pályázat eredményétől függetlenül az önkormányzat egy konferenciát szervez az első világháború befejeződésének 100., illetve a Hősök szobra felállításának 90. évfordulója alkalmából. A főelőadó Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója lesz.

A konferenciához könyvbemutató kapcsolódik, a kötet az I. világháború törökszentmiklósi vonatkozásairól korábban megtartott előadások anyagát gyűjti egybe. Szerzői között többek között Csönge Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatója, Bojtos Gábor főlevéltáros, valamint Galsi Zoltán és Fejes Zsolt helytörténészek lesznek.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés