Újjászületik a Hősök szobra?

Közzétéve ekkor: 2018 május 25. 15:30

Az önkormányzat már évek óta keresi a módot a Kossuth téren álló Hősök szobra legköltségkímélőbb felújítására. Székely Károly művét 1928-ban állították fel a város főterén,  az emlékmű annak az I. világháborúban elesett 925 katonának állított emléket, akiket Törökszentmiklósról soroztak be. A korabeli sajtó szerint ez volt az ország legszebb első világháborús emlékműve, s hogy most is annak ítélnék-e,  nem lehet tudni, de az igen valószínű, hogy a képzeletbeli dobogóról ma sem maradna le.

Úgy tűnik, a felújításra a közeljövőben  lehetőség adódik,  mert a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázati felhívást adott ki az első világháború emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására. A pályázat lehetővé teszi a legfontosabb helyreállítási munkák önerő nélküli elvégzését, a maximálisan igényelhető támogatás 2 500 000 Ft.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által hirdetett emlékév kapcsán ugyancsak a fenti közalapítványnál és ugyancsak 2 500 000 Ft maximális összeget lehet megpályázni egy megemlékezés sorozatra és az emlékmű helyreállításának méltó megünneplésére.

Az önkormányzat élni fog mindkét pályázati lehetőséggel, s úgy a helyreállításra, mint a programsorozat összeállítására vonatkozóan megvannak már az elképzelések.

Édes Krisztina marketing referens tájékoztatása szerint a helyreállítási munkálatokat az a Győrfi Sándor szobrászművész végzi, akinek több alkotása is – Kossuth téri Forrás-kút, az 56-os emlékmű, az Életfa, Mindszenty bíboros szobra – látható Törökszentmiklóson.  Magát a bronz szobrot leemelik a talapzatáról, a művész műhelyében eltávolítja róla a szennyeződést és patinát, majd időjárásvédő anyaggal vonja be. Megkísérli elbontása nélkül, a helyszínen eltávolítani a talapzatról is a koszt és zöld elszíneződést, s elvégzi az apróbb javításokat is.

Viski-Latorné Dögei Edit civil referens elmondta, hogy helyreállítás befejeztével kisebb újjáavatási ünnepségre kerül sor, s a pályázat eredményétől függetlenül az önkormányzat egy konferenciát szervez az első világháború befejeződésének 100., illetve a Hősök szobra felállításának 90. évfordulója alkalmából. A főelőadó Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója lesz.

A konferenciához könyvbemutató kapcsolódik, a kötet az I. világháború törökszentmiklósi vonatkozásairól korábban megtartott előadások anyagát gyűjti egybe. Szerzői között többek között Csönge Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatója, Bojtos Gábor főlevéltáros, valamint Galsi Zoltán és Fejes Zsolt helytörténészek lesznek.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés