Tóta W.: Hullik a forgács

Közzétéve ekkor: 2024 január 18. 14:03

Tóta W. Árpád

„Igen, így néz ki egy ilyen rezsim bontása. Bűnözők kerülnek sittre, udvari költőket rúgnak ki. Kiváltságok szűnnek meg, ebül szerzett vagyonokat koboznak el.” Szerzőnk nemcsak a lengyelországi eseményekről, hanem Magyarországról is beszél.

Tombol a terror Varsóban – értesülhetett a kormánypárti nyilvánosság. Bugyborékol a telesírt tárogató: hát ez történik, ahol győz a baloldal! Ami egyébként jobboldal, de kicsire nem adunk. Borzadjunk! Kisöpörték a közmédiából az eddig ott vartyogó, napszámban hazudozó propagandistákat. Tényleg irtózatos belegondolni, hogy nézne ki ez nálunk. Soha többé nem hallanánk, hogy kérdésekkel provokált az újságíró? Hogy Soros megölte az anyját? Senkiről se terjesztenék már közpénzből, hogy homoszexuális muszlim? Juj! Csak ezt ne! Jobban fájna, mint Trianon!

Letartóztattak továbbá két konkrét bűnözőt. Ezek a fazonok a korrupcióellenes hatóság vezetőiként bizonyítékot hamisítottak, hogy így rendezzenek egy koalíciós vitát. A bűntény bizonyított, az elkövetőket a Duda nevű palotapincsi és köztársasági elnök mentette meg a börtöntől – és még azt is szabálytalanul tette.

Ez lenne a terror. Az a tréfás helyzet áll elő, hogy mindezt sokkal könnyebb innen, Magyarországról vérfürdővé és jogtiprássá habosítani, mint ott, ahol történik. Hiszen itt rendre csak azt olvassuk, hogy Kaminski és Wasik, a két csaló azért bűnhődik, mert „a korrupcióellenes harcban túlkapásokat követtek el”. Ebből úgy tűnhet, hogy túl keményen üldözték a bűnt, amolyan lengyel Batmanként. Elcsattant egy-két pofon a Joker arcán, és most ezért rángatják meg őket. Ám a lengyelek nagyon is jól tudják, mi a szitu. Hát mégis mi jár ezért, ha nem börtön? Szaloncukor?

Látták azt is, hogyan működött a közmédia, amelyért most sírnak a vesztesek. Látták a gátlástalan hírhamisításokat, karaktergyilkosságokat, a kormány istenítését, mindenféle norma hiányát. Ennek az indoklása pedig az volt, hogy a kormánypárt van birtokon belül, úgyhogy ők rendelik a nótát. Ja, hát akkor most sincs semmi probléma!

Marad a jogászkodás. A bogarászás a cégbírósági iratok között, az elnöki kegyelem érvényessége körüli szócséplés – de hát a kegyelem ténye is elismerése annak, hogy a két börtöntöltelék valóban bűnöző. És a lengyel NER beszántása folytatódik. Mert ne higgyük, hogy ezzel vége.

Kaczynski nem nyúlt le iparágakat és megyéket, sem főúri palotákat. De a pártja nem volt mentes a korrupciótól – ott a pénzért osztogatott EU-vízumok ügye, meg egy csomó érdekes közbeszerzés és felvásárlás. Sorra kerül az egyház is; a súlyos pedofilügyek vizsgálata már korábban megkezdődött, de a büntetések sajnálatosan elmaradtak.

Igen, ettől a bukott kormánypárt még elkeseredettebben fog tiltakozni. Tüntetnek, toporzékolnak – áldozatként próbálják összetartani a vert tábort. Viszont ezzel csak erősítik a témát, és a téma az ő bűnösségük. Igen, a választóik elvárják a hisztit – Tusk támogatói pedig örömmel hallgatják a PiS hüppögését. Nincs okuk sem nagylelkűségre, sem méltányosságra. A PiS ellen szavazó nők és fiatalok éveken át szenvedtek ezektől a dohos, cinikus manipulátoroktól. Akik az ő boldogságukat, szabadságukat, szerelmüket vetették a begyepesedett táboruk elé zsákmányként. Miért esne meg a szívük ezeken?

„Igen, így néz ki egy ilyen rezsim bontása. Bűnözők kerülnek sittre, udvari költőket rúgnak ki. Kiváltságok szűnnek meg, ebül szerzett vagyonokat koboznak el.

Nem, Magyarországon ez nem ilyen lesz. Itt a bűnök súlyosabbak és látványosabbak. A bizonyított, sokmilliárdos korrupciós ügyek nemcsak holmi miniszterhelyetteseket érintenek, hanem az Orbán-családot, közvetlenül. Az ügyészség bűnpártolásai sem egy felfüggesztettet érnek. Roppant közpénzek jellegét kell majd újratárgyalni, és a hozzájuk tartozó éveket.

Hogy mennyire lehet sikeres stratégia bűnözőkért és lakájokért tüntetni, azt viszont kicsiben eljátsszák nekünk a lengyelek. Lesz csontváz minden hétre. Most még utcára viszi a PiS híveit a lojalitás, az összetartozás és a vereség közös élménye. De forradalmat Táncsicsokért, hősökért lehet csinálni, nem elnöki kegyelemmel kimosdatott latrokért. Szabadságért, egyenlőségért, testvériségért esetleg. De azért, hogy szerezzük vissza a Matolcsy gyerek Porschéját… hát, ez valószínűleg megfeküdné még a Békemenet gyomrát is.

„Rendszert váltani csak így lehet: országos szemétszedéssel. Különben minek váltanánk rendszert egyáltalán, ugyebár.

Szóval nem, nem ilyen lesz ez Magyarországon, amikor eljön a vége, hanem sokkal fájdalmasabb. Viszont messze van az még. És addig még sok-sok bűnt és zsákmányt fel lehet halmozni. De kicsit már kellemetlen lehet belegondolni, hogy minden egyes lopás közelebb hozza a leszámolást, és tovább élesíti a bárdot.

A szerző a HVG munkatársa

Borítóképünkön a Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói tüntetnek a közmédia kormány által kezdeményezett átalakítása ellen Varsóban 2024. január 11-én / fotó: AFP / Wojtek Radwanski

 
 
 
 


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés