Tóta W.: A szolgálólány meséje

Közzétéve ekkor: 2024 február 15. 13:41

Tóta W. Árpád

A kegyelembotrány és Novák Katalin működése a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényegét mutatja fel, írja szerzőnk. „Úgy ment át rajta minden fideszes igény, mint kés a szarban.” Vélemény.

Novák Katalin mellékszereplő. Nemcsak ebben a botrányban: mindenben, amihez valaha köze volt. Bárhol bevethető hosztesz; vigyorog a szendvicses tálcával, betűket forgat, elnököt játszik. Egyetlen vívmánya, hogy önmagát következetesen Sándor-palotának nevezte. De nem bélyegzünk meg senkit azért, mert épületként határozza meg magát, ehhez joga van. Plasztikáztathat a homlokára timpanont, ha neki úgy komfortos. Gyerekek, ma egy olyan néni jön osztályfőnökire, aki palotának képzeli magát!

„Minden illiberális rendszer megérkezik a pedofíliába.

A katolikus botrányok nem a krisztusi elvekből következtek, hanem abból, hogy a szent pápa személyesen falazott a bűnözőknek, és az egyház évtizedeken át sikeresen mentette ki az övéit. Lavrentyij Berija, Sztálin hóhéra nem azért vadászott kislányokra, mert Lenin előírta, hanem mert Lenin nevében megtehette ezt is. Epstein szintén bízhatott abban, hogy őt nem kapják el – de rajtavesztett. András herceg viszont békében és szabadlábon emlékezhet a bulikra, elvégre ő egy herceg. Ahol érinthetetlen kaszt létezhet, ott lesznek portyázó pedofilok is.

Magyarországon pedig van ilyen kaszt, mindennap az arcunkba rázza a rongyot. Tíz- és százmilliárdok ellopásáért ugyanúgy ülni kellene, mint gyerekek megrontásáért. Ennek nem ellenszere a csuklóból áttolt alkotmánymódosítás. Az csak egy újabb tünete annak az elfajzott rendszernek, amely az ilyen bűnöket automatikusan kineveli.

A tolvajlások látványosan modellezik a morális csőd mechanizmusát. Kezdődik azzal, hogy nem is érdemes szót emelni, mert úgysem történik semmi. Aztán a nyomozást tagadják meg, ha nem lehet, akkor a vádemelést, utána jöhetnek az eljárási hibák, évekig húzódó perek, és ha nagyon muszáj, az elnöki kegyelem. Minden megoldható – amíg Novák Katalinok ülnek a megfelelő székekben.

Csak a lojalitásnak köszönhetik a pozíciójukat. Azért vannak a helyükön, mert végrehajtottak mindent, amit kértek tőlük. Becsületük a hűség, ebből diplomáztak, máshoz nem is értenek. A láncfűrészes mészáros is kegyelmet kap, hátha rokona Lőrincnek. Nincsenek eszközeik az ellentmondáshoz, nem is tudják, hol kezdjék el. Ha felmerül is, hogy ez helytelen döntés, felülírja a pártvonal.

„Még rákérdezni is kockázatos. Lehet, hogy Viktor nem tud erről? De mi van, ha tud? Mi van, ha tényleg barátja ez a gazember? Ki állhat elé azzal, hogy ezt nem írom alá, inkább lemondok? És mi lesz utána?

A köztársasági elnök elvileg szembefordulhat a hatalommal. Ezért magától értetődik: a jelöltségnek alapfeltétele, hogy zsarolható legyen. Sosem fogjuk megtudni, mi volt Novák Katalin távirányítójának kódja. Épp ezt vette meg azzal, hogy ütemesen gazsulált, aláírt, és végül lemondott, pont amikor kellett.

Nem túl bonyolult gondolatkísérlet, mi történt volna, ha az elnök nem egy üreges tejfigura. Ugyanúgy befut a kegyelmi kérvény, és vele a telefonok. Endre bácsi, tudja, erdélyi család, a Zolinak jó komája, meg a Győző bával is pajtás, focizik, református, na, tessék már aláírni. Az elnök pedig átnézi az iratokat, és azt mondja, hogy lószart. Ez az ember megbukott pedagógusként, jól áll neki a priusz, a büntetése amúgy is jórészt kitelt, kegyelemre semmi ok. És ennyi. Nincs botrány.

De hát az ilyen elnök máskor sem engedelmeskedne. Magát a gyermekvédelmi törvényt is visszaküldte volna kellemetlen kérdésekkel, például a máig megválaszolatlan problémával, hogy akkor mi a szitu Szapphóval és Oscar Wilde-dal; csatolná mellékletben, hogy ezek egyáltalán kik, mert tudná, hogy miféle droidok olvassák majd. Pócsok, tasók, szandik és sziszik. Élő szövet a gumicsizmán.

És így a nemzeti együttműködés nem lenne üzemképes. Ez Schmitt Pállal kezdődött: Orbán Viktor konkrétan megüzente a frakciónak, hogy erre a kuglira van szüksége, másképp nem hajlandó kormányozni. Azóta töretlenül folytatódik a széria. A bajusz nem kötelező kellék, de az állag igen.

„Novák Katalin ennek tökéletesen megfelelt. Úgy ment át rajta minden fideszes igény, mint kés a szarban.

Nem látott ő semmi kivetnivalót abban, ami a frakciótól jött, nem voltak kérdései. Ha lettek volna, most nincs ügy.

Van viszont más módja annak, hogy ilyen felfordulás ne essen meg. Ez a pedofilbotrány azért robbanhatott ki és söpörhette el az elnököt, mert létezik még a kormánytól független nyilvánosság. Mindegy, hogy egy vidéki jogász vette észre a kegyelmi ügyet, vagy a párton belülről jött a füles: volt hová fordulni. El lehetett küldeni a sajtónak, a 444 elsőként feldolgozta és lehozta, aztán hozzátette a részleteket a HVG, a Telex és a többiek. Ha nem lennének, akkor az egész téma elsüllyed kétes hitelességű internetes híresztelésként.

Ez a két út. Szuverén elnök, önálló akarattal és személyiséggel bíró tisztviselők, akik képesek korrigálni a korrupt lobbi akaratát – ez lényegében a pártállam lebontása. Vagy szuverenitásvédelem, további rombolás, újabb hadjárat a sajtó ellen. Hogy ne legyen tere a leleplezésnek, és felépüljön végre a nemzeti rendszer, ahol mindenki együttműködik. Az lesz a pedofilok álma. Berija melegíti a motort, indulna már vadászni.

Borítóképünkön tüntetés Novák Katalin lemondásáért a Sándor palota előtt / fotó: Túry Gergely

A szerző a HVG munkatársa

hvg.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés