Törvényesített választási csalás?

Közzétéve ekkor: 2021 november 16. 21:21

Pásztor

Az Országgyűlés fideszes többsége tegnap megszavazta azt a javaslatot, ami az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A módosítás szerint a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki bejelentkezik egy lakóhelyre.

Az immár törvénnyé vált javaslat  lényegében legalizálja a voksturizmust, és ezzel veszélyeztetheti a jövő évi választások tisztaságát. A kormány úgy változtatta meg a lakóhely fogalmát, hogy gyakorlatilag kiüresíti azt – írta meg a TASZ.

A törvény gyakorlatilag érvénytelenné teszi  az Alkotmánybíróság által 2016-ban hozott döntést is. Az AB e döntése szerint azért elfogadható az, hogy másképpen szavazhatnak azok a polgárok, akiknek van magyarországi lakcíme, illetve azok, akiknek ilyen nincs, mert “a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, mint az ilyen állandó lakóhellyel nem rendelkező választópolgároké. A Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároktól elvárható, hogy szavazataikat személyesen adják le, figyelembe véve azt is, hogy szavazati joguk teljes és ezért elvárható, hogy akár többletterhet is vállaljanak.”

A megszavazott javaslat szerint a jövőben bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. Ez azért fontos változás, mert már eddig is probléma volt, hogy olyanok szavaznak egy adott településen fiktív lakhellyel, akik valójában nem lennének jogosultak erre, mert nem élnek ott.

Emlékezetes, hogy korábbi választások során több településen hamis címre adtak ki ukránoknak lakcímkártyát, egy házba akár háromszáznegyven fantomlakost jelentettek be. Romos, lakhatatlan házakba jelentkeztek be, s csak  azért létesítettek lakcímet, hogy választójoggal élhessenek Magyarországon.

Bár a hatóságok több bizonyítékot találtak voksturizmusra a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választásokon Északkelet-Magyarországon, vádemelésre nemigen került sor. De elvileg legalább az ilyen visszaéléseket ki lehetett vizsgálni, hiszen jogszabályba ütköztek, mostantól viszont ez nincs így. Nem lehet majd felelősségre vonni sem azokat, akik fiktív lakhelyet létesítenek, sem azokat, akik ebben segédkeznek.

A módosítás ugyanis megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az állampolgártól nem is várja el az állam, hogy a bejelentett lakcímén éljen, a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető. A Btk. közokirat-hamisításról szóló része úgy módosul ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

Ez nyilvánvalóan azoknak a választópolgároknak kedvez, akik csak azért létesítenek lakóhelyet egy településen, hogy az országos lista mellett szavazhassanak országgyűlési képviselő-jelöltre is. Ha a korábbi választásokkor  nem volt jóformán Szabolcsban olyan falu, ahova ne lettek volna  fantomlakosok fiktíven bejelentve, mi várható jövő tavasszal.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés