Törökszentmiklóson továbbra sincs vírusfertőzött. Jól áll a megye is

Közzétéve ekkor: 2020 április 8. 9:27

Pásztor Gábor

Markót Imre polgármester a múlt héten, szerdán és tegnap is televíziós interjúban tájékoztatta a város lakosságát a koronavírus okozta helyzetről, az önkormányzat veszélyhelyzetbeni intézkedéseiről. Megnyugtató, hogy a városban nincs vírusfertőzés, a kapott és vállalt feladatokat eddig sikerült különösebb gond nélkül megoldani.

Elhangzott, hogy bár a veszélyhelyzet negyedik hetében járunk, Törökszentmiklóson továbbra sincs fertőzéses megbetegedés, s a korábban házi karanténba kerültek eddig mind vírusmentesnek bizonyultak. Hétfőn érkezett ugyan az önkormányzathoz egy értesítés, hogy egy beteget a karanténból Szolnokra, kórházba vitt a mentőautó, de ott kiderült, hogy nem vírusfertőzés, hanem egyéb betegség miatt kellett bevinni. A tesztje negatív lett.

A múlt hét óta térképen lehet nyomon követni, melyik megyében hány vírusos megbetegedést regisztráltak az aktuális napig. Ezen látni, hogy megyénk a kevésbé fertőzöttek közé tartozik.

 

A miklósiak már a múlt héten megtudhatták, hogy a városban, mint járási székhelyen un. ellátási központot kell kialakítani. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézete munkatársai megtekintették  az EGYMI épületében azokat a lehetséges helyeket, ahol ezt létre lehetne hozni. Itt majd azokat a betegeket kell kivizsgálni, akiknél felmerül a fertőzöttség gyanúja.

Ma már meg is kezdődik a kivitelezés, egy plexis fallal elválasztott helyiséget alakítanak ki, ahol még a beteg és az orvos sem érintkezik. A vizsgálat a plexin kialakított nyílásokon történik, a helyiségbe csak telefonos egyeztetés után lehet bejutni. A polgármester nagyon bízik benne, hogy a vizsgálót saját szemükkel csak nagyon kevesen láthatják.

Már a múlt héten megírtuk, hogy az EGYMI épületébe külön bejáraton lehet bejutni a gyerekorvosokhoz, valamint a háziorvosokhoz és a szakrendelésekre. Mindkét bejáratnál egészségügyi szakdolgozók várják a betegeket, a zavartalan működésről biztonsági őrök gondoskodnak, akik egy-egy orvoshoz egyszerre csak öt beteget engednek be.

Az idősellátással kapcsolatban egy hete elhangzott, hogy az önkormányzat tartja magát azon ígéretéhez, hogy amennyiben a 70 év felettiek garantálják, hogy nem hagyják el otthonukat, a bevásárlás terhét s egyéb ügyek intézését átvállalja tőlük. Az idősek közül közel kétszáztízen jelezték, élnének a lehetőséggel. A tegnapi új információ szerint jelenleg 15 önkéntes és 14 hivatali dolgozó látja el az adódó feladatokat.

Korábban sajnos, fordult elő olyan eset, hogy az ellátott nem tartotta be a megállapodás rá vonatkozó részét,  elhagyta  otthonát, s az erre vonatkozó rendelet értelmében az önkormányzatnak vissza kellett vonnia a szolgáltatást. A tegnapi tájékoztatóban újabb esetről nem volt szó.

Régóta tudott, hogy március 16-tól bezárt a bölcsőde, bezártak az óvodák, az iskolákban szünetel az oktatás. A közétkeztetést, a meleg ebédet az önkormányzat biztosítja azok számára, akik ezt kérik. Az ételt mindenki a saját iskolájában veheti át, kivéve a város keleti részén lakókat, akik a könnyebbség érdekében a volt Bacsó Béla Úti Iskolában jutnak adagjukhoz.

Most ez rövid időre megváltozik, ugyanis tavaszi szünet következik. Ezeken a napokon – csütörtök, péntek, kedd – az önkormányzatnak csak a halmozottan hátrányos helyzetű, ill. gyermekvédelmi támogatásban részesülők számára kell étkeztetést biztosítani, más tanulók számára nem.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés