Törökszentmiklóson továbbra sincs vírusfertőzött. Jól áll a megye is

Közzétéve ekkor: 2020 április 8. 9:27

Pásztor Gábor

Markót Imre polgármester a múlt héten, szerdán és tegnap is televíziós interjúban tájékoztatta a város lakosságát a koronavírus okozta helyzetről, az önkormányzat veszélyhelyzetbeni intézkedéseiről. Megnyugtató, hogy a városban nincs vírusfertőzés, a kapott és vállalt feladatokat eddig sikerült különösebb gond nélkül megoldani.

Elhangzott, hogy bár a veszélyhelyzet negyedik hetében járunk, Törökszentmiklóson továbbra sincs fertőzéses megbetegedés, s a korábban házi karanténba kerültek eddig mind vírusmentesnek bizonyultak. Hétfőn érkezett ugyan az önkormányzathoz egy értesítés, hogy egy beteget a karanténból Szolnokra, kórházba vitt a mentőautó, de ott kiderült, hogy nem vírusfertőzés, hanem egyéb betegség miatt kellett bevinni. A tesztje negatív lett.

A múlt hét óta térképen lehet nyomon követni, melyik megyében hány vírusos megbetegedést regisztráltak az aktuális napig. Ezen látni, hogy megyénk a kevésbé fertőzöttek közé tartozik.

 

A miklósiak már a múlt héten megtudhatták, hogy a városban, mint járási székhelyen un. ellátási központot kell kialakítani. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézete munkatársai megtekintették  az EGYMI épületében azokat a lehetséges helyeket, ahol ezt létre lehetne hozni. Itt majd azokat a betegeket kell kivizsgálni, akiknél felmerül a fertőzöttség gyanúja.

Ma már meg is kezdődik a kivitelezés, egy plexis fallal elválasztott helyiséget alakítanak ki, ahol még a beteg és az orvos sem érintkezik. A vizsgálat a plexin kialakított nyílásokon történik, a helyiségbe csak telefonos egyeztetés után lehet bejutni. A polgármester nagyon bízik benne, hogy a vizsgálót saját szemükkel csak nagyon kevesen láthatják.

Már a múlt héten megírtuk, hogy az EGYMI épületébe külön bejáraton lehet bejutni a gyerekorvosokhoz, valamint a háziorvosokhoz és a szakrendelésekre. Mindkét bejáratnál egészségügyi szakdolgozók várják a betegeket, a zavartalan működésről biztonsági őrök gondoskodnak, akik egy-egy orvoshoz egyszerre csak öt beteget engednek be.

Az idősellátással kapcsolatban egy hete elhangzott, hogy az önkormányzat tartja magát azon ígéretéhez, hogy amennyiben a 70 év felettiek garantálják, hogy nem hagyják el otthonukat, a bevásárlás terhét s egyéb ügyek intézését átvállalja tőlük. Az idősek közül közel kétszáztízen jelezték, élnének a lehetőséggel. A tegnapi új információ szerint jelenleg 15 önkéntes és 14 hivatali dolgozó látja el az adódó feladatokat.

Korábban sajnos, fordult elő olyan eset, hogy az ellátott nem tartotta be a megállapodás rá vonatkozó részét,  elhagyta  otthonát, s az erre vonatkozó rendelet értelmében az önkormányzatnak vissza kellett vonnia a szolgáltatást. A tegnapi tájékoztatóban újabb esetről nem volt szó.

Régóta tudott, hogy március 16-tól bezárt a bölcsőde, bezártak az óvodák, az iskolákban szünetel az oktatás. A közétkeztetést, a meleg ebédet az önkormányzat biztosítja azok számára, akik ezt kérik. Az ételt mindenki a saját iskolájában veheti át, kivéve a város keleti részén lakókat, akik a könnyebbség érdekében a volt Bacsó Béla Úti Iskolában jutnak adagjukhoz.

Most ez rövid időre megváltozik, ugyanis tavaszi szünet következik. Ezeken a napokon – csütörtök, péntek, kedd – az önkormányzatnak csak a halmozottan hátrányos helyzetű, ill. gyermekvédelmi támogatásban részesülők számára kell étkeztetést biztosítani, más tanulók számára nem.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés