Törökszentmiklósi újság messze túl Törökszentmiklós határain

Közzétéve ekkor: 2018 április 29. 10:00

A közelmúltban az Átlátszó, a szerintünk legfajsúlyosabb független oknyomozó, tényfeltáró (online) újság alapos, elemző cikket közölt Jász-Nagykun-Szolnok megye – tévét, rádiót, nyomtatott és online újságokat felölelő – városi sajtójáról. Az alapjában negatív értékelésben jóformán egyetlen kivételként említődött meg pozitív kivételként újságunk, amelyről azt írták, hogy szinte professzionálisnak mondható. Ez inspirált bennünket arra, hogy néhány dolgot, a magamutogatást elkerülendő, lehetőleg tényekre és adatokra támaszkodva, azokat tálalva elmondjunk magunkról.

A pozitív kritika különösen azért esett jól, mert újságunk  évek óta költségvetés, mindenféle anyagi bevétel és szolgáltatás  nélkül két ember, Serfőző István és jómagam jóvoltából működött, csupán néhány hónapja csatlakozott hozzánk harmadikként Sebők Emília, aki új színt, új szemléletet hozott a lap működésébe.

Eleve eldöntöttük, hogy semmi rendkívülit nem kívánunk csinálni, csupán információkat szeretnénk közölni, hírt adni a város önkormányzatában, gazdasági, kulturális életében történt eseményekről, ha lehetséges, riportok formájában olvasóinkhoz közelebb hozni  a városunkban megforduló ismert személyiségeket, bemutatni az itt élő tehetségeket.

Azt is tudtuk azonban, hogy ha  hírközlésünk, információnyújtásunk csak Törökszentmiklósra vonatkozik, ez önmagában kevés lesz, a tevékenységünk érdektelenségbe fullad. Ezért úgy döntöttünk, naponta friss válogatást közlünk az országos sajtóból, mindenről, amit fontosnak vagy érdekesnek tartunk, beszámolunk. S nyitunk az egész ország, s az internet jóvoltából az egész világ felé.

Három évre visszatekintve, az adatok tükrében úgy tűnik, elképzelésünk bevált, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Induláskor sokáig 100-200 olvasónk volt naponta, aztán ez a szám három esztendő viszonylatában napi csaknem 1200  olvasóra növekedett, tavaly pedig már az 1500-at közelítette ez az olvasói szám.

Statisztikai mérőnk, a Google Analytics tőlünk függetlenül működő rendszer

Az az elgondolásunk is beigazolódott, hogy csupán Törökszentmiklósra gondolni kevés lesz. Sajnos, még ennyi idő elteltével is kevesen ismerik városunkban az újságot, s még kevesebben olvassák. Előfordul, hogy a város 20., 30. az olvasók számának szempontjából a települések rangsorában, sőt arra is volt már példa, hogy a 48. helyen szomorkodtunk. Összességében indulásunk pillanatától a képzeletbeli dobogó harmadik fokánál nem jutunk előbbre, Budapest és Szolnok is jócskán megelőz bennünket.

Kezdetben  11 százaléknyi volt a helyi olvasók aránya a budapestiekhez, 65 százaléknyi a szolnokiakhoz képest. Feltételezhető, hogy ekkor még országos viszonylatban kevesen ismerték az újságot. Aztán, ahogy az országos ismertség növekedett, ezek az arányok romlottak, a 11%  8%-ra, a 65 pedig 49-re csökkent. Az utóbbi három hónapban Emíliának köszönhetően, aki kiemelten Törökszentmiklóssal foglalkozik, különösen budapestiekhez képest jelentős javulás tapasztalható: a 11 és 8 % -ról 15-re nőtt a helyi érdeklődők aránya, a szolnokiakhoz viszonyítva pedig átléptük a felező határt, jelenleg a megyeszékhelyiekhez képest 52-53 százaléknyi miklósi olvasónk van.

Az első grafikonból az is leolvasható, volt három olyan hónapunk, 2017. október, november, december, amikor 73.000, 91.000 és 29.000 olvasónk volt. Ez önmagában sem lebecsülendő szám, de ha nem hónap elejétől nézzük a számokat, hanem a legjobb időszakot vesszük alapul, a következő eredmények jönnek ki: (jobb oldali táblázat)  A legjobb negyedévben olvasóink száma elérte a napi 2600-at, a legjobb hónapban a napi 4500-at, a legjobb héten a 10.600-at, az egy napi csúcs pedig 26.585 olvasó volt.

A jobb oldali táblázatból az is látható, hogy volt olyan nap, amikor Angliából, az USA-ból és Németországból  934-en tekintették meg a Szemtől szembét, nyilván kint élő, dolgozó magyarok. Ugyanezen a napon a világ három nagyvárosában 266-an olvasták cikkeinket. Kíváncsiságból megnéztük, hogy az adott 24 órában hány törökszentmiklósi kereste fel lapunkat, s mi tagadás, igen meglepő lett az eredmény.

Baloldalon legolvasottabb cikkeink láthatók. A számok kicsit csalnak, mert  statisztikánk csak három évig őrzi meg adatainkat, az Orbán vagyona és a Folytatódik a cserdiek .. című cikkünk pedig a negyedik évre datálódik vissza. Ezek olvasottsága sokszorosa a leolvashatónak, ha emlékezetem nem csal, az Orbán vagyona című  megtekintése közelítette a 200 ezret.

Végül, hogy még inkább kapcsolódjunk a címhez, el kell mondjuk, a világ több mint 90 országából akadtak már olvasóink, honnan több, honnan kevesebb, természetesen megint csak a kint élő, dolgozó, világot járó magyarokra kell gondolnunk.

Jó böngészgetést!

Pásztor Gábor

Szemtől szembe


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés