Színpadon a Sanctonicolaum Kórus

Közzétéve ekkor: 2019 május 28. 9:50

Pásztor Gábor

Megalakulása óta először mutatkozott be tegnap, május 27-én a Csikiné Lukszics Ágnes vezette Sanctonicolaum ( Törökszentmiklós középkori latin neve) Kórus egyedüli fellépőként, önálló műsorral a város zeneszerető közönsége előtt. Igaz, volt már hasonló fellépése 2015 januári megalakulása után fél évvel, de akkor a Szentmiklósi Napok keretében más fellépők között lépett színpadra.

Azóta eltelt négy év, a város számon tartja őket, hiszen minden városi vagy kulturális rendezvényen fellépnek, a település meghatározó szereplői lettek, színvonalas értéket jelenítenek meg. A kezdeti negyven főt közelítő létszám nem változott, s csupán a férfi szekcióban volt némi fluktuáció. Az eltelt idő alatt  a kórus összeért, nagyon sok számot betanult, komoly műsorkészletet állított össze klasszikus kórusművekből, madrigálokból, népdalokból,  illetve a könnyedebb műfajt képviselő Zorán, Republik, Kormorán, stb. dalokból..

Műsoraik színesítéséhez igyekeztek partnereket találni, léptek már fel a Miklós Néptáncegyüttessel, Bakondi András gitárművész rendszeres kísérőjük lett, a Reformáció Napján évek óta együtt  koncerteznek a Református Templomban a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral. A Katolikus Főtemplomban a Zenés Nyári Estéken a Kodály Zoltán Zeneiskola vonószenekarával adnak elő rendszeresen közös számot.

Ezen az estén a Sanctonicolaum ízelítőt adott színes, minden igényt, minden közönségi ízlést kielégítő repertoárjából. A műsor két részből állt, az első, a „komoly” lényegesen hosszabb volt. Népdalok, népdalfeldolgozások, többek közt Kodály, Bárdos Lajos, Csajkovszkij, Handel szerzemény hangzott el.

A második felvonásban lazulhatott a közönség, mert a könnyűzene vette át a főszerepet. .Zorántól az Ünnepet, Dés Lászlótól A zene kell-t énekelték, s elhangzott A szeretet dala és az Óz, a csodák csodája világhírű dala, a Túl a szivárványon is. A kettő között Turba Gabriella, a kórus tagja slágereket énekelt, Bakondi András pedig gitárjátékkal szórakoztatta a publikumot.

A közönségnek, amelyet a kórus az előadás végén még közös éneklésre is rávett, tetszett az előadás vastappssal jutalmazta a produkciót. Többekben felmerült, ilyen fellépésre gyakrabban, legalább évente kellene sort keríteni.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés