Színesedő, bővülő Szentmiklósi Napok

Közzétéve ekkor: 2019 július 7. 21:11

Pásztor Gábor

Csendesen, szinte észrevétlenül, folyamatosan színesedve, programjában bővülve, mára teljesen megváltozott az 1993-ban debütált,  s ma már 26 éves múltra visszatekintő Szentmiklósi Napok rendezvénysorozata. Az ötlet egy évvel előtte született meg, amikor is Kecelen  egy országos kézi kaszás aratóversenyt rendeztek, amire nevezett egy miklósi csapat is, amelyet háromtagú delegáció kísért: Szegő János akkori polgármester, Sülye Károlyné, akkori művelődési központ igazgató és Balogh Pál, a Béke Tsz volt elnöke.

Megtetszett nekik a rendezvény, úgy gondolták, egy hasonlót meg tudna szervezni Törökszentmiklós is. Nem álltak meg a gondolatnál, s egy év múlva már meg is hirdették a Szentmiklósi Napokat, amely egy rövid időszaktól eltekintve azóta is évente megrendezésre kerül.

Akkor és még sokáig  két napos volt, az aratóversenyre és bemutatóra, valamint előző este egy kiállítás megnyitóra szorítkozott, s még 2012.ben is csupán két napra tervezték a lebonyolítást. Igaz, akkor már volt komolyzenei koncert, de „csak” egy fellépővel, a Kodály Zoltán AMI-val, kiállítás  és könnyűzenei koncert is bekerült a programba, de minden kevés helyszínen, két napba volt zsúfolva. Aztán lett három napos, az idén pedig már öt napos, hat  helyszínen tartott  a programsorozat.

Mire ez az írás megjelenik, a rendezvénysorozaton túl vagyunk, már múlt időben beszélhetünk,  s az eseményeket tekintve akár visszatekintésnek is vehető. Néhány dologra azonban még előzőleg rákérdeztünk Medgyessy Kláritól, az Ipolyi KK vezetőjétől a Szentmiklósi Napok főszervezőjétől:

– A Szentmiklósi Napok szokás szerint kiállítással kezdődnek. Tavaly visszapillantottunk Szalmaországba, most megint a múltba nézünk. Mit takar a mostani,  „Múltidéző” című kiállítás?

– Szó volt róla, hogy 26 évre tekinthetünk vissza, eleinte lassan, később egyre gyorsabban következtek be a változások a kezdetekhez képest. Ezeket a változásokat, a folyamatos fejlődést és persze magát a hősi korszakot próbáltuk nyomon követni fotók segítségével. A fényképeket a kulturális központ archivumából és Szegő János magángyűjteményéből – akinek ezúton is köszönetet mondunk –  válogattuk, a miliőt pedig a Borostyán Borozó és Tájház tárgyi kellékei, a régi, kaszás aratás eszközei teremtik meg. A kiállítást  Szegő János. az akkori polgármester, az 1992-ben született ötlet egyik kitalálója nyitja meg.

– Miért lett a rendezvény öt napos, milyen változások történtek az utóbbi években, várhatóak-e újabbak?

Fotók az aratónapról: Annus Tímea, Törökszentmiklós Város

–  Nem a kérdés sorrendjében, de mindenre válaszolok. Az eredeti egy fellépős komolyzenei koncert mára jelentősen kibővült, nem véletlenül kapva a „Zenés nyári este” címet, egész estés, sokszereplős – akik között akad nemzetközi hírű is – programmá bővült. Erre a második estén kerül sor, az elsőn a kiállítás megnyitója lesz. Ma már nem újdonság, de 2016 előtt még nem volt – pontosabbab Hajnal Laci kezdeményezésére volt, csak nem a Szentmiklósi Napok keretében – a most harmadik napra tervezett Utcazene fesztivál a Kossuth téren, amelynek új színfoltja lesz az East Pole együttes és érdekes színfoltja a közelmúltban országos minősítésen dicséretes arany minősítést szerzett Sanctonicolaum Kórus.

A negyedik napra szerveztük a hagyományőrző, kézi kaszás aratóversenyt Eredetileg arató-és főzőversenynek lett hirdetve, de az utóbbi elmarad. Itt mondanám el, hogy törjük a fejünket, hogyan, de muszáj lesz változtatni. Sajnos fokozatosan öregednek ki azok az asszonyok és férfiak, akik évről évre eljöttek, egyre kevesebben bírják ezt a megterhelést. Ezért is marad el a főzőverseny. A régiek már nem vállalkoznak erre, a fiatalok pedig már nem ismerik a régi paraszti aratóételeket.

Itt fiatalítani nem tudunk, de úgy néz ki, az aratóversenyben igen. Megpróbáltuk az ifjú mezőgazdászokat megszólítani, s úgy tűnik, sikerrel. Tavaly egy székácsos brigád nevezett, az idén már kettő. Ráéreztek az ízére, s majd mások is kedvet kapnak? Egyébként újdonságszámba megy az is, hogy az önkormányzat ismét, az IKK pedig először kiállított egy aratóbrigádot, amelyek beszállnak a versenybe.

Ezen a napon könnyűzenei koncert is lesz a Galambos parkban, három együttes lép fel, reméljük, lesz érdeklődés.

Az utolsó, ötödik napon a Sportpályáé lesz a főszerep. Sor kerül az immár hagyományossá vált labdarúgó tornára, s ugyanitt a Fogathajtók Baráti Találkozójára. Azt hiszem, lehet a programok között válogatni, mindenki találhat érdeklődésének, ízlésének megfelelőt. S hogy miért öt napos? Éppen azért, hogy senkinek ne kelljen rohangálni a helyszínek között, mindenki időben eldönthesse mire kíváncsi, s ha több programra is, ne zavarja a választás kényszere.

– Köszönöm a tájékoztatót, s kívánom, a befektetett munkának legyen gyümölcse.

Szemtől Szembe


Megosztás

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés