Szigethalom, az élhető és fejlődő város

Közzétéve ekkor: 2024 január 5. 18:53

A település a kisnyugdíjas szemével

Szigethalom, ez a kicsi város, amely Szigetszentmiklós, Tököl és Taksony ölelésében bújik meg, az elmúlt 30 évben faluból lett a ráckevei Duna-ág gyöngyszeme. A települést 30 éve, 1994 óta  Fáki László polgármester úr vezeti, s  2004. július 1-tól lett város. Az elmúlt 30 év alatt a város lakossága megkétszereződött. épült itt idősek bentlakásos otthona, fogyatékosok és nyugdíjasok napközije, könyvtár, óvoda, bölcsőde. A városban nyolc önkormányzati választókerület van és 12 tagú a képviselő testület.

De részletesebben az 2019-s választások utáni időktől nézzük, mi történt

2019 legnagyobb beruházása az egészségház teljes felújítása és átalakítása volt. Háziorvosi-és gyerekrendelőket, fogászatot alakítottak ki, ráadásul úgy, hogy azok irigylésre méltóan a XXI. század követelményeinek megfelelően energiatakarékos lettek. Hozzá kapcsolódóan pályázati és önkormányzati pénzből hatalmas, ingyenes parkoló is kiépült.

A népjóléti intézmény

A népjóléti intézmény

Alig kezdett el dolgozni az újonnan megválasztott képviselő-testület, beütött a járvány!

Az Összefogás Szigethalomért Egyesület, amely a város egyik húzóereje, segélyalapot hozott létre saját forrásból. Többen a lakosok közül alapanyagot ajánlottak fel maszkok készítéséhez, önkéntesek pedig meg is varrták azokat. Megint csak mások jótékonysági bált szerveztek, aminek bevételéből sikerült 4 db.  defibrillátort vásárolni,  amelyek elhelyezéséről a lakosság dönthetett. Telt még 100 db. vandálbiztos szemetes beszerzésére is.

A közvilágítás III. üteme szerint korszerű lámpákat  szereltek fel a műúton és a Duna-soron. Itt lesz útburkolatcsere, új buszmegállók, buszvárók, pihenő helyek és biciklitárolók, valamint közvilágítás.

Viszont továbbra is a város nagy gondja a járdák hiánya. Ez még a régmúlt terhe, amit nagyon nehéz megoldani. de pályázat kiírásával próbál ezen is változtatni a város. Az úthálózatunkkal is örökös felújítási harcban állunk, amit terhel az is, hogy nem minden városi tulajdonban van, egy része állami.

Útépítésre nem nagyon futja

Útépítésre nem nagyon futja

A veszélyhelyzet alatt épült a sportpálya területén egy kondi park és a Kék óvoda udvarán egy műfüves ovi sportpálya, s a nagyobbaknak egy szintén műfüves  gyerek focipálya.

Ovis sportpálya

Ovis sportpálya

Műfüves focipálya

Műfüves focipálya

Pályázaton nyert és kiépült a bringapark és pumptrack pálya, de a KRESZ-park valamint a Piros óvoda felújítására is sikeresen pályázott a testület.

Bicikli-és KRESZ-park

Bicikli-és KRESZ-park

Átadták a Placcot, egy közösségi teret, amely nagyrészt újra hasznosított anyagokból épült és szépült. Itt koncertek, színházi előadások, szabadtéri programok várják a város lakóit és az idelátogatókat.

Duna-part+Placc

Duna-part+Placc

A család-és gyermekjóléti szolgálat az alapfeladatán kívül az Élelmiszerbankkal együttműködve 2020-ban 1500 személynek, családnak biztosított élelmiszert, gyűjtése és osztása a mai napig folyamatos. Az elszabadult infláció miatt hatalmas szükség is van a rászorultak, idősek, nagy családosok segítésére. Nálunk nem csak ünnepekkor, hanem egész évben ellátják az idős rászorulókat, nagy családosokat, tűzkárt szenvedett személyeket élelmiszerrel.

Gyűlik az élelmiszer

Gyűlik az élelmiszer

A kormány a kevés bevétel nagy részét elvette, köztük az önkormányzatokat megillető gépjármű adót örökre!  Így járt el súlyadóval, az iparűzési adó egy részével is.

 Ennek ellenére a város stabil költségvetést tudott csinálni.

Az állam által beígért iskola építéséhez szükséges területeket megvette, közművesítését megcsinálta. sőt, egy, a város vízellátását jobbá tevő víztorony is megépült, és felújítottak egy kutat is ennek érdekében.

De sajnos az iskolából nem lett semmi! Az állam a beruházást visszavonta a HÉV-vonal felújításával és az ahhoz kapcsolódó úthálózat átalakításával együtt. bár a tervek és az engedélyek megvannak.

Egyre nehezebb körülményekkel szembesültek az önkormányzatok.  Ennek ellenére befejeződött az óvoda felújítása, felújításra került a konyha, és minden gyermekintézményben biztosították az Epipen injekciókat! Pályázati támogatásból jégpályát vettek, és a megugró energia árak mellett is működtették/működtetik.

Üzemben a jégpálya

Üzemben a jégpálya

A képviselő-testület fizikálisan is tesz a városért. Igen kérem, sem a polgármesternek sem a képviselőknek nem esik le a gyűrű az ujjukról, ha kell, hétvégeken a kirándulók és a városban élő rendetlenek után takarítanak. A tisztaság érdekében  új kamerákat tettek ki, hogy büntetni lehessen a szemetelőket!

A polgi szemetet szed

A polgi szemetet szed

Havonta jelenik meg a városi újság, amiben nemcsak a programokról, de a képviselő-testület munkájáról is kimerítő tájékoztató olvasható. Ugyancsak havonként a Facebookon is tájékoztatat a  polgármester úr  a hónapban történtekről,  az itt a felmerülő kérdésekre  azonnal válaszol.

Rengeteg minden kimaradt, tudom. Hiszen van nálunk idősek otthona, van egy gyönyörű vadasparkunk, kisállat simogatóval, tündéri Manó parkunk, csónakázótavunk meseszép környezettel, rengeteg közösségi programunk.

Tartalmas és szép ez a kisváros. Jó itt élni! Köszönet illeti a vezetőit.

 Rosta Ágnes a kisnyugdíjas

Idősek otthona

Idősek otthona

Manó-park

Manó-park

A csónakázótó

A csónakázótó


Megosztás

1 hozzászólás

  • Névtelen says:

    Az adminisztrációs rendszer valamiért összeomlott, a hozzászólások eltűntek, ezért, ha nem gond, kérném a hozzászólókat /Bokor Attila, Rosta Ágnes/ írják meg még egyszer hozzászólásukat. Előre is köszönettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés