Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 június 6. 14:10

Pásztor

A Városháza felújításának első lépéseként az udvaron megkezdődött a Vásárhelyi és Kossuth utat összekötő burkolt gyalogút kiépítése. A kivitelezés várhatóan június végéig tart, ez alatt az idő alatt a kapuk mindkét irányban zárva lesznek. Sokan rövidítették le a piac felé és felől   az útjukat, s így, mivel a gyalogos forgalom a munkák befejeződéséig megszűnik itt, nekik addig kerülniük kell.

A kis fáradság és várakozás viszont megéri , mert csapadékos időben a sáron, latyakon való átkelés sokak életét gyakran megkeserítette, belátható időn belül  viszont száraz lábbal is át lehet kelni a Városháza udvarán.

Május 25-től ismét lehet könyvet kölcsönözni az Ipolyi Közművelődési Központban. No, nem a könyvtárban, az a járványra való tekintettel továbbra is zárva van, hanem az IKK Dienes Eszter udvarában hétfőn, szerdán és pénteken 9-15 óra között. Az udvarba a külső kapun keresztül szigorú előírások betartásával, maszkban lehet belépni, s ott maximum öt látogató tartózkodhat. Mindez nem tartja távol az olvasni szeretőket, a könyvtárosok elmondása szerint alkalmanként 50-60 látogatójuk van.

A legkeresettebb kiadványokat kihelyezett kocsikról lehet kölcsönözni, de a könyvtárosok kéréseket is teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki címet, szerzőt mondva konkrét könyvet kér, az intézmény munkatársai bent megkeresik és megkapja. A visszavitt könyveket a biztonság kedvéért 73 órás karanténba helyezik.

Nagy érdeklődést váltott ki, sokan örültek a hírnek, mikor tavaly februárban Markót Imre polgármester bejelentette, hogy újabb üzletlánc települ a városba, a Pepco. Nem véletlenül várták a miklósiak, hiszen a diszkont üzletlánc ruházat és háztartási eszközök területén alacsony áraival szinte verhetetlen. Igaz, kisebb lesz a szolnokinál, de helyben lesz, nem kell érte utazni.

A munkálatok még abban a hónapban, az IKK melletti, Kossuth út 154. sz. alatti ingatlan bontásával meg is kezdődtek, s a tervek szerint 2019 augusztusában már meg is nyílt volna a nagyközönség előtt. Aztán különböző okok miatt akadozni kezdett a munka, egy időre le is állt, s az átadásból nem is lett semmi.

Most viszont újra felcsillant a remény, ismét serényen dolgoznak a kivitelezők. Boros György művezető elmondta, az épület mögötti burkolt parkolót s az onnan üzlet Kossuth utcai bejáratához vezető járdát a hónap közepére elkészítik, s átadják, az épületben dolgozó gipszkartonozóknak pedig hónap végére kell elkészülniük. Egy év csúszással ugyan, de idén nyáron sor kerülhet a szalag ünnepélyes átvágására.

A járvány miatt ugyan a gyógyvizes medencék, a szauna és a szolárium nem üzemelnek, de május 23-a óta nyitva a strand. Mint Róth Ervin, a  Kommunális Kft. ügyvezetője elmondta, a látogatottság igen visszafogott, kevés vendég van. ( ott létünkkor hűvös, borongós idő lévén egy sem). Az állandóságot a spotszerető reggeli úszók jelentik, akik 6-9 óra között ússzák le hosszaikat. A csekély forgalomhoz hozzájárul, hogy a járványhelyzet miatt a gyógymedencék, amelyeknek jól körülhatárolható, állandó törzsközönsége van,  nem üzemelhetnek, ráadásul a nyitás óta tartósan rossz idő van.

Esetleg plusz, vonzóerőt jelenthetett volna a büfé, azonban az eddig nem üzemelt. Korábban, évekig a tiszatenyői önkormányzat vállalta az üzemeltetést, de most hosszas vacillálás után nem kötöttek szerződést. Úgy tűnik, lesz egy új vállalkozó, aki várhatóan a hónap közepétől ellátja ezt a feladatot.

A strand – a kempingbe sem érkeztek eddig se magyar, se külföldi vendégek – a járványhelyzet miatt egyértelműen veszteséges lesz, de az önkormányzattal kötött szerződés értelmében üzemeltetni kell. A kft. a veszteséget egyéb tevékenységeivel igyekszik kompenzálni, s hogy ez minél kisebb legyen, az üzemeltető várja a jó időt és a vendégeket.

Ugyancsak Róth Ervin hívta fel a figyelmet, hogy nem maradt el a lomtalanítás, mint azt sokan hitték. Lehet, hogy valamikor volt tavasszal és ősszel is, de már évek óta csak egyszer, ősszel van. A hulladékszállítást a kormány 2016-ban átalakította. Ennek lényege, hogy a díjakat egy államilag létrehozott csúcsszerv szedi be,  amelyik aztán egy részét a szolgáltatást ellátónak, köztük a Törökszentmiklósi Kommunális Kft-nek, meghatározott feladatok ellátása ellenében visszaosztja.

Szerencsére Törökszentmiklóson ezt az átalakítást szinte észre sem lehetett venni. Megmaradt a normál hulladék heti egyszeri elszállítása, a havi egy alkalommali szelektívé, és az évi tíz rendbeli zöldhulladék összegyűjtése. A keretbe évente egy lomtalanítás fér bele. Természetesen szükség szerint mindenkinek módjában áll fölöslegessé vált dolgait elvitetni, de ezt már saját magának kell finanszíroznia. Akinek a dolog nem sürgős, vagy anyagi lehetőségei nem engedik, várja meg az őszi ingyenes lomtalanítást.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés