Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 június 6. 14:10

Pásztor

A Városháza felújításának első lépéseként az udvaron megkezdődött a Vásárhelyi és Kossuth utat összekötő burkolt gyalogút kiépítése. A kivitelezés várhatóan június végéig tart, ez alatt az idő alatt a kapuk mindkét irányban zárva lesznek. Sokan rövidítették le a piac felé és felől   az útjukat, s így, mivel a gyalogos forgalom a munkák befejeződéséig megszűnik itt, nekik addig kerülniük kell.

A kis fáradság és várakozás viszont megéri , mert csapadékos időben a sáron, latyakon való átkelés sokak életét gyakran megkeserítette, belátható időn belül  viszont száraz lábbal is át lehet kelni a Városháza udvarán.

Május 25-től ismét lehet könyvet kölcsönözni az Ipolyi Közművelődési Központban. No, nem a könyvtárban, az a járványra való tekintettel továbbra is zárva van, hanem az IKK Dienes Eszter udvarában hétfőn, szerdán és pénteken 9-15 óra között. Az udvarba a külső kapun keresztül szigorú előírások betartásával, maszkban lehet belépni, s ott maximum öt látogató tartózkodhat. Mindez nem tartja távol az olvasni szeretőket, a könyvtárosok elmondása szerint alkalmanként 50-60 látogatójuk van.

A legkeresettebb kiadványokat kihelyezett kocsikról lehet kölcsönözni, de a könyvtárosok kéréseket is teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki címet, szerzőt mondva konkrét könyvet kér, az intézmény munkatársai bent megkeresik és megkapja. A visszavitt könyveket a biztonság kedvéért 73 órás karanténba helyezik.

Nagy érdeklődést váltott ki, sokan örültek a hírnek, mikor tavaly februárban Markót Imre polgármester bejelentette, hogy újabb üzletlánc települ a városba, a Pepco. Nem véletlenül várták a miklósiak, hiszen a diszkont üzletlánc ruházat és háztartási eszközök területén alacsony áraival szinte verhetetlen. Igaz, kisebb lesz a szolnokinál, de helyben lesz, nem kell érte utazni.

A munkálatok még abban a hónapban, az IKK melletti, Kossuth út 154. sz. alatti ingatlan bontásával meg is kezdődtek, s a tervek szerint 2019 augusztusában már meg is nyílt volna a nagyközönség előtt. Aztán különböző okok miatt akadozni kezdett a munka, egy időre le is állt, s az átadásból nem is lett semmi.

Most viszont újra felcsillant a remény, ismét serényen dolgoznak a kivitelezők. Boros György művezető elmondta, az épület mögötti burkolt parkolót s az onnan üzlet Kossuth utcai bejáratához vezető járdát a hónap közepére elkészítik, s átadják, az épületben dolgozó gipszkartonozóknak pedig hónap végére kell elkészülniük. Egy év csúszással ugyan, de idén nyáron sor kerülhet a szalag ünnepélyes átvágására.

A járvány miatt ugyan a gyógyvizes medencék, a szauna és a szolárium nem üzemelnek, de május 23-a óta nyitva a strand. Mint Róth Ervin, a  Kommunális Kft. ügyvezetője elmondta, a látogatottság igen visszafogott, kevés vendég van. ( ott létünkkor hűvös, borongós idő lévén egy sem). Az állandóságot a spotszerető reggeli úszók jelentik, akik 6-9 óra között ússzák le hosszaikat. A csekély forgalomhoz hozzájárul, hogy a járványhelyzet miatt a gyógymedencék, amelyeknek jól körülhatárolható, állandó törzsközönsége van,  nem üzemelhetnek, ráadásul a nyitás óta tartósan rossz idő van.

Esetleg plusz, vonzóerőt jelenthetett volna a büfé, azonban az eddig nem üzemelt. Korábban, évekig a tiszatenyői önkormányzat vállalta az üzemeltetést, de most hosszas vacillálás után nem kötöttek szerződést. Úgy tűnik, lesz egy új vállalkozó, aki várhatóan a hónap közepétől ellátja ezt a feladatot.

A strand – a kempingbe sem érkeztek eddig se magyar, se külföldi vendégek – a járványhelyzet miatt egyértelműen veszteséges lesz, de az önkormányzattal kötött szerződés értelmében üzemeltetni kell. A kft. a veszteséget egyéb tevékenységeivel igyekszik kompenzálni, s hogy ez minél kisebb legyen, az üzemeltető várja a jó időt és a vendégeket.

Ugyancsak Róth Ervin hívta fel a figyelmet, hogy nem maradt el a lomtalanítás, mint azt sokan hitték. Lehet, hogy valamikor volt tavasszal és ősszel is, de már évek óta csak egyszer, ősszel van. A hulladékszállítást a kormány 2016-ban átalakította. Ennek lényege, hogy a díjakat egy államilag létrehozott csúcsszerv szedi be,  amelyik aztán egy részét a szolgáltatást ellátónak, köztük a Törökszentmiklósi Kommunális Kft-nek, meghatározott feladatok ellátása ellenében visszaosztja.

Szerencsére Törökszentmiklóson ezt az átalakítást szinte észre sem lehetett venni. Megmaradt a normál hulladék heti egyszeri elszállítása, a havi egy alkalommali szelektívé, és az évi tíz rendbeli zöldhulladék összegyűjtése. A keretbe évente egy lomtalanítás fér bele. Természetesen szükség szerint mindenkinek módjában áll fölöslegessé vált dolgait elvitetni, de ezt már saját magának kell finanszíroznia. Akinek a dolog nem sürgős, vagy anyagi lehetőségei nem engedik, várja meg az őszi ingyenes lomtalanítást.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés