Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 szeptember 19. 13:56

Pásztor Gábor

Koronavírus a városban

Sajnálatos módon városunkban is  megjelent a koronavírus, a COVID-19 betegség. A Kölcsey Ferenc Általános Iskola néhány pedagógusánál pozitív eredményt mutatott ki a teszt. Az iskola  a digitális oktatásra tért át, kivéve az 1-2. osztályokat.

Az oktatási intézmény közle-ményben fordult a szülőkhöz és a miklósi lakossághoz, amelyben tudatta, hogy három igazolt Covid-19 fertőzött pedagógus került karanténba, s az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Megyei Népegészségügyi Köz-pont illetékeseivel és a fenntartóval egyeztetve az alábbi intézkedést hozta: az intézmény a 3-8. osztályokban határozatlan ideig áttért a tantermen kívüli, digitális munkarendre.

A tanári kar alsóbb évfolyamokon tanító tagjait azonnal tesztelték, közülük mindenkinek negatív lett az eredménye. Az első és második évfolyamokban, mivel nem volt vírusfertőzöttség gyanúja sem a pedagógusok, sem a diákok között, továbbra is normál keretek között folyik az oktatás.

Az épület fertőtlenítése megtörtént, a szigorú járványügyi biztonsági protokollokat és a minisztérium által kiadott iránymutatásokat továbbra is követi az intézmény.

***

Tegnap Markót Imre polgármester tudatta Facebook-oldalán, hogy az elmúlt napokban 6 főre emelkedett az azonosítottan COVID-19 vírussal fertőzöttek száma a városban. A Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya arról tájékoztatta, hogy a szükséges kontaktkutatások minden esetben megtörténtek, és a házi karantént és vizsgálatokat azok számára, akik a megbetegedett személyekkel kapcsolatban állnak elvégzik a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

Lomtalanítás

A Törökszentmiklósi Kommu- nális Szolgáltató Nonprofit Kft. 2020. szeptember 28. és október 5. között lomtalanítást végez. A város belterületén a lomtalanítás üteme megegyezik a kukás hulladékszállítás járatrendjével, Surjány, Óballa, Szakállas lomtalanítását is a járatnapon végzik. A lakótelepek és a konténerrel rendelkező társas-házak lomtalanítására szeptember 28-án, hétfőn kerül sor.

A kft. kéri a lakosságot, hogy a járatos napokon a saját ingatlan elé, a lakótelepeken a kihelyezett konténerek mellé szíveskedjenek kirakni a nagyobb méretű tárgyakat (lomokat, bútorokat). A lomtalanítás naponta, reggel 7 órakor kezdődik, ennek megfelelően ezen időpontig kell a lomokat és a hulladékszállító edényeket kihelyezni.

A rendeletben is leírt, nem a kommunális hulladék és a nem lom hulladék kategóriába tartozó anyagokat (pl.: trágya, akkumulátor, építési törmelék, gépjárműgumi), valamint a zöldhulladékot lomtalanításkor nem szállítják el. Nem kerül elszállításra a veszélyes anyagokat tartalmazó elektromos hulladék (televízió, hűtőszekrény, számítógép monitor) sem.

A  lomtalanítás csak a lakossági ügyfelekre vonatkozik!

Készül a rekortánpálya

 Az MLSZ pályaépítési programja keretében közösségi használatú, rekortán burkolatú pálya épül a Vásárhelyi Pál és Hock János utca sarkán lévő lepukkant focipálya helyén. Az önkormányzat augusztusban adta át a munkaterületet a kivitelezőnek, azóta az alépítmény elkészült, a labdafogó és a palánkkerítés is áll.

A létesítmény nem csak labdarúgásra lesz alkalmas, keresztben két kosárpálya is lesz kialakítva, már a kosárpalánkokat is felszerelték.

A tulajdonos az önkormányzat marad, a komplexum mindenki által használható lesz, s várhatóan az iskolák is igénybe veszik testnevelés órákon.

Fásítási akció

Idén is hirdetett őszi fásítási akcióprogramot az önkor-mányzat. Hatféle díszfából választhatnak az igénylők, akik az ingatlanjuk előtti, melletti közterületre igényelhetnek fászárú növényeket. Ezeket – pl. gömbjuhar, gömbakác, gömbszivarfa – a város fő-kertésze iránymutatása szerint rendelte meg az önkormányzat. Olyanokat, amelyek elférnek a légvezetékek alatt, nem nőnek 5-6 méternél magasabbra, várostűrők, elviselik a légszennyeződést, szárazságot.           

Korlátozott mennyiségben bárki igényelheti őket a fák ára 50 %-ának befizetése ellenében. Az árak a faiskolai méretektől függenek. Nem a legolcsóbbak, mert a város utcaképét javító díszfák. Igénylőlapokat az Ipolyi KK-ban , illtetve a polgármesteri hivatal földszintjén levő információs pultnál lehet kérni. de lehet tölteni a város honlapjáról is. Az igényléseket ugyancsak a hivatal földszintjén lehet leadni.

Leadási határidő: 2020. szeptember 25. 13 óra.           

Korszerűsödik a közvilágítás

Miután az E-on megadta az engedélyt, szept.6-án megkez-dődött a közvilágítás korsze-rűsítése, utcáról utcára folyik a lámpatestek cseréje. Első körben 800 lámpatest cseréje történt, történik, a kivitelező a maga ütemezése szerint végzi a munkálatokat.

 Az eredmény jónak tűnik, a fényerősség megfelelő, az utcák világosabbaknak látszanak. A megszokott sárga helyett fehér fény világítja meg az érintett területeket. Az úttestek végig beláthatók, a járdát is megvilágítják  a lámpák.

Egyszer történt szerelési hiba, a Hock János utcában több lámpatest sem világított, de a kivitelező ígérete szerint olyan nem fordulhat elő, hogy akár egy utca is sötétben maradjon.

A kivitelezés határideje november 30.

Fotók: Facebook

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés