Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 augusztus 3. 9:48

Pásztor

A koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzet következtében tavasz-szal országszerte elmaradtak a tervezett rendezvények, felnőttek és gyerekek egyaránt otthoni bezártságra, száműzetésre kény-szerültek. Nem csoda, hogy mostanra már sokan igen kiéheztek a közösségre, közösségi élményekre, a gyerekek a szórakozásra, önfeledt játékra. Ezen igyekezett segíteni az Ipolyi Közművelődési Központ, a július 25-i hétvégén megrendezett Nyárindító gyerekbulin, amely-lyel az elmaradt májusi gyer-meknapot próbálták pótolni a szervezők.

A nagyszámú vendégsereg nem panaszkodhatott, változatos, szí-nes programok várták őket, melyek zöme a gyakran borongós, esőre álló időjárás miatt az épületbe kényszerült. Azért a szabadban is akadt szórakoztató időtöltési lehetőség, kint mese-körhinta, ugrálóvár, kalandpark várta a gyerekeket.

Bent, a színházteremben óriásbuborék játszóteret rendeztek be, lehetett csupán gyönyörködni, de az ügyesebbek, vállalkozó kedvűbbek maguk is készíthettek kisebb-nagyobb buborékokat. Közben a színpadon mesekoncert zajlott. Felléptek a Dalma Dance Club különböző korcsoportjai is.

A Markóczi kiállítóteremben az Apáról Fiúra Egyesület Játszóháza várta az ifjúságot, az aulában pedig Szerencsekereket lehetett forgatni, kézműves foglalkozások zajlottak, s a gyerkőcök közül többen, elsősorban a lányok megpróbálkozhattak az arcfestészettel is.

Az aulában rendezték a jótékonysági süti vásárt is, amellyel a szervezők Germán Alina gyógyulását igyekeztek segíteni. Alina szívbeteg, két műtéten túl van, most vár rá a harmadik. Az árusításból származó mintegy 400 ezer forint a szülők anyagi terhein enyhíthet.

Július 30-án (csütörtök) ülése-zett a képviselő-testület. Többek között tájékoztatás hangzott el arról, hogy november 30-án, az I. sz. fogorvosi körzet feladatait eddig ellátó Dr. Fekete Nóra önkormányzattal kötött szerződé-se közös megegyezéssel meg-szűnik. Az ellátás azonban folyamatos lesz, mert a praxist átvevő Dr. Erdei Márta már másnap, december 1-jén megkezdi a körzetben a munkát, a 3. emeleti rendelőben.

A Városi Polgárőrség 2019 feb-uárja óta bérli az önkormányzattól a Bethlen Gábor 2/a alatti ingatlan egy 67 m2 alapterületű részét. Most kérelmet nyújtott be két, együtt 28 m2 területű, éppen megüresedő helyiségre is, amit tárolásra, raktározásra használnának. Mivel a polgárőrség a helyi közrend és közbiztonság védelmében való részvétellel közfeladatot lát el, az önkormányzat az eddig is díjmentesen használt rész bővítéséül a kért helyiségeket térítésmentesen a kérelmezőnek átadta.

A képviselő-testület jóváhagyta a város közigazgatási területén képfelvevővel megfigyelt közterületek kijelölését. A kamerákat a közterület-felügyelet üzemelteti és kezeli. A felügyelet a képfelvevők elhelyezéséről és az általuk megfigyelt területekről értesíti a rendőrséget, s ezeket az adatokat az önkormányzat polgármesteri hivatalának honlapján közzéteszi. A megfigyelt területekre lépők tájékoztatására figyelemfelhívó, tájékoztató jelzést fognak elhelyezni.

A kamerák a város központjában, nagyobb forgalmú helyeken, köz- és önkormányzati intézmények közelében; látható módon kerültek kihelyezésre, de időszakosan a környezet-és természetkárosítás, orvhalászat- és vadászat, állatkínzás, hulladékgazdálkodási rend megsértésének felderítésére mobilkamarák külterületi kihelyezésére is sor kerül.

Szombaton 10:00 órára minden úszni tudót a Városi Strand-fürdőbe invitáltak az Alföld Challenge szervezői és az önkormányzat. Törökszentmiklós újjászületése 300. évfordulójának tiszteletére „ Ússzuk meg a 300-at” címmel élményúszásra hívták az érdeklődőket, akiknek stíl-szerűen 300 métert lehetett leúszni tetszőleges úszásnemben, egyéniben vagy csapatként, mely utóbbi akár egy család is lehetett.

A felhívásra, ha nem is minden úszni tudó, de sok vállalkozó szellemű felnőtt és gyerek érkezett, akik könnyeden vagy megküszködve, de teljesítették a penzumot. Elismerésük a társak és közönség szurkolása, dicsérete volt, no meg egy emléklap, amit minden távot teljesítő megkapott.

Hétvégén, szombaton és vasár-nap  Törökszentmiklóson rendez-ték meg a drónversenyzés magyar bajnokságának második fordulóját. A zászlókból és kapukból épített pályán időre folyt a küzdelem, a hibákat ugyan lehetett korrigálni, de ezekkel a résztvevők komoly másodper-ceket vesztettek. Szombaton délelőttig 29-en regisztráltatták magukat, s a nap folyamán is-merkedhettek a pályával, próba-repüléseket végezhettek.

Ugyanezen a napon az érdeklődők informálódhattak a szakértőktől, lehetőséget kaptak drónsimogatásra, három sátorban három gyártó termékeivel ismerkedhettek. Még játékot is indítottak részükre, amely résztvevői között komoly nyereményeket sorsoltak ki. Másnap számukra már „csak” a versenyek követése maradt, szemmagasságban gyönyörködhettek a drónok villámgyors repülésében, manővere-zésében.

Mert vasárnap a gépek és a versenyzők kaptak főszerepet. A drónoknak bizonyos technikai követelményeknek meg kell felelniük, s bár lehet készen is vásárolni belőlük, többnyire maguk a versenyzők állítják alkatrészekből össze őket. Ettől függ, milyen fürgék és gyorsak lesznek, de a sikerhez kezelőjük gyors reflexe, biztos irányítása is kell.

Délelőtt a kvalifikációk zajlottak, a java, az éles verseny délutánra maradt. A kora esti eredményhirdetés pikantériáját az adta, hogy a négy legjobb mellett a legkisebb pontszámot elérő, a legnagyobb bukást produkáló és a legjobb kezdő különdíjat kapott.

Fotók: Facebook, Miklós TV, T1TV

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés