Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 július 19. 14:13

Pásztor

Elismerés a fiatal vállalkozók-nak

Az idén második alkalommal hirdette meg a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat az Év fiatal vállalkozója a Törökszentmiklósi Járásban Díjat. A címre18 és 40 év közötti – a Törökszentmiklós Járás területén élő –, saját vállalkozással bíró természetes személyek (egyéni vállalkozók), valamint társas vállalkozások jelentkezhettek, illetve voltak jelölhetők.

Az elismerés azon fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el, akik fiatal koruk ellenére is sikeresek a gazdasági életben, komoly értéket teremtenek, mind pénzügyileg, mind társadalmilag, és jó példaként szolgálhatnak társaik számára. Odaítéléséről a Törökszentmiklósi Foglalkoztatási Paktum konzorciumi tagjai döntenek.

Az idén Pozsa Bettina egyéni vállalkozó Közönségdíjas lett, Hasznos Orsolya egyéni vállalkozó Polgármesteri különdíjban részesült. Társas vállalkozás kategóriában a MÉ-BER TÚR 2006 Kft, míg egyéni vállalkozó kategóriában Mészárosné Újlakán Marianna nyerte el az idei díjat.

Miniszteri kitüntetésben részesültek a Székács pedagógusai

– Elengedhetetlen szakembereink lelkiismeretes, oktató, nevelő és ismeretterjesztő munkája ahhoz, hogy Magyarország és a Kárpát-medence kincseit még sokáig megőrizhessük és csodálhassuk – mondta dr. Nagy István  június 13-án, hétfőn a Pesti Vigadóban.  A tárcavezető szerint három jeles nap közös ünnepe hidat emel a tudományterületek közé, ráirányítja a figyelmet az oktató-nevelő munka szerepére a környezetvéde-lemben, és a természeti környezet megóvásában.

Ezen a napon 106, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét ismerte el az agrárminiszter a Föld Napja, a Környezetvédelmi világnap és a Pedagógusnap alkalmából tartott kitüntetés-átadó ünnepségen, közöttük a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium három tanára érdemelte ki a kitüntetést.

Tessedik Sámuel Díjat kapott Annus Péter tangazdaság vezető, gyakorlati oktatás vezető, a középfokú mezőgazdasági képzésben végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért és a tangazdaság fejlesztésében folytatott áldozatos tevékenysé-géért.

„Környezetünkért Emlékplakett „ Díjban részesült Kis-Pál Ilona tanárnő, a környezet és egészségvédelem, a tanulók szemléletformálása, testi és mentális nevelése terén végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért.

Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Lovász Magdolna tanárnő a több évtizedes kultúra, irodalom és színjátszás területén nyújtott kimagasló szakmai munkájáért, példamutató nevelői tevékenységéért.

Indulhat az M4-es

Valami megmozdult az M4-es Törökszentmiklós – Püspökladány közötti szakaszával kapcsolatosan. Igaz, még csak tervezési fázisban van, de arról már döntöttek a szakhatóságok és az állami szervek, hogy enge-délyezésre benyújtható a terv, ami elkészült.

Ez a szakasz a város nyugati határától indul majd és gyakorlatilag végig a jelenlegi elkerülő út nyomvonalán halad. A tervek szerint a város keleti oldalán, Surjány előtt egy másik csomópont is épülni fog. Innen Örményes irányában haladnak tovább új nyomvonalon.

A 2015-ben félbehagyott, majd lezárt M4-es építéséhez az akkori önkormányzatnak volt egy szándéka, hogy a Táncsics-Ballai úttól a Surjányi csomóponthoz készüljön egy szilárd burkolatú szervizút, ezzel közvetlen elérési kapcsolatot biztosítva a város ezen részének is. Ehhez akkor valamennyi szükséges földterületet megszerzett az önkormányzat.

Jelenleg a tulajdonosi, útkezelői nyilatkozatok kiadásán dolgozik a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya az engedélyezési tervhez. A város közigazgatási területén három új felüljáró és egy vadátjáró  létesül az út felett, valamint 14 szervizút épül ki mellette. Az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési feladatokat a júliusi ülésen tárgyalja majd a képviselő-testület.

Megújult a bölcsődei konyha

Ez év május 18-án kezdődtek el a munkálatok, s július 17-én már birtokba is vehette a bölcsőde, nagyrészt pályázati forrásból felújított konyháját. A renoválás nagyon is megérett már, a régi, nem egy esetben 30-40 éves berendezések az idők folyamán elavultak, állaguk nagy mérték-ben leromlott.

Az új, korszerű, szinte minden igényt kielégítő berendezés jelentősen megkönnyítette az ott dolgozók munkáját, növelte komfortérzetüket. Az önkor-mányzat a felújításra mintegy 40 millió forintot fordított, melyből bő 33 millió pénzügyminisztériumi támogatás volt, 7 millió Ft pedig saját erő.

Ebből az összegből sikerült kialakítani egy húselőkészítő helyiséget is, a konyha légcseréjét megoldani, a burkolatot s magát a helyiséget felújítani. A konyhai dolgozók gyorsan megismerkedtek az új berendezéssel, megtanulták a kezelését, s ezután be is üzemelték azt.

A birtokbavétel tehát megtörtént, az új konyha működik, de egy gép leszállításának késedelme miatt, melyet a vállalkozó csak ezután tud beszerelni, a hivatalos átadásra csak hónap végén kerülhet sor. A csúszás ellenére a hó végére szóló átadási határidőt sikerül tartani.

Rossz idő, gyengécske vásár

Nem volt kegyes a sors a közelmúltban az állat-és kirakodó vásárra. Tavaly nyáron a sertéspestisjárvány, idén tavasszal a koronavírus miatt nem lehetett megrendezni, most pedig az időjárás tett be neki.

Az elmaradások miatt előzetes helyfoglalás szóba sem jöhetett, így még csak saccolni sem lehetett, hány árus rakodik ki július 19-én. Ennek ellenére Róth Ervin, a Kommunális Kft vezetője, a vásár szervezője optimista volt a vasárnapot illetően.

Mint korábban elmondta, ő és munkatársai igyekeztek mindent megtenni a siker, a minél több árus és látogató idevonzása érdekében. Elmentek az időben korábban megrendezett minden vásárba, szórólapokat osztogat-tak, azokon keresztül igyekeztek csábítani a kézműveseket, kereskedőket..

Ötven százalékos engedményes helypénzt,  ingyenes parkolási lehetősége kínáltak, a gyerekes családokat játszóházzal, ugrálóvárral várták. Bíztak  benne, hogy a nehézségek ellenére egy közepes vásár összejön. S abban is,  hogy az időjárás kedvező lesz.

Nos, ebben csalatkoznia kellett. Egész héten változékony esős időjárás volt, s vasárnap is borongós, hűvös volt az idő, időnként az eső is szemerkélt, Ez aztán végképp elriasztotta az árusokat és látogatókat egyaránt. Előbbiek közül többen voltak, akik korán reggel megérkeztek, de vagy eleve ki sem rakodtak, vagy ha mégis, rövid időn belül összepakoltak és elmentek. Látogatókból is jóval kevesebben voltak a szokásosnál.

Fotók: Facebook, szerző

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés