Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 július 10. 10:30

Pásztor

Az önkormányzat tavaly  pályázaton nyert a Belügy-minisztériumtól mintegy hu-szonkilenc és fél millió forintot a Hársfás utca felújítására. Ebből az összegből csak Táncsics és a Wesselényi utca közötti szakaszt lehet felújítani, onnan a ki-vitelezés a Győrffy utcáig  önkormányzati saját erőből, közel 10 millió forintból történik

A Hársfás úton a tervezett útépítés előtt fel kell újítani egy szakasz ivóvízvezeték hálózatát. A kivitelezés az ütemezésnek megfelelően halad.  A munkálatok miatt előfordulnak időszakos forgalomkorlátozások, forgalom-terelések, amelyekért az önkor-mányzat az érintett lakosok megértését és türelmét kéri.

Erre azért is szükség van, mert az ott élők közül voltak, akik panaszkodtak a gödrökre és a porra – ami egyébként az ilyen munkákkal együtt jár -. és az  internet szolgáltatás hiányára,  ami egy kábel elvágásából adódott. Szerencsére a hibát sikerült rövid időn belül elhárítani.

A Belügyminisztérium az idén is kiírt egy a tavalyihoz hasonló pályázatot, amelyre a képviselő-testület a Dobó István út felújítására nyújtott be igényt.

A közeljövőben az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül településünk  az önkor-mányzat illetékességi területén, földi úton történő szúnyog-gyérítést végez. A méhészek számára megemlítendő, hogy az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A kezelés  időpontja 2020. július 15., a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2020. július 16-17. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik, de azért nem árt óvatosnak lenni. A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Magyarországon több mint 10.000 kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg. Néhány lopott kerékpár azért megkerül, de nyilvántartás híján nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. A kétkerekű jogos tulajdonosa vagy előkerül, vagy nem, sokszor előfordul, hogy senki sem jelentkezik.

Erre a helyzetre kínál megoldást a Bike Safe program. A kerékpárok országos adatbázisába lehet regisztrálni bárkinek a bringáját, amely ezáltal biztosan visszakerül a hozzá, ha ellopnák, és megtalálja a rendőrség. A Bike Safe adatbázisához minden rendőri egység hozzáfér, így percek alatt azonosítható egy-egy lopott bicikli.

A Bike Safe programban regisztrált biciklik eltűnése esetén a feljelentés is csak néhány kattintás, ha pedig a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható.

Az országos akcióba bekapcsolódott a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság is. A szakemberek a Kossuth út 143. sz. alatt várják minden hónap első péntekén a programba belépni szándékozókat. A regisztráció alkalmával egy adatlapot kell kitölteni a tulajdonos és a kerékpár adatairól, amihez vinni kell a kerékpárt, a személyazonosító igazolványt és a kerékpár tulajdonjogát igazoló iratot (számla, nyugta, blokk, adásvételi szerződés)

A július 9-i önkormányzati ülésen felmerült, hogy a koronavírus miatt a város fennállásának 300. évfordulójára tervezett ünnepi események nagy részét el kellett hagyni. Viszont a vészhelyzet elmúlt, remélhetőleg legalább őszig nem is tér vissza, rendezvény viszont a nyári, őszi hónapokra is lett tervezve. Van-e lehetőség a jubileumhoz kap- csolódó események megtartására?

Markót Imre polgármester reményét fejezte ki, hogy több programelemet is sikerül megvalósítani. Mint elmondta, a Magyarok kenyere ünnepély rendezését az idén Török-szentmiklós kapta meg, s a tervezett budapesti tűzijátékra gondolva, bízhatunk abban, hogy addig a kormány megszűnteti az ötszáz főnél nagyobb tömeget vonzó rendezvények tilalmát. Ebben az esetben a fent említett ünnepet az augusztus 20-ra tervezett megemlékezéssel lehet megtartani.

A Töröki Szárnyas Fesztivál sajnos elmarad, de hogy mégse maradjon nyomtalan, egy Baráti Főzőversenyre sor kerül helyette. Szeptemberre már szerveződik az Utcazene Fesztivál, az Óballai Falunap és a Városi Sportnap is. Októberben meg lesz tartva a Felnőtt Kórusok Megyei Fesztiválja, melynek idén Törökszentmiklós ad otthont. s ebben a hónapban sor kerül két komolyzenei rendezvényre is.

Fotók: Facebook

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés