Szentmiklósi szilánkok

Közzétéve ekkor: 2020 június 29. 14:00

Pásztor

Jobbra fent a németektől kapott kennelek, lent középen a ballonban hozott víz. A fagyasztó áram híján csak díszlet.

Javult és nem változott a helyzet a kutyamenhelyen. A Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány telephelyén jelenleg mintegy 70 kutya van, ami a korábbi időkhöz képest, amikor a létszám általában száz fölött volt, nagy könnyebbséget jelent. Ez annak köszönhető, hogy tavaly óta van egy német partnerük, amely folyamatosan viszi ki az ebeket Németországba, az ottani igények szerint egy-egy alkalommal ötöt-tízet. Persze, az ebek száma így sem megy hetven alá, hiszen folyamatos a kóbor jószágok befogadása is.

A német partnertől a kutyások kenneleket is kaptak, így megoldható az idősebb, nagytestű kutyák elhelyezése is. A partner élelmiszerrel, anyagilag is támogatja az alapítványt, ellátja gyógyszerrel, besegít az orvosi ellátásba is.

Nagy könnyebbség, hogy kaptak három közmunkást, így már öten látják el azokat a feladatokat, amelyeket eddig ketten, Kovács Klaudia az alapítvány elnöke és Bognár Attila végeztek el. Továbbra sem megoldott viszont az állatok mozgásigényének kielégítése. Véget ért ugyan a vészhelyzet, de az önkéntes kutyasétáltatók még óvatosak, egyelőre nem jelentkeznek. A mozgás, a hétvégi külön foglalkozás érzékelhetően hiányzik a négylábúaknak.

Ami viszont komoly gond, hogy a menhelynek továbbra sincs áram-és vízellátása. A vizet ballonokban szállítják a VEGYTEK portájáról, fagyasztójukat a romlandó élelmiszerrel is ott tudják elhelyezni. Évek óta nincs világításuk, ami nyáron még csak-csak nem okoz problémát, de télen emiatt a szokásosnál jóval korábban kell etetni.

Június 26-28. között Zenélő Magyarország címmel ország- járó turné keretében háromnapos koncertsorozatot rendezett Buda-pesten és 12 vidéki helyszínen a Magyar Rádió Szimfonikus Ze-nekara és Énekkara.

Nem titkolt céljuk az volt, hogy a veszélyhelyzet elmúltával, ezzel a koncertsorozattal csalogassák vissza az élőzene varázsát a mindennapokba.

A program érintette az ország mind a hét régióját, s a vidéki koncertek helyszínei úgy lettek kiválasztva, hogy jól megközelíthető, pezsgő szabadtéri helyek legyenek, ahol a járókelők kötetlenül is élvezhetik a zenét.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a 12 vidéki helyszín közé városunk is bekerülhetett, s hétvégén, szombat délelőtt 11 órakor az érdeklődő, zenét szerető miklósiak díjtalanul hallgathatták és élvezhették a Kossuth téren a világhírű zenekar kamarakoncertjét.

2000-ben a falu egyik tornácos, alacsony mennyezetű parasztházában nyílt meg a Nógrád megyei Mohorán a Tolnay Klári  Emlékház. Itt kapott helyet  a 20. század kiemelkedő színművésznője emlékét ápoló állandó kiállítás, amely alapját  Balla István iparművész hozta létre 1994-ben, Tolnay Klári 80. születésnapjára. Balla István Törökszentmiklóson nem ismeretlen, hiszen a gyűjteményt itt tárolta, rendezgette, elsők között volt a város, ahol a kiállítás teljes anyagát bemutatták, s azóta szűkebb-bővebb formában többször is láthattunk belőle a mindenkori művelődési központban.

Az emlékháznak másféle kapcsolódása is van a városhoz. Az állandó kiállítás mellett kulturális rendezvények, időszakos tárlatok színhelye is, minden esztendőben tartanak megemlékezést a művésznő születésnapja alkalmából, és szintén évente itt rendezik meg a Tolnay Klári-díj átadási ünnepségét.

Ezen eseményeknek az utóbbi években rendszeres meghívottja a törökszentmiklósi keramikus (fazekas), Mile Ibolya, akinek munkáit nemrég csodálhattuk meg az IKK Markóczi Kiállítótermében. Június második felében immár negyedszer volt hivatalos vendége a háznak. 2015-ben mutatkozott be először egy önálló tárlattal, utána két alkalommal az ő munkái voltak a díjak a Tolnay Klári-díj átadási ünnepségén.

Most, miután a vészhelyzet miatti karantén alatt  kifestették a ház szobáit, rendszerezték a fényképeket és átrendezték az állandó tárlatot, az újra látogatható emlékházban egy festő-ill. fotóművész társaságában csoportos kiállításra hívták meg, melynek házigazdája és megnyitója Pásztor Erzsi színművésznő volt, s melyen jelen volt több korábbi díjazott is. Mohorán, ahová az ország minden részéről érkezik látogatő, Mile Ibolya több, mint egy hónapig,  július 20-ig öregbíti városunk hírnevét.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés