Sokba kerül nekünk ez a szemét!

Közzétéve ekkor: 2011 január 16. 11:08

Kukás autóHárom hónapja hallott Ön arról, amiről most itt olvashat?

Az a trükk benne, hogy fizessünk többet, mint eddig!

Felnyitja-e az Ön szemét is, a szemét?

 Az igazság az, amit a legnehezebb kimondani, és a legfájóbb meghallgatni.

(idézet Oscar Wilde-tól a világhírű írótól)

Nem sikerült az igazmondás a Fideszes többségű városi önkormányzatnak, a 2010-es év decemberi utolsó (december 22.-i) testületi ülésén. Töretlen lendülettel, a lakosság teherbíró képességét ismét figyelmen kívül hagyva, brutális adó- és díjemelésről határozott.

Az emelés szinte példátlan az önkormányzatiság eddigi történetében, hiszen a kommunális adó és a hulladékkezelési díj (szemétdíj) együttes összege az elmúlt évihez képest 81 %-kal nőtt, éves szinten pár forint híján 15.000 Ft többlet kiadást okozva ingatlanonként a lakosságnak.
Csak emiatt jövőre a város lakosságának mintegy 120 millió Ft-tal több terhet kell elviselnie. Ezen összeg kb. fele – saját bevallásuk szerint 67 millió Ft – lesz az önkormányzat tiszta adó bevétele, a másik felét az új rendszerre történő átállás, a drágábban működő adminisztráció és az infláció viszi el.
Figyelembe véve, a víz és csatornadíj vonatkozásában a Polgármester asszony vezette Fideszes testületnek már korábban (december 15.-én) meghozott elviselhetetlen döntését is, éves szinten összesen egy átlag család kb. 33.500 Ft.-nak mondhat búcsút az emelések okán.

Ennyit a tényekről, de most nézzünk egy kicsit a dolgok mögé! Alig több, mint három hónap telt el a választások óta és ennek kapcsán felmerül egy-két kérdés az emberben.
Akkor még nem látta a problémákat a mostani városvezetés és csak most világosodott meg?
Vagy látta, de a szebbnek akarván láttatni a mennyasszonyt, elhallgatta korábbi hozzá nem értő gazdálkodásának hatalmas gondjait a választópolgárok előtt?
Első esetben az alkalmatlanság, a második esetben a hamisság tényét kell megállapítanunk!

 Hazudni a hatalom megszerzése, megtartása érdekében csúnya dolog!

(Hű de sokszor is hallottam ennek részletes kifejtését a Polgármester asszonytól, csak akkor Gyurcsány volt a történet főszereplője!!)

 A cél nem szentesíti az eszközt! 

Sokakkal együtt vallom én is, de számosan vannak azok is, akik nem így gondolják.

Idén a város gazdálkodásának feltételei nem lesznek rosszabbak – igaz reálértéken számítva nem is jobbak – mint tavalyiak a voltak. A központi (az állami) költségvetés a 2010. évi előirányzat (támogatás) 104,5%-át adja 2011-re az önkormányzatoknak.
A szinte azonos feltételek ellenére tavaly az állították, hogy a „gazdálkodási feltételek nem indokolják a díjak emelését”, pedig a 2010-re a költségvetési koncepcióban prognosztizált hiány háromszorosa volt a mostanra 2011-re feltételezettnek. (Lásd az alábbi idézeteket!)
(Idézet a 2009.11.30.-i előterjesztésből:
„Ennek megfelelően a működési célú hiány várható összege 727.724,-eFt a mai információk alapján. (Költségvetési koncepció 2010-re)”
(Idézet a 2010.11.30.-i előterjesztésből:
„Ennek megfelelően a működési célú hiány várható összege 280.083,-eFt a mai információk alapján. (Költségvetési koncepció 2011-re)”

A számokból egyértelműen visszaköszönő, a mostaninál sokkal súlyosabb gazdálkodási gond vajon miért nem késztette már tavaly, vagy tavalyelőtt cselekvésre a városvezetést?
A válasz egyszerű! A választás évében, vagy azt megelőzően bevallani, hogy a gazdálkodásban súlyos hibákat vétett a város vezetése, és pláne hogy ezt népszerűtlen intézkedésekkel korrigálja, az rontotta volna a korábbi városvezető politikusok esélyeit a választásokon.
Nem is eset erről szó a nyertesek részéről, mindent nagyon szépnek, mindent nagyon jónak állítottak be. Töretlen fejlődést, épülést, szépülést ígértek, ez lenne az? (Ugye milyen ismerős történet?)
Nem hiszem, hogy erre adta áldását a nyertesekre szavazó bármelyik választópolgár is!
„A hatalom célja a hatalom maga!” igazolódott be sajnos ismételten a régi igazság.

„Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra.” 
(idézet Winston Churchill államférfitól)

Úgy tűnik, hogy nálunk a jelenlegi városvezetés csupa politikusból áll, „államférfi” nincs közöttük!
Meglátásom szerint nem sok jóra számíthatunk ilyen kezdet után, hiszen a szólás is úgy tartja: Rossz kezdetnek rosszabb a vége! 
Az önkormányzat gazdálkodásának elhallgatott anyagi gondjai évek óta gyűlnek és gyűlnek, most pedig lavinaszerűen fognak a nyakunkba szakadni.
A már meghozott intézkedések sem lesznek elegendőek a hatalmasra duzzadt gondok kezelésére. További, korábban soha nem látott mértékű durva döntések várhatók még a régi-új városvezetéstől!

Serfőző István

 

Megjegyzés:

A meggondolatlan, hozzá nem értő döntésük megriasztotta még a gőgösen elbizakodott Fideszes többséget is, ezért javítani akarva saját döntésüket, januárban az alacsony jövedelműeken egyáltalán nem segítő, szerény könnyítésekről döntöttek. Így aki január 31.-ig egy összegben kifizeti az egész évi díjat, annak „csak” 19992 Ft-ba fog kerülni a hulladék kezelés. Aki ezt félévente fizeti előre, annak 2*10912 Ft-ba, azaz 21824 Ft-ba fog kerülni a szolgáltatás, a leggyakoribb 12o literes edényzet esetén. 
Mindezeken felül persze még majd fizetnünk kell a 9800 Ft-os kommunális adót is, hála a döntéshozóknak!     

Tisztelt Olvasó!

A cikk kéziratának elkészülte óta, a döntést hozó testületi ülés jegyzőkönyve és előterjesztése már fenn van a város honlapján, így az áttanulmányozható. Az alábbiakban egy kis segítséget kínálok a jegyzőkönyvben foglaltak megértéséhez.

(Megjegyzem nem szószerinti, hanem kivonatos jegyzőkönyvekről van szó!)

 

A történtek valós indokrendszerét és következményeit lentebb olvashatják.

 

Tavaly (20110-ben) fizettünk 13900 Ft kommunális adót és még ezt kiegészítendő, kétszer 2243 Ft-ot, összesen 18386 Ft-ot. Ennyi volt egy ingatlan tulajdonos összes fizetési kötelezettsége, ha 120 literes kukát használt. Gyakorlatilag ez a pénz egészében (benne, a kommunális adóval) a szemétdíjat fedezte.
Decemberben pedig, az alábbi döntést hozta a fideszes többség, fizessünk csak a szemétdíjban 23452 Ft-ot, a tavalyi terhünknél ( szemétdíj+kommunális adó) 5066 Ft-tal többet és ezen felül még fizessünk be az önkormányzat kasszájába 9800 Ft kommunális adót.

Vagyis a tavalyi 18386 Ft helyett, az idén 14866 Ft-tal többet, 33352 Ft-ot kell együttesen fizetnünk a szemétdíjra és a kommunális adóra! 

A lakossági többlettehernek, az előterjesztők által bevallottan kb. hetven milliója, eltitkoltan plusz tíz-tizenöt milliója vándorol az önkormányzat zsebébe, kb. húsz millió Ft. annak a költsége, hogy nem az önkormányzat szedi be adóként a pénzt, hanem a kft. számlázza, tartja nyilván és hajtja be azt, ezen felül az infláció, valamint a kétpói szemétlerakási díj emelkedése visz el közel tizenkét milliót. Ezzel már ott is vagyunk a 120 millió Ft-os többletteher összegénél.

Ügyes húzás volt a dolog igaz-e?

A számokból kitűnik, hogy az emelés összegének kb. egy harmada köt ki a Kommunális kft.-nél, két harmada az önkormányzatnál, mégis mindenki a Kommunális kft.-t szidja.
A munkamegosztás csodája ami itt történik! Az önkormányzat elviszi a pénzt, a Kft. meg elviszi a balhét! Hát nem szép, ahogyan egy ilyen piszkos munka után is szép, tiszta tud maradni az a hozzáértő, okos irányító kezecske?!

A lakosság teherbíró képességét nem igen vették figyelembe itt sem a döntéshozók. Azt hitték, az ő kezükből a keserű pirula is édes lesz majd. Őszinték sem voltak igazán, hiszen nem vallották be a gondokat előidéző több éves felelőtlen, hozzá nem értő gazdálkodási gyakorlatukat. Évek óta valós hiánnyal dolgozott a költségvetés, mindig tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takaró ért. A hibák megbosszulják magukat! Most szép lassan, az igazság minden részletében kendőzetlenül napvilágra kerül, látni fogjuk mi is volt/van a felszín alatt.
Látni fogjuk a város reális anyagi helyzetét, az elmúlt négy év „oly sokszor harsogott sikereinek” eredményeit!

Sajnálom a várost, sajnálom magunkat, de az élet mint mindig most is kegyetlen, a tandíjat meg kell fizetnünk!

Serfőző István

 

 U.I.:

Talán új, őszinte jelszó kellene:   Töretlenül a törökszentmiklósiak igazáért!


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés