PREMIZÁLT KISNYUGDÍJAS LEVELE A KORMÁNYNAK:

Közzétéve ekkor: 2018 november 12. 14:12

EZ ÁM A KÉSZ ÁTVERÉS

Megjött a prémium. Jó szöveg ez a prémium szó, csak éppen sem értelme – szó szoros értelmében-  sem pedig haszna nincs.  Ma még csak mi “örülhetünk”,  akik bankszámlára kaptuk,  de hamarosan minden nyugdíjas szembesül ezzel az átveréssel.

Át lettünk verve

Igen kérem, át lettünk verve, nem kicsit, hanem nagyon.  Nézzük miért is. Ugye csak az kapott 18 ezer forintot, akinek a nyugdíja elérte a 80 ezer forintot. Minél kisebb a nyugdíjad, annál kevesebb pénzt kapsz.  Szuper jól hangzik, hogy 6000 forinttal több idén a prémium, mint tavaly, viszont kb. a felét kapod mégis. Miért is? Mert idén nincs nyugdíj korrekció. A kormány és az államtitkár szerint nincs akkora az infláció, ami ezt indokolná. Te, kedves nyugdíjas társam, hogy érzed? Többet tudsz vásárolni, mint tavaly? Dehogy tudsz, sőt még a felét sem ugyanabból a pénzből. A KSH és a MNB adatai szerint is a nyugdíjas kosár lényegesen kevesebbet tartalmaz, mint tavaly ilyenkor.  Az infláció nagyobb. Az árak meredeken és hivatalosan is bejelentve szálltak el a csillagos égig!   De még repülnek feljebb is. De ez még semmi! Mert ugye az egyszeri prémium nem számít bele a nyugdíjadba! A korrekció viszont emelné a jövő évre tervezett nyugdíjemelést. Na, itt az második átverés.

Nincs Bözsi utalvány sem

Aztán idén valami különös okból nincs Bözsi utalvány sem.  Osszál, szorozzál, és rájössz, a tavalyinak a meglóduló gazdasági eredmények ellenére is csak a felét kapod. De még ez sem ér annyit, hogy ihaj-csuhaj vásárolgassál belőle. A zöldség – gyümölcs termék tanács elnöke már bejelentette 2 hete, hogy 20-60 %-os áremelkedés jön! Látod most is az árakat, ugye? Nos, ez fog még emelkedni ettől a hónaptól.  Indokok mindig vannak: időjárás, benzin költség, dolgozói béremelések. Majd jöttek a pékek Ők csak 10-20 % között fognak emelni, a tejtermelők is jelezték a magyar tehén idén is drágábban adja majd a tejet, vajat, sajtot.

Közben olvasgatom, az átlagbér is nagyon magasra emelkedett, már 300 ezer forint felett van. Ezekkel az átlagokkal ugye nekünk semmi sem lesz jobb vagy olcsóbb, sőt nem is érzékeljük. Vannak persze pár 100 ezren, akiknek külföldön dolgozó gyerekeik és unokáik segítenek, nekik könnyebb.

Nekünk ki ad normális nyugdíjat?

De nekünk, akik itt dolgoztuk le az életünket, ide adóztunk, nekünk ki ad rendes pluszt, normális nyugdíjat? A fiatalokat öngondoskodásra biztatják, helyesen, de kérdezem én, miből? Mert hiába az átlag, abból senkinek sem lesz több jövedelme. Aztán ugye ebből a prémiumból kapnak a határon túl élő nyugdíjasok is. Egyik másik magyarul sem tud már. De ami “jár, az jár”, ugye?                                                                                                                      

Gondolkozom, mert még van mivel. Tessék mondani, spanyol, osztrák, cseh, szlovák és isten tudja még honnan jövő élelmiszereket miért is vehetjük meg lényegesen olcsóbban, mint a hazait? A spanyol narancs vagy a görög olcsóbb mint a magyar alma! Vagy nézzük a tejet. Szomszédoknál olcsóbban adják a tehenek. Itthon már láttam magyar tejet 400 forint felett is.  De ne csak az élelmiszert nézzük!

Jön a fűtési idő

Idén eddig kegyes volt az ősz, enyhe volt. De jön már a héten a hűvös idő. Fűteni kell, nincs mese  ! Ha kaptál 18 ezer forintot, akkor azért pontosan 0,5 m3 fát tudsz venni. A hazaszállítás és a behordás már nincs benne.  Mennyi ideig tudsz ennyi fával fűteni? Szűkösen talán 2 hétig. Az országban 1,5 milliónál több kisnyugdíjas él vidéken. Nekik nincs lehetőségük egyik boltból a másikba menni. Ott vásárolnak és abból a boltból, ami a közelükben van. Nem jutnak el a nagy és olcsóbb bevásárlóközpontba.  Tehát ők lényegesen drágábban vesznek mindent.

Közben olvasom, hogy fűtik a focipályák füvét. Focistánk az nincs, de fűtött pályák vannak. Telik a külföldi templomok felújítására is, de egy tisztességes kórházi felújításra majd talán 3-5 év múlva kerül sor itthon. Ha csak egy sima megfázás ér, arra a lázcsillapító, köptető és uram bocsássál, valami vitamin több ezer forint. S akkor “csak” megfáztál. Emelkedtek a gyógyszerárak is, nem kicsit.

Itt élned és halnod kell

Összegezem. Kegyelem nyugdíjprémiumot kaptál, jó erre-arra, de nem oldja meg a megélhetési gondjaidat. Viszont cserébe kapsz drágán konzultációs levelet, mert kíváncsi a kormányunk arra, hogy mi a “véleményünk” a Családok évéről.

De csak pozitív választ adjál, mert ugye itt minden szép és jó! Mi mindennel meg vagyunk elégedve. Vagy mégsem?

A nyomorgók éve elé nézünk. Csúszunk egyre mélyebbre.  70 éves korod előtt kaphatsz piciny kis kölcsönt horror kamatra, ami csak pillanatnyi megoldást nyújt, ha kényszerben vagy. De 70 év felett már jobb, ha a temetésedre készülsz.

Mert itt élned és halnod kell! Ha lehetséges, az utóbbit minél előbb, mert teher vagy a kormánynak!

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés