Orbán Viktor legnagyobb tévedése – Kárpáti Iván jegyzete

Közzétéve ekkor: 2024 január 11. 14:20
 
 

Most ott tartunk, hogy hálapénz visszaszorítva, orvosbérek megemelve, ami azt eredményezte, hogy az előírt műtétszám után a sebész kezéből kiesik a szike, miért is csinálna még többet, kalap, kabát.

Nem kaptam a szívemhez, amikor az orvosi kamara elnöke világosan kimondta: aki a jövőben megfelelő orvosi ellátást szeretne, tegyen félre rá pénzt, mert az állam láthatóan folyamatosan vonul ki az egészségügy fenntartásából.

Azért sem idegesítem fel magamat ezen, mert egy kardiológiai magánrendelésen már csak az 25 ezer forintba kerül, hogy a recepción köszönnek az embernek, EKG és ultrahang még nem is volt. Az Egyesült Államokban kemény világ van. Amikor egy gyerek megszületik, akkor a gondos szülők nyitnak egy számlát és 18 éven át gyűjtögetik rajta a pénzt, hogy majd főiskolára, egyetemre mehessen. Ha valaki munkát keres, akkor a fizetésnél is többet számít, hogy a cég milyen biztosítást hajlandó finanszírozni, mert egy lábtörés is több ezer dollárt vihet el. Nem sorolom.

Mi itt Kelet-Európában úgy szocializálódtunk, hogy az állam mindent megszervez és finanszíroz, cserébe jó sok adót szed be. Persze ebben is van egy csavar, mert adót fizetni meg nem nagyon szeretünk, már csak a rossz tapasztalatok okán sem, miszerint nem arra költik, ami a közösségnek is hasznára válik.

Visszatérve az egészségügyre: ennek is kialakult egy sajátos, informális rendszere, ami nemhogy a Kádár, de még Rákosi alatt vert gyökeret, mégpedig a hálapénz. Az állam nem fizette meg az orvosokat, ápolókat az elvárható szinten, cserébe szemet hunyt afelett, hogy a társadalom a maga eszközeivel, érdekérvényesítő képességeivel – már akinek volt –, megszervezze az ellátást azáltal, hogy teljesítményt ösztönöz borítékba csúsztatott készpénzzel. Ez az évtizedek alatt egyrészt működött, másrészt garantálta, hogy az állam soha ne nyúljon érdemben a rendszerhez, a lerohadás kódolva volt.

Most ott tartunk, hogy hálapénz visszaszorítva, orvosbérek megemelve, ami azt eredményezte, hogy az előírt műtétszám után a sebész kezéből kiesik a szike, miért is csinálna még többet, kalap, kabát. A helyzet persze bonyolultabb, mert a kórházak sem kapják meg a megfelelő finanszírozást, nem lehet korlátlanul emelni a beavatkozások számát. Arról nem is beszélve, hogy az orvosok egy kasztjának az emelt állami bér nem versenyképes, sokszorosát keresik meg a magánkórházban, lehet nála ott jelentkezni csípőműtétre. Hogy az Orbán-kormány ezt már tudatosan építi, arra remek példa, hogy nemrég felhívtak az állami energiaszolgáltatótól és nem a gázórámtól akartak valamit, hanem magánegészségügyi-biztosítást ajánlottak. Mit ad isten, pont egy olyan biztosító szolgáltatását ajánlották, ami Mészáros Lőrinchez van leosztva.

És akkor vissza is jutottunk a kamarai elnök szavaihoz: tegyél félre pénzt, mert különben másfél évig szenvedhetsz a kopott csípőddel, tönkrement térdeddel, hályogos szemeddel. De legalább Orbán Viktor szíves közléséből tudjuk, legnagyobb tévedése az volt, hogy csak 64 ezres stadiont épített 90 ezres helyett Budapesten. 

klubradio.hu


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés