Orbán lakásmutyija

Közzétéve ekkor: 2016 április 10. 8:54

Az a helyzet, hogy az Átlátszó cikkéhez képest   a Népszabadság már évekkel korábban foglalkozott ezzel a kérdéssel. Mivel már ez a cikk nem található meg a világhálón, ezért ideteszem az egészet (mivel én annak idején elmentettem magamnak):

“Igen, ez Mr. Orbán lakása volt”

Népszabadság • Nyusztay Máté • 2005. szeptember 16.

Mester utca

Mester utca

Mutyi, trükk vagy rágalom – Orbán Viktor lakásügyében még több a kérdés, mint a válasz. Keresd az anyóst?
Nagyobb cserelakást igényelt és kapott meg 1991-ben az önkormányzattól Orbán Viktor, mint amekkora járt volna családjának – állítja hivatalos iratokra hivatkozva a Hócipő és a Népszava. A lakást később éveken át kiadták.
A rendszerváltás idején Orbán Viktor és felesége szolnoki lakásukat a budapesti, IX. kerületi Mester utcai (50 nm) önkormányzati bérlakásra cserélték, azt három év múlva egy nagyobb (135 nm), négyszobás bérlakásra, immár a belvárosi Haris közben. Innentől kezd bonyolulttá válni a történet: az akkori lakásrendelet hat személy részére engedélyezett ekkora bérlakást; az akkor még csak háromfős Orbán család legfeljebb másfél-két és fél szobásat kaphatott volna, méltányosságból esetleg még egy helyiséget. Révész Máriusz Fidesz-szóvivő szerint az “úton lévő” második gyermeket is figyelembe vették, a szabályoknak megfelelően. Viszont ez még mindig csak négy fő, mely esetben 2-3 szoba járt volna. A Hócipő vélelmezi, hogy az ötödik fő, papíron legalábbis, Orbán anyósa lehetett. Révész szerint ráadásul nem négy, hanem csak három és fél szobás volt a lakás. harisAz 1994-es adásvételi szerződés viszont ennek ellenkezőjét bizonyítja, míg a 2002-es dokumentumban már valóban 3,5 szerepel. A különbség egy fő: kisebb lakást kisebb család kaphatott.
A politikus a bérleményt az önkormányzat költségén újította fel. A csaknem 6 millió forintot érő ingatlant 563 ezer forintért megvásárolta, majd havi ezer dollár körüli összegért bérbe adta egy amerikai hölgynek. Peggy a Hócipőnek azt állította, 1994-1999 között volt bérlő. “Igen, ez Mr. Orbán lakása volt” – nyilatkozta. E bevétel nem szerepel Orbánék vagyonbevallásában. Révész Máriusz szerint azért nem, mert a felesége adózott utána, a házastárs bevallásában pedig nem kell szerepeltetni a jövedelmet. Valóban nem.
2002 májusában az immár 3 és fél szobássá “zsugorodott” lakást Orbán 63 millió forintért (!) eladta az osztrák Arno Wimpffennek, Kékessy Dezső – Orbánék barátja, üzlettársa, az Orbán-kormány párizsi nagykövete – későbbi vejének. A Hócipő azt írja, Orbánéknak éppen 63 millió hiányzott a következő, nagyobb, Kútvölgyi úti ingatlan megvásárlásához. budaiAz időközben további gyermekekkel gyarapodott család 75 millióért vette meg az 1200 négyzetméteres telket, illetve a 183 négyzetméteres házat. Maga Orbán a gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság előtt a hivatalos értékbecslésre hivatkozott (62,7 millió forint).
Az említett ügyletekből az Orbán családnak a Hócipő számításai szerint legkevesebb 40 millió forint bevétele származhatott, amelynek nincs nyoma sehol – legfeljebb a (titkos) adóbevallásban. Már csak emiatt is gyanítható – továbbá van erre utaló információnk -, hogy az ügy nem kerüli el a titkos dokumentumok kezelésére jogosult vizsgálóbizottság figyelmét.A Fidesz szóvivője szerint a hadjárat az interneten korábban megjelent kormányzati “gyanúkampány-forgatókönyv” szerint zajlik. – Orbán Viktor és felesége szolnoki magánlakásukat adták a felújított Mester utcai lakásért, amelyet az akkori viszonyoknak megfelelően, ráfizetéssel cseréltek a Haris közi ingatlanra. A szerződésben vállalták, hogy a rossz állapotú lakást felújítják. Ennyi a történet – nyilatkozta Révész Máriusz.
Ezek után már csak az a kérdés, hol lakott az anyós.      http://www.nol.hu/cikk/377328

1. A mester utcai ház 2. A Haris közi négyszobás 3. E budai házban laktak Orbánék – a Hócipő fotói (szerk.)

Ellenben még mindig megtalálhatóak a Hócipő ezzel a témával foglalkozó cikkei

FÉSZEKRAKÁS ORBÁN MÓDRA
http://www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
http://www.hocipo.hu/content/view/100_feszekrakas_orban_modra_2
http://www.hocipo.hu/content/view/133_feszekrakas_orban_modra_3
http://www.hocipo.hu/content/view/149_feszekrakas_orban_modra_4
http://www.hocipo.hu/content/view/263_feszekrakas_orban_modra_5

Nagyon érdekes (legalábbis a számomra), hogy akkoriban, még 2005-ben valahogy nem verte ki ez az ügy a biztosítékot a közvéleményben. Pedig már akkor is meg lett szellőztetve. Miárt csak évekkel később, ez esetben több, mint tíz év után?
(Egyébként gyanítom, hogy az átlátszó eredeti forrása is a fenti cikkekből ismerhette meg ez az ügyet. Ahogy én is)

paragrafus

Kapcsolódó olvasói levelek: Orbán vagyona, Orbán vagyonán túl

/linkek lentebb, a vélemény, hozzászólások között – szerk./


Megosztás

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés