Nyugdíjprémium és korrekció a kisnyugdíjas szemével

Közzétéve ekkor: 2019 november 10. 19:18

Akiknek átutalással jön, már kedden “örvendezhetnek”, ha éppen van kedvük.  Nekem nincs miért örvendeznem, mert megalázó és bosszantó,  amit csinálnak már hosszú évek óta.  Lázár megmondta, mindenki annyit ér, amennyit kapirgált. Mi nyugdíjasok nem kapirgáltunk, hanem dolgoztunk! 

Nézzük, miért is kevés a nyugdíja sokaknak! Az az első, amit a nyugdíjasok megkapnak, hogy biztosan nem fizettek elég járadékot, vagy nem dolgoztak eleget. Nos, ez nagyon nem így van. Először is,  azok, akik 1989 előtt mentek nyugdíjba, hiába dolgozták le az életüket becsületesen, kiestek a bérbruttósításból. A mai fiatalok nem is tudják, mi volt az, és milyen jelentőséggel bírt.

Anno, alacsonyak voltak a bérek, az után adóztunk becsületesen, kivételek csak a “szabadúszók” voltak. Általában a művészvilágnak vagy a nagyon kevés magánvállalkozásnak volt akkor lehetősége kibújni az tisztességes adózás alól.                                                              

Mi nem zsebbe kaptuk a fizetésünket, hanem borítékba és adózva. Szóval, a mi korosztályunknak nagyon kevés a nyugdíja ez okból. Majd jönnek a rokkantak. Ők vagy kevés munkaidővel rendelkeznek, mert korán betegek lettek, s most nem a kevés csalóra gondolok. Nos, az ő rokkantnyugdíjuk, ma már járadékuk, szintén kevés. Ők azok, akiket pluszban még sújtott a 2012. évtől a felülvizsgálati rendszer megváltoztatása, akik egyik napról a másikra lettek átsorolva, és kaptak fél vagy negyed járandóságot a nyugdíjuk helyett,

De nézzük ezt a “hatalmas” nyugdíj kiegészítést és prémiumot.  80 000 Ft nyugdíjtól jár 22 000 forint prémium. Hurrá mondaná az ember, ha éppen kedve lenne. Mert ugye januárban kaptunk 2,7 % nyugdíjemelést, aztán meglódult az infláció, mentek fel az élelmiszerárak és sok  minden más, a pénz vásárló értéke meg ment le. Akik megállapítják a nyugdíjas kosarat, fogalmuk sincs arról, miből és mire kell költenie egy nyugdíjas idős embernek. A gyógyszerek a rezsi után a legnagyobb kiadásunk. A rizsacsökkentésnek hála, semmi sem lett olcsóbb. A gáz ára emelkedett – lásd téli ár és nyári ár -, a fa és a szén ára csak az elmúlt 3 évben a háromszorosára nőtt.  A kisnyugdíjas már nem tudja fűteni az egész otthonát,  pedig azzal spórolhatna a legtöbbet. Áttértünk az egy helyiség fűtésére, aztán ott főzünk, alszunk, élünk. Ilyen a II. világháború óta nem volt kis hazánkban.  De mi ebben a fene nagy gazdasági felemelkedésben megfagyhatunk, éhezhetünk. A gyógyszereinkkel sakkozunk. Az ember kezébe nyomják a szükséges receptjeit, aztán áll a gyógyszertár előtt és gondolkozik, mit merjen kiváltani, mi tartja életben még. Mert mi már  nem veszünk vitamint se, s természetes módon sem eszünk. Nem, mert nem futja rá. Így marad a vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer és pár nélkülözhetetlen más nyavalyára való, amitől talán néha kevésbé fáj itt-ott.

Ez volt a prémium, ami nem épül be a nyugdíjadba egy évben egyszer adható és megalázóan kevés.            

Na, de folytassuk csak! Lássuk a nyugdíj kiegészítést. Nem megyek bele, miért is találták ki és hogyan, lényeg, nagyon vigyáznak arra, hogy 1 %-nál nehogy több jöjjön ki, mert akkor már kénytelenek lennének beleépíteni a következő év nyugdíj alapjába. Így idén 0,7 % lett, értsed a havi nyugdíjad 0,7 %-a!  Ez nagyon komoly pénz lenne, ha nem 2,8, hanem 3,8 %-os nyugdíjemelést kapnánk 2020 januárjában.  De annyira nem futja a dübörgő gazdaságban.  Másra igen, sportlétesítményekre semmi sem elég. Éppen tegnap hallom, már nem csak atlétikai világbajnokságot rendezünk, hanem Budapesten  és vidéken is jöhet a motorGP pálya is, valahol Debrecen környékén.  Hát, arra is baromi nagy igény lesz!                                                                         

A nyugdíjas  előlegez az államnak minden évben. Nem tud sztrájkolni, mint a dolgozók, akiknek van lehetőségük magasabb bért kisajtolni a munkaadójuktól. Nekünk semmi esélyünk, mert nincs érdekképviseletünk. Ne mondják, hogy ott a nyugdíjas tanács, akiket a kormány választott, és talán fizet is nekik, hogy rábólintsanak erre a szemétségre. A munkavállalóktól nem sajnáljuk! Harcoljanak!   Ők talán el tudják érni, hogy 8 – 20%- os béremelést kapjanak évente + cafetériákat. Mi semmit sem tudunk tenni, csak keserű szájjal nézzük, hogyan aláznak meg minden évben, 2010 óta folyamatosan.                     

Ilyen megosztásban vannak a nyugdíjasok :

17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,

28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,

532 803-an 50 ezer és 99 999 között,

809 879-en 100 ezer és 149 999 között,

373 958-an 150 ezer és 199 999 között,

220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között,

31 762-en 300 ezer és 399 999 között,

4998-an 400 ezer és 499 999 között,

1373-an 500 ezer és 999 999 között,

23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak,

9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.   

Néhány példa ki mennyit kap összesen :

28 500 Ft-tól  10 232 forint,   ez jó esetben 2-3 doboz gyógyszer ára vagy 1 q széné, esetleg 1,5 q fáé.       100 000 Ft-tól 30 400 forint. Ez sem elég mondjuk 7,5 mázsa fára, vagy 1 havi kislakás gázfűtésének az árára. 200 000 Ft-tól  38 800 forint,ami már több mint az “átlag” nyugdíj, ömlesztett szénből szállítás nélkül 5,5 q-ra elég , 500 000 Ft-tól 64 000 forint. Majdnem megegyezik egy közmunkás havi bérével 1373 fő jogosult erre az összegre vagy többre.

1.389440  nyugdíjasnak nem jut több 10 232 – 38 800 forintnál több pénzre.

Tessék mondani, nem szégyellik magukat?  

Ennyit érünk mi kisnyugdíjasok, akik felépítettük az országot, akiknek a pénzén tanulhattak, akik kórházakat és lakásokat építettünk, akik élelmiszereket állítottunk elő, akik a földeken dolgoztunk?

Önök ott a Parlamentben mit tettek le az elmúlt 10 évben az ország asztalára azon kívül, hogy rendszeresen a csillagos égig emelgették folyamatosan a fizetésüket, és megjutalmazták magukat különböző pluszjuttatásokkal ?

Nos, elmondom. Eladták azt is, ami még maradt,  vagy éppen megvették maguknak. Legyen az föld vagy éppen kastély, esetleg valami jó kis hasznot hozó üzem. Vagy a kapitalizmus nevében átjátszották a közben agyon szidott  multiknak, akik azért még viszonylag a legjobban fizetik a magyar dolgozókat. Mert az úgy nevezett állami cégeknél mind ez nem mondható el.

Mi nem kérünk mélynyomásos papíron megbecsüljük a nyugdíjasokat, a szép korúakat, szlogeneket  Mi csak annyit kérünk, míg élünk, tisztességes megélhetést kapjunk. Ne kelljen fáznunk, éheznünk!  S ha már ilyen végtelenül tisztességtelen és becstelen kormánnyal sújtott bennünket öregségünkre a sors lenne még egy kérésem, Önökhöz kedves újságírók!  Ne olyan címeket adjanak, hogy örömködjenek a nyugdíjasok,  milyen jó, és mennyit kapunk, mert  ez nem igaz. Minket, időseket  megint megaláztak és kiforgattak, aki mást mond vagy ír, az éljen meg a mi nyugdíjunkból!

Jön a szeretet ünnepe lassan, és ennyi pénzből közel 1,4 millió nyugdíjasnak még a karácsonyi ajándékra sem fogja futni . Mert ahol unokával vagy unokákkal áldotta meg a sors az embert, ott ők tudják, egy olcsó játék is több ezer forintba kerül, a fára és az asztalra valóról nem is beszélek.

20179. november 10.

Rosta Ágnes


Megosztás

1 hozzászólás

  • Névtelen says:

    Ekkora aljaságot még egyetlen egy kormány sem tett a nyugdijasokkal szemben ,maguk bérrét 101 százaléra emelték nekik mért 2,8 jár aki ezt kitervelte igy szégyelje magát ,azonnal követeljük vissza az index számítást ,most akkor minden nyugdijas 8 százalékos emelést kapna januártól undorító amit a idős beteg emberekkel tesz a fidesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés