Népművészeti csodák az Ipolyiban

Közzétéve ekkor: 2017 október 7. 11:36

 

Díszműkovácsok egyedi darabjaiban, fazekasok különleges munkáiban, fafaragók szobraiban és használati darabjaiban, szőttesek, hímzések színes kavalkádjában és egyéb míves mestermunkákban gyönyörködhetnek azok, akik nem sajnálják idejüket, hogy ellátogassanak az Ipolyi Kulturális Központ Zsigrai színháztermébe. Itt nyílt ugyanis október 5 –én „Népművészet kincsek a Jászkunságban” címmel kiállítás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagjai műveiből, melyen 34 alkotó, mintegy 160-170 terméke látható.

Azóta fogadnak ott különböző csoportokat, munkahelyi közösségeket, rendeznek időszaki kiállításokat. Az egyesület alapvető feladatának tartja az alkotó népművészet értékeinek feltárását, megismertetését, az ismeretek továbbadását. Ennek érdekében különböző programokat szerveznek: játszóházakat,kézműves bemutatókat és foglalkozásokat, mindenütt, ahol erre igény van, ahová meghívják őket. Konferenciákat, kiállításokat rendeznek, ismeretterjesztést folytatnak, táborokat szerveznek a fiataloknak.

Sajnos mindezekről jelenleg csak múlt időben lehet beszélni, mert a fenti tevékenység egy időre megszakadt, mivel 2016 szilveszterekor leégett az alkotóház, s amíg az újra nem épül, tevékenységük szűkebb mederbe szorul. Vándorkiállítást szerveznek, amelyet a megye öt településén, többek között Törökszentmiklóson mutatnak be.

Az elnök ismertetőjéből kiderült, hogy az egyesületnek jelenleg 120 tagja van, de nem mindegyikük foglalkozik tárgyalkotással. Szívesen befogadnak családtagokat, érdeklődőket, segíteni szándékozókat is. 16-19 mesterséget tartanak nyilván a megyében, az alkotók különböző településeken laknak,  mindenki saját otthonában alkot, s többen vannak köztük, akik lakóhelyükön közéleti szerepeket is vállalnak. Sokan iparművészek, többen a Népművészet Mestere, a Népművészet Ifjú Mestere címmel vagy más kitüntetéssel büszkélkedhetnek.

A mostani kiállításra a tagoktól gyűjtötték össze az anyagot, csak zsűrizett munkákat fogadtak el, de minden felajánló maga dönthette el, mit tud vagy akar elküldeni. A szervezők  a megye népművészetét szándékoztak minél szélesebb és színesebb skálán bemutatni, ezért mindenből keveset, de a lehető legtöbb mesterséget vonultatták fel. A látogatók díszkovácsok, fazekasok, fafaragók, szalma-és csuhéjáték készítők, viselet- és népi ékszerkészítők, szövők és hímzők alkotásaikat nézhetik meg. .Olyanokat, amelyek a maguk nemében mind különlegesek.

A kiállítási tárgyak ugyan nem eladók, de ha valakinek valamelyik darab megtetszik, lehetőség van az érintett mestertől rendelni belőle. Az így befolyt összeget a tiszavárkonyi alkotóház újjáépítésére fordítják.

A kiállítás október 11-ig tekinthető meg.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés