Nem lesz negyedik állat-és kirakodó vásár

Közzétéve ekkor: 2017 július 28. 8:22

Július 27-én délután képviselő-testületi ülésre került sor. A honatyák többek között módosították a költségvetésről szóló és a köztisztviselők 2017. évi illetményalapjáról szóló rendeletet, beszámolót hallgattak meg az év első felében befolyt adó összegéről, és megvitatták a helyi televízió szolgáltatási szerződésének módosításáról szóló előterjesztést.

 Leszavazva a támogatás a kukák megvételére

Településünkön, több helyen és folyamatosan működnek  illegális hulladéklerakatok. Ezek felszámolása jelentős többletmunkával és teherrel jár a  hulladékszállítást végző Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft számára.  Állandó újratermelődésük részben azzal  magyarázható, hogy bár a közszolgáltatás igénybevétele kötelező, a szerződés hiánya bírságolással járhat, ilyennel mégsem rendelkezik minden háztartás.

Az önkormányzat vizsgálta a lehetséges okokat, s a megoldásra vonatkozó előterjesztés szerint  arra a következtetésre jutott, hogy sokak jövedelmi, anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy megvásárolják a hulladékgyűjtő edényt, a kukát. Az érintetteken s ezáltal a kialakult helyzeten  úgy kívánt segíteni, hogy települési támogatásként az azt igénylő szociálisan rászorultaknak pénzbeli támogatást nyújt a  hulladékgyűjtő edény megvásárlásához. A támogatás feltétele az lett volna, hogy a pályázó a közszolgáltatóval szerződést kössön a szolgáltatás igénybevételére

A javaslat értelmében támogatás összege 5.100 Ft, s kizárólag a hulladékgyűjtő edény vásárlására lehet fordítani, melynek a beszerzéséről szóló bizonylatot be kell mutatni. Szociálisan rászorulónak az a személy számít,  akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a kérelem benyújtásakor nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 150 %-át. A támogatás iránti kérelmet az erre rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elengedhetetlen részét képezi az egy háztartásban élők jövedelemigazolása, és a hulladékszállítási közszolgáltatást végző gazdasági társasággal kötött új szerződés.

Aki mindezek ellenére sem köti meg a közszolgáltatási szerződést, és nem szerzi be a hulladékgyűjtő edényzetet, számíthat a rendelet megszegésének következményével, a bírságolással.

A tervezet nem váltott ki osztatlan sikert a képviselők körében. Serfőző István roppant igazságtalannak tartotta a lépést azon szociálisan rászorulókkal szemben, akik jogkövető magatartást tanúsítva, nehéz helyzetük ellenére is megvették a kukát, s megkötötték a szolgáltatásra a szerződést. Azt javasolta, napolják el a napirendet, s keressenek egy más, igazságosabb megoldást.

Kovács László sem látta úgy, hogy a rendelet megoldaná a helyzetet. Mint elmondta, az illegális hulladéklerakók nem elsősorban háztartási hulladékot tartalmaznak, hanem használhatatlan műszaki cikkeket , agrárhulladékot (trágyát), s egyéb olyan dolgokat, amelyeket a kukásautó nem vinne el. Az ilyen jellegű hulladékok hulladéklerakóba elszállításáról a tulajdonosoknak kellene gondoskodniuk, de egyszerűbb megoldás, és ráadásul ingyenes illegális lerakásuk.

Libor Imre jegyző elmondta, hogy mintegy 1000 szerződést nem kötött háztartásról van szó, s ezek csak egy része szociálisan rászorult. Ha a képviselők megszavaznák a rendeletet, sem biztos, hogy az illegális lerakók megszűnnének.

Mindezeket figyelembe véve  a képviselő-testület levette a napirendről az előterjesztést.

Ismét közlekedik az 5. járat

A képviselő-testület tavaly úgy döntött, hogy 2017. január 1. napjától 2021. december 31. napjáig az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítás szolgáltatója az N-R-A Busz Kft, amely 2012. január 01-jétől kezdődően folyamatosan végzi az autóbusszal végzett helyi személyszállítást. A szolgáltató kérésére tavasszal kihasználatlanság miatt a korábbi 5. és 7. járat teljes egészében, a 8. járatból pedig a 17.50 és 18.05 óra között közlekedő járat megszűnt.

A módosítást követően azonban lakossági kéréssel fordultak a helyi önkormányzati képviselőhöz a megszüntetett 5. járat visszaállítására vonatkozóan. A szolgáltatóval történt egyeztetés alapján  a szerdán és szombaton közlekedő  járat újra közlekedni fog, azzal a kiegészítéssel, hogy a járat a környékbeliek igényeihez igazodóan kibővülne, a korábbi útvonalához képest több utcát is érintene. Ez alapján az 5. járat útvonala az alábbiak szerint alakulna: Autóbusz-állomás – Arany János út – Jókai út – Bajcsy-Zsilinszky út – Tenyői út – Béla király út – Vegytek – Deák Ferenc utca  – Autóbusz-állomás.

A járatok menetrendje:

Marad az évi három állat-és kirakodó vásár

Róth Ervin a Törökszentmiklósi Kommunális Kft. ügyvezetője kezdeményezte, hogy az önkormányzat módosítsa a vásárok fenntartásáról szóló korábbi rendeletét.

Az önkormányzat 2015-ben úgy döntött, hogy 2016-ban  két alkalommal, majd azok sikere után 2016-ban pedig úgy, hogy 2017-ben már három alkalommal, áprilisban, júliusban és szeptemberben rendezzen Törökszentmiklós országos állat-és kirakodó vásárt.

Róth Ervin szerint a döntés jónak bizonyult, a 2017. esztendei áprilisi vásár bővült az előző éviekhez képest, árbevétele is növekedett, a megtartáshoz szükséges költségek is kedvezőbben alakultak, mint az első vásárok idején. A 2017-es júliusi rendezvény is sikeres volt. A háromszori alkalom vonzóvá tette a helybiztosítást, s a rendezők várhatóan már idén szeptemberben tudnak a 2018. évi vásárokra jelentős számú helybiztosítási szerződést kötni.

Mindezeket figyelembe véve és az eredményesség növelése, a megtérülési idő csökkentése céljából javasolta, hogy 2018-ban már négy vásárt rendezzen a város, áprilisban, júliusban, szeptemberben és novemberben.

Kovács László ( ezt nem támogatták a képviselők) más időpontokat javasolt,  Serfőző István pedig úgy vélekedett, erről a komoly kérdésről később, egy alapos vizsgálat után döntsön a testület. Szerinte nem megfelelő a megtérülés, a környezet sem válik a város dicsőségére, volna mit a rendezvénnyel kapcsolatosan átgondolni. Álláspontja szerint nem szabad meggondolatlanul, elkapkodva lépni, gyűjteni kell a tapasztalatokat Addig maradjon a város az évi háromszori megrendezésnél.

A képviselők is így gondolhatták, mert további vita nélkül szavaztak, s nem támogatták az előterjesztést.

Pásztor

Szemtől szembe


Megosztás

1 hozzászólás

  • Sebők Emília says:

    „mintegy 1000 szerződést nem kötött háztartásról van szó, s ezek csak egy része szociálisan rászorult” – Akkor joggal felvetődik a kérdés, hogy akinek nincs egyszerűen szólva kuka-szerződése, azt miért nem kötelezi ennek megkötésére a hivatal? A vonatkozó törvény erre módot adna! Mert így ennek az 1000 háztartásnak a kommunális szemetét vagy ingyen gyűjti be a kukásautó (ha kukájuk azért van), vagy ők zsákokban kiviszik a város szélére, mert ilyet is látni. A szerződés meglétének ellenőrzésére más települések éves matricát ragasztanak minden kukára, és amelyiken nincs az évi, azt nem ürítik, viszont felszólítják a lakost a szerződés-kötésre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés