Nem árt tudni a jogosítványról

Közzétéve ekkor: 2017 október 11. 12:40

2017.05.10.

2017-ben nem szigorodnak az idősebbek jogosítványához szükséges orvosi vizsgálatok. Korábban a kormány részéről felmerült ez a lehetőség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban nem látta szükségesnek, hogy az Európai Unió egyik legszigorúbb szabályozását megváltoztassák. A döntést feltehetően befolyásolta, hogy kiderült, az életkor nem feltétlen tükrözi azt, hogy valaki fizikai és szellemi értelemben is képes legyen a biztonságos közlekedésre. Jelenleg közel 1,19 millió hatvan évnél idősebb sofőrnek van érvényes jogosítványa Magyarországon, s ez a korosztály mindössze a balesetek 18,5%-áért felelős.

Viszont korábban jelentős változások következtek be, amelyek nem ismerése nem mentesít az esetleges büntetés alól. Nem árt tudni, hogy a kis kártyán két érvényességi dátum szerepel, amelyek között több hónap, sőt, akár néhány év különbség is lehet. Az első oldalon, ahol a vezetői engedély felirat és a vezetői engedély jogosultjának személyi adata: név, születési idő, hely, stb. található, az a dátum szerepel, amely a lakcímkártyával együtt Magyarország területén személyi azonosításra alkalmas okmányként is használható. Tehát ez a dátum a kártyának, mint személyazonosításra alkalmas okmánynak az érvényességét jelöli.

A vezetői engedély hátoldalán, a 11-es rovatban szerepel az orvosi érvényesség végdátuma, ameddig a háziorvos a vezetésre való jogosultság időtartamát megállapította, tehát ez a dátum mutatja a jogosítvány, mint vezetésre jogosító okmány érvényességi idejét. Ez viszont – amire figyelni kell – nagyon gyakran nem egyezik meg az első oldalon feltüntetett dátummal. A kettő akár öt év különbség is lehet. Az érvényességet az egészségügyi állapot, és a jogszabályban meghatározott intervallum is befolyásolja.

Ezek a  következők:

40 éves korig az I. fokú I-es csoportú orvosi érvényesség ideje 10 évre adható.

60 éves korig az I. fokú I-es csoportú orvosi érvényesség ideje: 5 évre adható.

70 éves korig az I. fokú I-es csoportú orvosi érvényesség ideje: 3 évre adható.

70 éves kor felett az I. fokú I-es csoportú orvosi érvényesség ideje: 2 évre adható.

További változás, hogy 2017. január 1-től a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen a jogosítvány tulajdonosának születési idejének hónapjával és napjával. Itt sem árt figyelni, mert például a jogosítvány az orvosi egészségügy alkalmassági megállapítás nyomán elvileg 2027. november 20-án járna le, de ha valaki január 10-én született, a változás alapján a jogosítvány lejárati napja már csak 2027. január 15. lehet. Szerencsés esetben pár napot lehet bukni, ha  valakinek nincs szerencséje, akár közel egy évet is bukhat.

Az orvosi vizsgálat díjai tavaly óta nem változtak:

50 éves kor alatt                           7200 forint

50-60 év között                          4800 forint

60-70 év között                             2500 forint

70 év fölött                                    1700 forint

Az okmányirodai ügyintézés díja 4000 Ft, illetve 1500 Ft abban az esetben, ha az adott személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy az orvosi alkalmassági vélemény egy évnél rövidebb ideig érvényes. Az első jogosítvány kiállítása ingyenes. A jogosítvány megújításához az okmányirodába vinni kell a – személyi igazolványt, vagy útlevelet,  – lakcímkártyát,   – a háziorvostól kapott alkalmassági véleményt,  – a jelenlegi jogosítványt

Összeállította: Pásztor Gábor

Szemtől szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés