Nagyböjt, avagy a 40 napból hogyan lett 365 napos böjt kormányunknak hála

Közzétéve ekkor: 2019 április 3. 15:28

A nagyböjt elvileg Jézus feltámadásának ünnepére való felkészülés imával, bűnbánattal, megtisztulással és áldozatvállalással. Nagyböjt lelkületének része az ima és a szegények megsegítése lenne.  

Kormányunk, akikben sem a felebaráti szeretet, sem a szegényekkel való törődésnek nyoma sincs, át is lendül ezen, és simán hülyére veszi a magyart. Kiemelten a szegényeket és  kisnyugdíjasokat, időseket és betegeket.

Míg a határon túlra, a világ minden pontjára bőségesen jut a magyar adófizetők pénzéből, addig itthonra semmi sem jut. Néhány példa csak az elmúlt pár hónapból: finanszíroztunk templom helyreállítást Mexikóban, Libanonban és Szíriában, Vietnámban kórházat építünk, Kongóban iskola létrehozását támogatjuk anyagilag, Kanadában cserkésztábort, Zöld-foki szigeteken Kodály módszert vezetünk be, és akkor még nem beszéltem a rengeteg határon túli  – Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna –  sportlétesítmény, fociakadémia építéséről és finanszírozásáról. Ezekre megy el a pénz, amit itthon az egészségügyre, oktatásra, műszaki fejlesztésekre, öntöző rendszerek kiépítésére, gyógyszer támogatásokra, kórházak felújítására  és munkahelyek létesítésére kéne fordítani.

Nem vagyok multi ellenes, de szeretném már látni, hogy saját vállalataink adják a fizetést a magyar dolgozóknak, ne bérmunkát végeznénk, hanem hasznos, az országot gazdagító fejlesztésekre menne a pénz,  abból élnének jól a magyar munkavállalók, és ebből részesednének a nyugdíjasok is. Ne könyöradományt kapjon senki, hanem a megérdemeltből részesüljön. Az uniós pénzekből ne hitelt adjanak a családoknak, hanem támogassák úgy a lakásépítést, ahogyan a határon túli magyaroknak adják vissza nem térítendő segítségként.

Jön a húsvét és az emberek szeretnének méltón és nem hitelből ünnepelni. Az élelmiszerárak az egekben vannak már most, és a kilátások is szomorúak. Olyan emberek kaptak földeket, akik nem értenek a földműveléshez,  nem is műveltetik, csak felveszik a földért járó támogatásokat. Ha esetleg mégis műveltetik, akkor nem jó minőségű vetőmagot vetnek el, és nem fordítanak fejlesztésre egy fillért sem. Ennek árát fizetjük mi meg.

20 éve nem volt ilyen aszály. 20 év alatt lehetett volna fejleszteni az öntöző hálózatot. Tetszenek tudni, hogy Magyarországon 26 000 km öntöző csatorna van (volt)? Ha használnák, gondozva lenne , akkor az ország most nem nézné aggódva, miből fogunk zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.                                         

Pénzeső ment az év végén és azóta is a világ minden tájára, de nálunk csak a parlamenti képviselők bérét nem kellett sztrájkkal kikényszeríteni. A nyugdíjak vásárló értéke már régen mínuszban van.  Tetszenek tudni, hogy az infláció számításba az energia és az élelmiszerárakat nem számolják be. 

Januárba beígérték a húsvéti “ajándékot”,  a kormányszóvivő meglengette, aki figyelt az tudta, ha a karácsonyit sem adták, akkor ebből sem lesz semmi. Néhány Fideszes önkormányzat nagyon szűk rétegnek ad ugyan 3000-10000 forint között vagy utalványt vagy pénzt, de ezt is  70 vagy 80 éves életkorhoz kötik. Pár ezer embert érint országosan. S a többiekkel mi lesz? Nem csak a nyugdíjasokra gondolok, hanem a kisgyerekes családokra, ahol nemhogy sonka és kalács sem lesz idén se, de még egy főtt tojás is nagy gondot fog okozni. Minden áfacsökkentés ellenére semmi sem lett olcsóbb, sőt a zöldség és gyümölcs árak ellentétben a KSH számításával nem 4-5 %-kal, hanem 20-60 %-kal emelkedtek.  A húsféleségek árai kb. 10-20 %-kal nőttek.

Azok a szerencsés munkavállalók akik ki tudták harcolni a béremelést 5-18 % között ugyan többet kapnak,  de még ez sem elég ahhoz  – mivel megvonták a cafeteriát és minden szociális támogatást januártól -, hogy szép ünnepük legyen.

De ugye ez nem országos, csak kivételesen szerencsés az akinek ennyivel lett “több”. Közben nyitva a pénzcsap és csak folyik, folyik ki a pénz az államkincstárból, ki tudja merre éppen és miért. Mikor fogunk ennek az esztelen költekezésnek gátat szabni?  Senki ne higgye húsvéttal vége a böjtnek!

Utána jön csak a nagyböjt, éhezni fog az ország, ha nem teszünk ellene. Bár azt hiszem már késő. Lassan látom lelki szemeim előtt,ahogyan állnak majd a segélyszállítmányok az országhatárokon, hogy ne kelljen éheznie a magyarnak…………..

Ne legyen igazam.

Áldott ünnepeket kívánok!

Rosta Ágnes, 2019. április 3., szerda


Megosztás

2 hozzászólás

 • Tuskó Hopkins says:

  Kedves Ágnes néném! (ha ugyan létező személy maga) Bocsássa meg, de írása végén hangosan felröhögtem, nem tagadom.
  Értem én, hogy önnek rossz, de ezt a mély sötét demagógiát olvasva nem lehetett más reakcióm.
  Jön itt mindenféle számokkal, meg százalékokkal, de hogy honnan veszi, fogalmam sincs. Nem ad meg forrást, hiteleset meg pláne.
  Elveti a KSH számadatait és lecseréli egy önnek tetszőre… Emlékszem, ez így működött 89-előtt is, amikor kapitalista hitelekből építettük a szocializmust.
  Az országban nincs minden rendben, ez tény, de ilyen fokú éhezésről, meg nélkülözésről (nemzetközi segélyszállítmányokat vizionál) írni minimum ostobaság! Emlékszem, karácsony előtt saját éhhalálával riogatott minket, de örömmel látom, hogy sikerült túlélnie. Minden bizonnyal a rántott levese varázserejének köszönhetően.
  Tudja kedves Ágnes néném én sem vagyok már mai csirke. 89-ben fiatal, kisgyermekes apukaként alig vártam annak a testet-lelket megnyomorító, velejéig korrupt rendszernek a végét. Mi akkor éreztük magunkat kilátástalan helyzetben, most sokkal kevésbé. Akkor volt évi 10-15% infláció, a tőkehúsok ára 1990-ben pl. 100%-kal emelkedett. (KSH adat) béremelés meg sehol. Gyakorlatilag (reálértéken) az 1988-as fizetésemet kaptam 1998-ig! Én az irdatlan inflációra és a véget nem érő ár-és adóemelésekre emlékszem. Ön nem?

  Kedves Ágnes néném, én úgy látom, a világ meg a valóság elment maguk mellett. Az a népréteg, akiket ön meg akart szólítani, illetve védelmébe vesz, a mai Magyarországon mérhetetlenül vékony. Nem azt mondom, hogy nincsenek szegény, vagy nyomorgó emberek az országban, hanem azt, hogy a társadalom többsége, vagy akkora aránya egyáltalán nem nyomorog, ahogy Ön lefesti!

  Volt Ön mostanában hipermarketben, bevásárló központban? Javaslom menjen el szombat, vagy vasárnap délelőtt! Ha egy túró rudira sincs pénze, akkor csak szemlélődjön…
  Ha a nejemmel együtt megyünk, minimum három órát vesz igénybe a havi kétszeri-háromszori családi bevásárlás, de ha egyedül teszem ugyanezt, az is minimum egy óra, ugyanis hétvégente a kasszánál is várnom kell minimum 30-45 percet arra, hogy sorra kerüljek! Ez az ünnepek előtti roham idején lesz egy óra is! Százával-ezrével tódulnak a vevők, mindenki tele bevásárlókocsival, több tízezer Forintot a kasszában hagyva! Ha kimegyek a parkolóba, elszégyenlem magam, mire megtalálom a kis 15 éves ütött-kopott Suzukimat, a sok új kocsi között!

  Kedves Ágnes néném, amíg maga itt kesereg, meg önti ránk a demagógiát, addig az ország népe (ha lassan is, de) gyarapodik és bizony egyre jobban él. És erről az Ön kedvért sem hajlandók lemondani, ezért nincs az országban nem hogy forradalmi, de még kormányváltó hangulat sem!

  • Rosta Ágnes says:

   KEDVES Tuskó Hopkins! ÖRÖMMEL OLVASTAM, HOGY NEM CSAK OLVASSA OLYKOR MEGJELENŐ GONDOLATAIMAT DE EMLÉKSZIK IS RÁM. MÉG ÉLEK DRÁGA! BOCSÁNATOT KÉREK, HOGY NAGY BETŰKKEL ÍROM A VÁLASZOM, DE TUDJA ÉN MÁR TÉNYLEGESEN FÉLIG VAK VAGYOK. MIKOR ÖN ÉS KEDVES CSALÁDJA 89-N BOLDOGAN VÁRTA A RENDSZER VÁLTÁST ÉN MÁR KEDVES NYUGDÍJAS VOLTAM. DE MÉG EMLÉKSZEM SOK MINDENRE. PLD. ARRA,, HOGY AZ 1970 ÉVEK KÖZEPÉTŐL KEZDTEK ELSZABADULNI AZ ÁRAK. BIZONY TUDJA JELENTŐSEN NŐTT AKKORIBAN AZ ÉLELMISZEREK ÁRA. IGAZA VAN VOLT OLYAN, HOGY A 45 FORINTOS KARAJ ÁRA 90 FORINT LETT. MÉG SEM NYOMORGOTT AZ ORSZÁG NAGY RÉSZE. IGAZA VAN ABBAN IS, HOGY 1990-N NAGYON SOK MINDENNEK MENT FEL AZ ÁRA ISMÉTELTEN 100 %-L. ENNEK A FENE NAGY PRIVATIZÁCIÓ ÉS A JELENTŐS ELADÓSODÁS VOLT AZ OKA. SZÉLNEK ERESZTETTÉK A MELÓSOKAT, ELADTÁK A GYÁRAINKAT, MEZŐGAZDASÁGUNKAT. BEVEZETTÉK AZ E HITELT AMIT SOHA SENKI SEM FIZETETT A CSÓKOSOK KÖZÜL VISSZA. SOROLHATNÁM AZ ESZTELEN RABLÓKAPITALIZMUS ÁLDÁSÁT AMIT SOKAN ANNYIRA VÁRTAK AMIBEN HITTEK ÉS REMÉNYKEDTEK. NEM MENT EL MELLETTEM A VILÁG. NAPRAKÉSZEN IGYEKSZEM KÖVETNI. TUDTA, HOGY A KSH ADATAIBAN AZ INFLÁCIÓ SZÁMÍTÁSNÁL NEM VESZIK FIGYELEMBE AZ ENERGIA ÉS AZ ÉLELMISZERÁRAKAT? ÍGY NEM IS VALÓS ADATOKAT KÖZÖLNEK. TEHÁT NEM ÉN CSALÓK. ÉVEK ÓTA NEM VOLTAM MÉG A SARKI KÖZÉRTBE SEM KEDVES! NEM TUDOK MENNI CSAK EZÉRT. DE AZ ÁRAKKAL TISZTÁBAN VAGYOK. HA NEM KÜLDIK AZ AKCIÓS ÚJSÁGOKAT AKKOR MINDEN HÉTEN NÉZEM A NETEN. MINT AHOGYAN OLVASOM ÉS LÁTOM A TV-N A SORBAN ÁLLÁSOKAT ÉS A NYILATKOZÓ EMBEREKET AKIK ELMONDJÁK MENNYIT KÖLTENEK AZ ÜNNEPEKRE. KÖZBEN AZT IS HALLOM UGRÁSSZERŰEN MEGEMELKEDIK MINDEN ÜNNEP ELŐTT A HITELEK FELVÉTELE. BIZONY KEDVES TUSKÓ HITELBŐL VÁSÁROL RENGETEG EMBER. HITELBŐL VÁSÁROLJÁK A KOCSIKAT MINT OLVASOM . AZTÁN HA SZERENCSÉJÜK VAN ÉS VAN MUNKÁJUK AKKOR KI TUDJÁK FIZETNI HA NINCS SZERENCSÉJÜK AKKOR VISZI A VÉGREHAJTÓ. AZTÁN ÉN NEM KESERGEK MAGAMÉRT EGYÁLTALÁN. ÉLEM A NYUGDÍJASOK CSENDES NÉZELŐDŐ ÉLETÉT. MÉG FIGYELEK MINDENRE AMI FIGYELEMRE MÉLTÓ. NEM VAGYOK DEMAGÓG VISZONT HA A GYARAPODÁS ABBÓL ÁLL, HOGY STADIONOKRA KÖLTIK A MAGUK PÉNZÉT ÉS HAGYJÁK, HOGY KÜLFÖLDRE KERÜLJÖN AZ ADÓJUK AHELYETT, HOGY ITTHON A GYERMEKEIKRE, A MUNKAHELYEK FEJLESZTÉSÉRE – NEM A MULTIKRA GONDOLOK, NEM BE ÉS ÖSSZESZERELŐ GYÁRAKAT SZERETNÉK LÁTNI ALACSONY FIZETÉSŰ KIZSÁKMÁNYOLT MUNKÁSOKKAL- AZ EGÉSZSÉGÜGYRE FORDÍTANÁK A PÉNZÜKET AKKOR EGY SZÓT SEM ÍRNÉK. NEM RIOGATTAM ÉN AZ ÉHHALÁLOMMAL SENKIT ERRE KEDVES ROSSZUL EMLÉKSZIK. PUSZTÁN LEÍRTAM ÉN HOGYAN ÉLEK. NINCS MIT SZÉGYELLNEM. OTTHONOMÉRT BECSÜLETTEL MEGDOLGOZTAM. ADÓSSÁGOM NINCS SE SZOLGÁLTATÓ SEM PÉNZINTÉZET FELÉ. MINDEN HÓNAPBAN ANNYIBÓL GAZDÁLKODOM AMENNYI MARAD. ADDIG MÉG MINDEN SZÁMLÁM BE NINCS FIZETVE ADDIG NEM KÖLTÖK SEMMIRE. NEM AKAROK ÉN TUDJA FORRADALMAT. MEGÉLTEM ÉN HÁBORÚT IS FORRADALMAT IS. BÉKESSÉGET AKAROK. DE CSAK USZÍTÁST LÁTOK. HARÁCSOLÁST ÉS GYŰLÖLETET. NEKEM MÁR KEDVES NINCS SOK HÁTRA. LEÉLTEM AZ ÉLETEMET. HA VALAKI NEM ÉRTI, HOGY MAGUKÉRT ÍROK AZT CSAK SAJNÁLNI TUDOM. ÉLHETNÉNEK BÉKÉBEN, SZERETETBEN ÉS JÓLÉTBEN. DE EZ NAGYON SZŰK RÉTEGNEK ADATIK MEG. SAJNÁLOM MAGUKAT ÉS A GYERMEKEIKET IS. SZEBB VILÁGOT ÁLMODTAM ÖNÖKNEK. JÓ EGÉSZSÉGET ÉS TISZTÁNLÁTÁS KÍVÁNOK ÖNNEK ÉS KEDVES CSALÁDJÁNAK! BÉKÉBEN ÉS SZERETETBEN EGYÜTT TÖLTÖTT ÁLDOTT ÜNNEPEKET.

   UTÓIRATKÉNT TALÁN ANNYIT, HOGY ÉN A NEVEMET ADTAM AZ ÍRÁSOMHOZ- EGYÉBKÉNT LÉTEZŐ SZEMÉLY VAGYOK, A FACEBOOKON MEGTALÁL – ÖN VISZONT ÁLNÉV ALATT KRITIZÁL. LEGKÖZELEBB TALÁN LEGYEN OLYAN BÁTOR, ÉS ADJA MEG A NEVÉT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés