Nagy siker volt – Motoros Nap Törökszentmiklóson

Közzétéve ekkor: 2015 október 12. 13:35

Miután az eredeti időpontra tervezettet elmosta az egész napos eső, október10-én második nekifutásra sikerült megrendezni a II. Törökszentmiklósi Extrém Motoros Napot. Most is borongós, hűvös volt az idő, s reggel nyolc órakor még csak bizakodni lehetett, hogy ez nem tartja otthon az érdeklődőket, s ahogy beindul a program, egyre többen jelennek meg. A reménykedés nem volt hiábavaló, mert folyamatosan telt meg a strand előtti terület, s a nap fénypontjára, a stuntrider showra már akkora nézősereg verbuválódott, hogy maguk a rendezők is komolyan meglepődtek.

olt

Néhány perc, és volt tűz, nincs tűz

Igaz, a kínálat is igen csábító volt, hiszen a veterán motor kiállítástól a motor szépségversenyig, az extrém motoros showtól a stuntrider showig, a motoros felvonulástól a motocross bemutatóig minden volt, ami nemcsak a motorokat szerető, hanem a laikusok számára is vonzó hatással lehetett. És akkor még nem beszéltünk a látványos tűzoltó-bemutatóról, amely során a helyi lánglovagok az ütközés során összepréselt kocsiból magatehetetlen balesetet szenvedettet vágtak és menekítettek ki, majd lángoló autót oltottak el S arról sem szóltunk, hogy a nap rock koncerttel zárult, melyen két együttes, a Reláció és a Dogs zenekar lépett fel.

Ricsy és Joker

Ricsy és Joker

Arról, hogy ez a színes egész napos rendezvény hogyan jöhetett létre, Őz Judittal, az egyik főszervezővel váltottunk néhány szót.

Fent: Győztem

Fent: Győztem

– Először azt tisztáznám, hogy a plakát kicsit becsapós lehet. Igaz, tavaly volt az első motoros találkozó, de közel sem olyan volt, mint a mostani. Az valóban egy találkozó volt, ez a mostani annál jóval több, a várost, a város egész lakosságát megszólító kavalkád.

Azt, hogy így sikerült összehozni, első és másodsorban is a támogatóinknak köszönhetjük, akik sorában ott találjuk az önkormányzatot, a helyi cégeket és egyéni vállalkozókat. Ezt a szerintünk is nívós programot az ő anyagi, tárgyi segítségük nélkül nem tudtuk volna produkálni.

De nagyon jó partnerre találtunk a lakosságban is. Tartottunk tőle, hogy az eső miatti két hetes csúszás és a mostani sem éppen kedvező idő otthon tartja az embereket, de igen kellemesen csalódtunk. A vártnál sokkal több néző érkezett, s motorosok aktivitása is jóval nagyobbnak bizonyult, mint amire számítottunk

-A motoros szépségversenyre gondolsz?

Is. A szépségversenyre mintegy negyven járgányt neveztek be, de a felsorakozó motorok száma – nem számoltam meg – közelíthette a kétszázat, a felvonuláson is legalább kétszázan vettek részt.

– Vannak érdekes, különleges motorok?

– A maga nemében szinte mind különleges, de legalább is megbámulni való. Rég feledésbe merült „őskori” kétkerekűeket hoztak el; ötven éves Pannit, közel annyi idős Komárt, Bervát, stb. Ellentétként pedig ott vannak a gyönyörű Suzukik, Yamahák, Hondák. De vannak itt régi autók is; Trabant, 500-as Polski, ki tudja, hány éves Renault. Személy szerint a legérdekesebbnek, legkülönlegesebbnek azt a  háromkerekű csodamasinát tartom, amilyennel Magyarországon nemigen lehet találkozni. –

A motor után nem könnyen, de sikerült megtalálni a  tulajdonost, Dudics Mihályt is.

Missa  – Mi a neve, és honnan van ez neked? Ilyet én még csak filmekben láttam.

 – Ez egy Boom Trike ( a félrehallás nincs kizárva), német gyártmány, de én Hollandiában vettem.

 -Amikor a motor körül kerestelek, megütötte a fülemet egy beszélgetés. Egy ember azt kérdezte a másiktól, ki lehet az a sületlen, aki ilyenre költi a pénzét, amikor ennek az árából egy komoly kocsit is lehetne venni.

– Ez így igaz, de autóm van,  ez pedig egy régi álom volt. Nagyon régóta fájt rá a fogam, s végre nemrég sikerült vásárolnom egyet. Egyébként pedig kinek a pap, kinek a papné.

Fent: Keringő

Fent: Keringő

A másik főszervező, egyben a motoros show főszereplője Szilágyi Madman Ricsy  (Szilágyi Richárd) volt. Mindenütt ott kellett lennie, nem volt egy szabad perce sem, így csak egy nagyon rövid beszélgetésre sikerült sort kerítenünk.

– Mi a különbség az extrém és stuntrider motoros show között?

kaszka2– Az első fiatal kezdőkre vonatkozik, de olyan kezdőkre, akik már ráéreztek a motoros mutatványok ízére, elég ügyesek hozzá, hogy trükkökkel próbálkozzanak. Ők még kis teljesítményű motorok nyergében ülnek. A stuntrider ennek „felnőtt” változata. Egy nagyon látványos sportág, nagy teljesítményű motorokkal végrehajtott akrobatikus gyakorlatokra épül, amelyekkel sem az utcai motorozásban, sem más motorsportokban nem találkozhatunk. A motorosok gyakorlatilag ezeket az akrobatikus, már-már kaszkadőri elemeket fűzik egymás után és mutatják be tudásukat. Akik idáig eljutnak,valamilyen szinten profiknak mondhatók.

Te mióta motorozol?

– Amióta az eszemet tudom. Helyesbítek. Talán még az eszemet sem tudtam, mikor tizenéves koromban elkezdtem a nagynéném Babettáját nyúzni, aminek ő nem meglepő módon nem túlságosan örült. Ez 93 táján lehetett, azóta a szerelem kiolthatatlan, a folyamat visszafordíthatatlan. Fighterkedni 2000-2001 körül kezdtem, merem remélni, ma már tűrhető módon csinálom.

– A Madman művésznév mire vonatkozik? A magas termetedre, erős testalkatodra vagy a motoros tudásodra?

– Fogas kérdés. Talán is-is. De lehet, hogy az őrültségem miatt. A többiek neveztek el így. Régen volt.

– A csapat a te csapatod? Te vagy a vezér?

– Nem szeretem ezt a szót, és nem is vagyok az, a mocisok társadalma demokratikus. A csapat régi, jó baráti társaság, többnyire együtt dolgozunk, együtt járunk a bemutatókra. Szervezési kérdésekben talán kimondatlanul valami vezetőfélének tartanak, de csak ennyi, és nem több.

nap1

                Apa és fia? Avagy bátyus és öcsike?                     Végül is a quad is motor                                Hát ez mi fán terem?

-Szinte hetente tartotok valahol az országban bemutatót. Meg lehet ebből élni?

– Ááá!!! A motoros évad eleve csak tavasztól őszig tart, akkor is gyakran időjárás függvénye, és a fellépti díjak sem egetverőek. Csupán ebből nem lehetne megélni. Mindenkinek van egy állása, biztos keresete, a motorozást azért csináljuk, mert imádjuk. De bocs, most már mennem kell. –

nap

Sokan vagyunk, szépek vagyunk

Ricsy ment, ő és csapata fergeteges sikert aratott. A kérdésre, hogy jövőre legyen-e itt, Miklóson hasonló nap, a közönség kórusban válaszolt: Jövőre ugyanitt! Mi itt leszünk

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés