Mozgássérültek szakmai napja

Közzétéve ekkor: 2019 április 7. 15:25

Pásztor

A Kapocs a Mozgássérültek Segítésére Alapítvány 1996 óta minden évben rendez egy szakmai napot, amelyeken szakemberek mozgássérülteket érintő előadásokat tartanak, s olyan kis irodalmi, kulturális műsorral kedveskednek a tagságnak a szervezők, melyeknek mozgássérültek, fogyatékosok a szereplői.

A köszöntőt Dr. Boros G. László, a Kaliforniai Egyetem törökszentmiklósi születésű, a várossal máig szoros kapcsolatot tartó professzora tartotta volna,  de egy váratlanul jött, fontos elfoglaltsága miatt részvételét az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani. így helyette Ladányi Istvánné, az egyesület elnöke köszöntötte verssel a tagságot és vendégeket.

Ezután következett a kulturális műsor, amelyen elsőként az egyesülettel nagyon jó kapcsolatot ápoló Fogyatékosok Nappali Intézménye lakói léptek színpadra Molnár Edit, az intézmény vezetője irányításával meglepetés produkciójukkal. A fellépési lehetőség nagyon sokat, maradandó élményt jelent számukra, de lelkesedésük, örömük megható volt a nézők számára is. Ezután az alapítvány kórusa, a Kézenfogva adott elő népdalokat harmonika kísérettel.

A kulturális blokk után előadások következtek, Dr. Nagyné Varga Ilona, a CSEÖH irodavezetője a fogyatékosságról és esélyteremtésről,  Bordásné Ignácz Ildikó, az ÁNTSZ egészségfejlesztője pedig a testi-lelki egészségről és boldogságról beszélt.

Mivel a CSEÖH rövidítés ismeretlen volt számunkra, Dr. Nagyné Varga Ilonától kértünk rövid tájékoztatót. Mint elmondta, a CSEÖH a 2000-eas évek elején megalkotott Család Esélyteremtés Önkéntes Ház program rövidítése. Ez egy minden megyére kiterjedő hálózat, , amelynek elsődleges funkciója, hogy a nevében is jelzett három területen elősegítse az egyének és intézmények társadalmi szerepvállalását. A fogyatékosság és mozgássérültség kiemelkedő helyet kap a programban. A CSEÖH-nek évek óta rendszeres és szoros kapcsolata van a miklósi mozgássérült alapítvánnyal.

A délelőttöt a Vöröskereszt által biztosított szűrések és a  mozgássérült idős emberek életkörülményeinek javításáért létrejött törökszentmiklósi Szarkaláb Alapítvány gyógyászati segédeszköz bemutatója zárta, majd közös ebéd és a vendégekkel való beszélgetés következett.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés