Mivel vehető meg egy kisnyugdíjas szavazata ?

Közzétéve ekkor: 2018 március 7. 13:40

A teljesség igénye nélkül leírom, mit vettek el az elmúlt 8 évben, aztán beszélhetünk arról, ezt lehet-e valamivel is kompenzálni.  

Elvették a korhatár előtti nyugdíjakat, a korkedvezményes, rokkantsági, szolgálati nyugdíjból csináltak járadékot, ez utóbbit adóztatják is rendesen. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 8 éve 28500 forint, ehhez kapcsolják a közgyógyellátást, segélyek megítélését. Így ha akár 1 forinttal is több a jövedelmed, akkor nem kapsz semmi segélyt. 2018-n kaptunk 3 % nyugdíjemelést, az élelmiszerek ára viszont az áfa-csökkentés dacára is drasztikusan nőtt. Nézzük ezeket  a KSH hivatalos adatai szerint  a teljesség igénye nélkül.: sertéshús 5 %, párizsi 5,1 % kávé 5,6 %, vaj 15 %, tej 7,9, tojás 39,4 %, kenyér 7,7 %, posta 5,9 %, szolgáltatások 1,5 %, tűzifa 13,3 %, szén 11,3 % . Elvették a gyógyszertámogatások nagy részét, a rák elleni gyógyszerek finanszírozását csökkentették, a gyógyászati segédeszközök ára a csillagos égben van. 

Az idősek otthonaikban fagynak meg, mert se pénzük, se lehetőségük nincs tüzelő vásárlásra, hiszen olyan hiány van fából és szénből, ha esetleg mégis tud pár mázsát vásárolni, akkor is hónapokat kell várnia, mire kap.                                                                     

Gyerekeinktől és unokáinktól elvették a jó kereseti lehetőséget. Mehetnek külföldre dolgozni, ha nem akarnak diplomás közmunkások lenni. Megszüntették a 18 éves életkorhoz kötött kötelező tanulás lehetőségét. Fizetőssé tették az egyetemi tanulmányokat! Lehetetlenné tették sok tehetséges gyerek tanulását. Lebutítják a nemzetet! Eladták, vagy magánkézbe kerültek a munkahelyek. Alapbéren vannak jó esetben bejelentve,  és zsebből fizetik, ami után elteszik az adót, de még ebben is csalnak, mert 4-6 órára jelentik be  őket büntetlenül!

De nézzük, mit kap egy országgyűlési képviselő! Nettó alapbére 470 ezer forint. Pont a tízszerese az Önök által megszabott 47 ezer forintnak, amiből állítólag meg lehet élni. Ezért az összegért viszont üresek a padsorok az Országházában!  Próbáltunk volna mi nem bemenni dolgozni a munkahelyünkre, nem hogy fizetést nem kaptunk volna de úgy rúgtak volna ki, hogy repülünk.  

Azt mondják, dübörög a gazdaság, és ennek hasznából mi is részesülhetünk már két éve. Erzsébet utalványt adnak, ami ugye csak bizonyos élelmiszerek vásárlására jogosít, már ha el tud menni az ember egy olyan üzletbe, ahol be is váltják.  De ott is figyelni kell, mert ha nem költöm el az egészet, akkor vissza nem jár a készpénz!

Ha fontosak lennénk, akkor ezt készpénzben kapnánk meg, adva azt a lehetőséget, hogy az idős eldöntse, gyógyszerre, tüzelőre, rezsire vagy uram bocsássál, esetleg egy járókeretre költse, vagy vehessen, mondjuk szappant,  WC papírt rajta, mert ugye arra is szükség van ám.                            

Elvették a gyógyszertámogatásunkat ezzel az élethez való jogunkat. A kórházba már nem  csak a gyógyszereit kell bevinni a betegnek, de eljutottunk oda, hogy a pelenkát – igen kérem, idős vagy nagybetegnek arra is szüksége lehet -, az infúziót szerelékkel együtt is be kell vinni. Orvos kiírja receptre, aztán vegyük meg! A gyógyszerek jelentős részét már megvásárolhatjuk recept nélkül  iszonyatosan drágáért. Erzsébet  utalványból nem lehet! 

Dübörög a gazdaságunk éppen tegnap mondta Matolcsy, hogy 2050-e utolérhetjük Ausztriát. Mi már akkor régen a sírba porladunk! 32 év, okos gazdasági vezetőink, még lehet, Önök sem érik meg! 

Na kérem, ha majd ezeket helyre hozták, stadionok helyett kórházak épülnek, azokban lesznek új korszerű gépek, ha majd a gyerekeinknek megadatik, hogy ingyen tanuljanak, ha majd mindenkinek tisztességes munkáért tisztességes bére lesz, ha majd tudunk élelmiszert venni  a nyugdíjunkból, telik rezsire, gyógyszerre, ha majd olyan utak épülnek, hogy nem törjük ki a nyakunkat, ha majd nem plakátokkal rémisztgetnek, hanem bevallják, nincs olyan ember a világon, aki ide akarna letelepedni és élvezni az itteni “jólétet” . És nem Önök gazdagodnak pofátlanul az EU pénzéből.

Akkor sem lesz megvásárolható az én szavazatom.  Remélem a többi 2,7 millió nyugdíjas társam sem adja el magát, se 10000 forintért, se pedig pár  kiló burgonyáért, tejért vagy akármiért, amivel mostanság igyekeznek megvásárolni az Önök jólétét!

Mert a nyugdíjas csak idős, de nem hülye!  Tudjuk,  jó húsos fazékból enni, még akkor is tudjuk, ha mi már nagyon régen nem ehetünk belőle, mert Önök ülik körbe.

 

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés