Mindent sikerült alulmúlni, egy év alatt hárommillió percet késtek a MÁV

Közzétéve ekkor: 2024 január 27. 12:34

vonatai

A Covid-járvány óta drámaian romlott a magyar vasúttársaság teljesítménye.  Nem mentség, hogy gyakoriak a műszaki hibák.

A hazai vasúti közlekedés egyre csak romlik | Forrás:

Megközelítőleg hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a jelenlegi módszertan szerinti számítás 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény. Az elmúlt hat év adatait nézve látszik, hogy a Covid idején volt egy javulás, de azóta drámai ütemben romlik a vasúttársaság teljesítménye – írja a Telex az elmúlt hat év késési adatai alapján, amelyet a lap kért ki a MÁV-tól.

A portál felidézte, hogy az állami szolgáltatónál 2017 óta egy olyan keretrendszert használnak, amelybe csak a 6 percnél hosszabb késéseket számítják bele, vagyis az 5 perc 59 másodperccel később érkező vonat még pontosnak számít. Ezekből a hat percnél hosszabb késésiekből jött össze a hárommillió perc. Az adatokból megállapították azt is, hogy tavaly 2020-hoz képest 80, 2018-hoz képest 40 százalékkal késtek többet a MÁV vonatai. Amíg 2017-ben „csak” 3,5 évet késett a MÁV, a jelenlegi tehát az új módszertannal mért időszak messze legrosszabb eredménye.

A magyar vasúti közlekedés késéseit leginkább nem a vonatokat üzemeltető MÁV-Start hibái okozzák, hanem jellemzően a lepusztult infrastruktúra helyzetével függ össze. Gyakori  késési ok, hogy balesetek esetén a helyszíneléshez 2-3 órára le kell zárni a vasútvonalat – ez egyvágányú pálya esetében forgalomszünetelést, kétvágányú pályánál vagy korlátozást, vagy szintén forgalomszünetet jelent.

Gyakoriak a műszaki problémák, például a pályahiba, biztosítóberendezés meghibásodása, járműhiba, sebességkorlátozás, sorompó üzemzavara, esetleg meghibásodása, de késésekhez vezet a rossz idő vagy egy másik ország vasúttársaságának „átvett” késése is.

nepszava.hu

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés