MEGHÍVÓ A KISNYUGDÍJASTÓL Orbánnak, Rétvárinak …

Közzétéve ekkor: 2020 január 8. 15:58

és  minden döntést hozó politikust várok minden szeretet nélkül 

Jól öltözzenek ám fel, mert sorban állás lesz! 

Nem kell sem rendőri, sem TEK biztosítás, itt magukat nem bántja senki,  erről én kezeskedem. Kordon persze az lesz, egy madzagot fogunk kihúzni a mögött várakozhat mindenki a belépéshez, de előtte kapnak karszalagot. Nehogy már valaki befurakodjon maguk közé! Érezzék milyen az, mikor a nincstelenek várnak egy tál meleg ételre órákig a metsző hidegben. Hátha kifújja a szél a fejükből a hülyeséget.

Szóval, jön a 2,8 % -os nyugdíjemelés, hogy nem szégyellik magukat? Olvasom, nem volt elég az önök tavalyi rendkívüli és pofátlan béremelése ott bent a meleg Parlamentben, most márciusban jön még hozzá 11 % + hozzá minden eddigi juttatásuk is emelkedik. Nem is értem, illetve nagyon is, ebben miért is olyan nagy a konszenzus maguk között. Ez az egyetlen dolog amiben az ellenzék is mindig együtt szavaz magukkal.

Megértem, maguk csak a mi inflációnkat nem tudták kiszámolni, és a nyugdíjas kosárról sincs semmi elképzelésük. Hogyan is lenne? Milliomos fizetések mellett ki érzi át, hogy mi, akik felépítettük az országot, hogyan is nélkülözünk.  Persze értem én, ez a csúnya “ballibsi” vagy mi a fene társaság mondja, hogy kevés a nyugdíjunk!  Én is mondom, és rajtam kívül 2,6 millió nyugdíjas!               

A nyugdíjas előlegez  maguknak novemberig, hogy majd megint egy kitalált, megalázóan pici kis összeggel kinyomják a szemünket, már ha megéljük.. Tudják-e, amit maguk 2019-ben kegyeskedtek nekünk odalökni, az havi szinten kb. egy olcsóbb disznóhúsnak az ára volt? Nem, ponty az nem jött volna ki belőle, marhahús sem, a többiről nem beszélek, mert azok nekünk csak álmainkban

léteznek. Rétvári Bence úgy értékelt, hogy „azok a balliberális erők kritizálják folyamatosan a nyugdíjemelés mértékét, akik kormányzásuk alatt csökkentették a nyugdíjakat.” Ő maga nyilatkozta a 40 éves fejével, pedig tudhatná, minden szava hazugság. Nem gond, majd meggyónja!

Az előző kormányzások alatt nem csökkent a nyugdíjak mértéke, csak a 13. havi nyugdíjakat volt kénytelen ideiglenesen elvenni a Bajnai-kormány, mert világgazdasági válság volt! Önök viszont megígérték lesz 13. sőt 14. havi nyugdíj is, ha megengedheti magának az ország. Hát, most tessék, lehetne emelni tisztességesen, és vissza is adhatnák azt, amit akkor kényszerből elvettek!  De maguk csak az saját illetményüket emelgetik folyamatosan, s ebben partner minden ellenzéki párt is. Itt fene nagy az egyetértés. Míg  idén a dolgozóknak 8 %-os béremelést javasolnak, addig a sajátjukat felemelik + 11 %-kal. Persze, azért tegyük hozzá, nem mindegy, hogy a havi 161 ezer forint vagy a milliós fizetés százalékait vesszük. Ugye milyen más?

No, elmondom, mit nem kapnak! Se meleg étel, se forró tea nem lesz! Viszont lesz egy kis “tárlat vezetés” az otthonomban. Elsőre mikor belépnek, muszáj lesz kb. 1-1,5 órát várniuk, mert ugye csalóka, ha csak úgy a hidegből belépnek a 16,5 fokos otthonba. Még melegnek is tűnne. Nos, nem az. De megmutatom, hogyan lehet átvészelni a hideget.  Tényleg ingyenes lesz a bemutató nem kérek semmit érte. Én nem akarok a maguk mocskos pénzén élni. Megmutatom az ágyam. El is mondom, hogyan is néz ki. Alul meleg pokróc, majd mielőtt belefekszem, nehogy már görcs álljon belém, teszek 3-4 meleg palackot a lábaimhoz, mert az nagyon szokott fázni. Arra jön még 3 db takaró.

Nappal azért még sem lehet az ember kesztyűben itthon, így rászoktam a mosogatásra. Tartogatom azt a pár kis edényt. Nagyon jó érzés ám meleg vízbe nyúlni.  Na, most jön a kaja készítés. Előre szóljanak, mikor jönnek, mert nem főzők minden nap. Nem telik rá! Rétvári azt mondta, hogy átlagban kapunk 4500 forintot. Én nagyon rossz helyen állhattam, mikor kiszámolták 32 éve a nyugdíjamat, mert a fene essen belé, sohasem érem el az átlagot. De ha elérném is, akkor sem érnék vele semmit. Mit lehet venni 4500 forinton havonta? Ez ugye napi 150 forint annak, aki ennyit kap.

Én még a napi 60 forintot sem fogom elérni.  Tehát a magaméval számolok. Ez naponta 1-2 db üres zsemlének az ára. De már 5 dkg silányabb minőségű párizsi sem jönne ki belőle. Most! Mert a pékek már bejelentették, hogy januárban kénytelenek 10 %-kal nagyobb áremelésre. A hús és zöldségárak már eddig is elszálltak, decemberben kb. minden minimum 17 – 30 százalékkal drágult. Ne higgyék, hogy most nem fognak kilőni az árak ismét. Ha mást nem veszek, csak a megemelkedő szállítási költségeket, már akkor is nagyobb lesz az áremelkedés és az infláció is, mint amit beterveztek.  A gáz, a kőolaj ára emelkedett már így is, mert a “nagyok”  ismét háborúznak. Jaj! Majdnem elfelejtem, maguk is imádják ezt a “játékot”.  Ha jól és sikeresen “kiháborúzzák” magukat az EU-val, annak is mi isszuk majd a levét. De ha mégis maradnának, az se lesz jobb, hiszen ha kevesebb pénzt kapunk az uniótól, akkor azt is mi érezzük meg a legjobban, kisnyugdíjasok és a munkavállalók.                                    

Na, de megmutatom, hogyan lehet egy tál forró levest készíteni. Na jó, nem Gundel minőségben és alapanyagokból, de naponta készíthető, és még hizlaló is, különös tekintettel arra, hogy az ember már nem tud mozogni. Vastag rántás és, víz és só. Ennyi! Ezt nevezik rántott levesnek! Semmi cicó, köménymag vagy uram bocsá, egy – két tojás. Na arra már nem telik. 1 db tojás majdnem egy napi nyugdíjemelés.  Mondhatnák, van kert, elkapirgálhatnának ott a tyúkok. De hát ól is kéne, valami táp is. Meg hogyan is nézne ki a városokban,esetleg a panelban a szárnyas? Már évtizedek óta nem tartható.     

Szinte mindennel lehet spórolni: vízzel / gyűjti az ember a fürdővizet, jó a WC-hez, abba ki lehet még löttyinteni azt a kis fehérneműt is/. Villannyal is tud spórolni az ember, kézzel kell mosni, sötétbe lehet tapogatózni, nem kell bekapcsolni a porszívót, van seprű. Aztán ha kiég egy izzó,venni sem kell, baromi drága,+ úgysem tud az ember már felmászni. A mosásnál is spórolhatunk, egy hónap alatt majdnem 800 forinttal emelkedtek a mosópor árak, abból se kell sokat használni. Öblítő sem volt rég, idén arról is leszokunk.

A gyógyszer viszont gond. Ha itt – ott fáj, arra van megoldás. Elmondom, ha az ember ráharap a szájszélére, azzal azt éri el, hogy arra a fájdalomra figyel. Így megspórolja a fájdalomcsillapító árát. Próbálják ki, nálam bevált. A többi pirulát viszont nem tudom nélkülözni. Nálam gázzal megy a fűtés nos azzal is lehet spórolni. Ismerik a szakaszolást? Nem? Gondoltam. Pedig Mészárostól megtanulhatnák. De  mivel ő nem ér rá, mert vagyont halmoz, így elmondom én. Minden olyan helyiségben el kell zárni a radiátort, ahol nem tartózkodik az ember. Ennyi. Ezzel éves szinten több 100 m3 gázt lehet megspórolni. Igaz, közben vacog a fogunk a hidegtől.                                     

Olvasom, már azért ébredeznek páran, pld. a Magyar Szakszervezetek Szövetsége  Ők elkezdték követelni a kormánytól, hogy idén kapjunk 3,5 %-os nyugdíjemelést. Vicces, a saját tagjaik jogaiért sem képesek kiállni, akkor miből gondolják, hogy a mi jogainkért bármit is elérnek. De jól hangzik. Ők szóltak. Igaz, rájuk sem figyel senki. Minden szakma képviselői elkezdik most megvívni a bérharcukat, lesznek sikeresebbek és sikertelenek.  De értünk senki sem fog harcolni!

Kb. 1 millió nyugdíjasnak az idei megélhetése bizonytalan. Néha talán lesznek olyanok, akik adnak egy-egy tál meleg ételt vagy főznivalót, esetleg tüzelőt a lecsúszott szegényeknek. Nekünk már nem kell új ruha, mi csak csendes nyugodt öregségre vágyunk. Egy meleg kis otthonra és naponta egy tál forró ételre.  Arra, hogy az életünk végéig ne legyen gond az, hogy ki tudjuk-e váltani a gyógyszereinket, ha ápolásra szorulnánk, legyen valaki, aki ránk nyitja az ajtót, és előkészíti  a gyógyszereket. Persze, akadna, aki ápoljon, ha éppen arra van szükségünk, viszont ennek ára van. Annyi nyugdíj kellene, hogy ennek kifizetése senkinek se jelentsen gondot.                                                       

Szóval lehet jönni politikus urak és hölgyek, van mit tanulniuk még emberségből, empátiából, a javak elosztásából. Értem én, kapitalizmus van. De az emberség  lélekből fakad, ha van miből osztani egy országban, mert  van, és fennen hangoztatják, dübörög a gazdaság, akkor tessék azokra is gondolni, akik ezt az országot felépítették a romokból!                                     

A világ forgandó, a szerencse és a jólét is, majd ha egyszer lent lesznek, mert senki sem tudja, mit hoz az élete, akkor gondoljanak majd arra, önök mit tettek velünk, hogy semmiztek ki, hogy aláztak meg bennünket!

A miénkhez hasonló öregkort kívánok ÖNÖKNEK is.

Rosta Ágnes

                                              


Megosztás

1 hozzászólás

  • NASA says:

    A Parszanusz órától nem igazán lehet észlelni mi történik az aljában!Egyik erősen elkötelezett úr azt kommentelte takarékoskodnak!A maguk pénzével igen,de a közpénzt szórják mint tehenész a ganéjt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés