Még a kormánypártiak harmada sem akar kínai egyetemet

Közzétéve ekkor: 2021 június 1. 15:03

Pásztor

Közvélemény-kutatást végzett a Republikon Intézet a kínai Fudan Egyetem budapesti megépítésével kapcsolatosan. A tervek szerint a kínai egyetem  azon a  területen épülne meg, ahol Budapest önkormányzata diákvárost szeretne kialakítani kollégiumokkal, hallgatói központtal, szabadidős parkkal, sportpályákkal. A Fudan kampusz a  diákvárosnak szánt terület jelentős részét elfoglalná, nagyjából      440-540 milliárd forintból  épülne, melyhez az állam kínai hitelt venne fel. Kínai munkások építenék kínai alapanyagból, s majdan a hallgatóknak hozzávetőlegesen évi 3 millió Ft tandíjat kéne fizetni.        

Az 1000 fő nem, kor, iskolai  végzettség és  településtípus  szerinti személyes megkér- dezéssel    készült, felmérés arra volt kíváncsi a fent említett tények mennyire jutottak el a választókig, illetve mi a véleményük erről. Összességében az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége a Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveket ismeri, kétharmaduk, s ezen belül még a kormánypárti szavazók egyharmada is, ellenzi azokat. 

A megkérdezettek 63 százaléka, hallott már a kormány Fudan Egyetemmel kapcsola-tos terveiről, vagyis ezek széles körben ismertté váltak. A válaszadók nagy többsége, 66 százalé-ka – pontosan két-harmada – inkább elutasítja a kampusz megépülését, a  támo-gatók aránya mind-össze 27 százalék. Az ellenzékiek egyértel-műen ellenzik a megvalósítást, a kormánypártiak inkább támogatók, de meglepően magas körükben a projekt elutasítottsága, majdnem egyharmaduk mond nemet a kínai egyetemre. A kutatás azt mutatja tehát, hogy a kormány terve saját szavazóinak körében sem egyértelműen népszerű.

A jövő évi választásokhoz közeledve figyelmet érdemel a bizonytalan szavazók   véleménye. Az eredményekből kiderül, hogy a pártkötődéssel nem   rendelkezők 79%-a is elutasítja a kormány   tervét, s mindössze 15 százalékuk támogatja azt.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés