Máshol nem érdektelen az utcaátkeresztelés

Közzétéve ekkor: 2015 február 13. 18:57

Tisztelt Szerkesztőség!

Annak idején érdeklődéssel olvastam a Megfontolt utcacsere? című írásukat. Én is úgy gondoltam, ahogy a cikkíró, fölösleges és erőltetett túlbuzgóság a Gorkij utca átnevezése, pláne Tisza Istvánra. Azt sem igazán értettem, hogy senkit nem érdekelt a dolog, hogy senki a szavát föl nem emelte, még az ott lakók sem, pedig ez nekik elég sok macerával járt . De idővel a dolog elfelejtődött.

Ma aztán rábukkantam egy cikkre, ami felelevenítette a történteket, s eszembe juttatta azt is, hogy városunkban is volt egy Úttörő út, amelyik senki szemét nem szúrta, az akkori hatalom mégis simán eltörölte, és másik nevet adott neki. Igaza van a répcelaki felszólalónak, szomorú, hogy napjainkban még mindig ezzel foglalkoznak „politikusaink”, hogy ez is a komoly, megoldandó problémák közé tartozik.  A cikkből csak a vonatkozó részletet írom ide, de ideteszem a linket is, aki akarja, olvassa el az egészet. http://vaol.hu/hirek/parazs-vita-volt-a-repcelaki-kozmeghallgatason-szoba-kerult-az-idei-koltsegvetes-is-1678716

kozmeghallrepcelak02szp_resize3_800x600Parázs vita volt a répcelaki közmeghallgatáson…

Az estébe nyúló közmeghallgatáson meglepően sok, száznál több répcelaki vett részt  szerdán, és végig ott is maradt a művelődési központban.

Két utca nevének megváltoztatási szándéka a szokásosnál is több répcelakit vonzott a közmeghallgatásra. Egy 2011. évi törvény kategorikusan úgy rendelkezik, hogy közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy vagy szervezet nevét, aki vagy ami a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában részt vett, illetve önkényuralmi politikai rendszerre utal. Márpedig Répcelakon a Mező Imre és az Úttörő utca is ebbe a kategóriába tartozik.

A Mező Imre utca Mezővé változtatását senki nem bolygatta a közmeghallgatáson, de az Úttörő utcával kapcsolatban többen is indulatosan felszólaltak. Oláh Gézáné azzal érvelt, hogy az úttörő szó melléknév is egyben, s egyébként is Répcelakon az elnevezés nem a kommunista rendszer gyermekmozgalmáról, hanem az úttörő kezdeményezésű munkáslakás építő akcióról kapta a nevét, ezért az utcanévnek nincs történelmi töltete, tehát szükségtelen a megváltoztatása. Az utca összes lakója, 110 fő három-három és fél óra alatt írta alá a névváltoztatás elleni tiltakozó levelet, amit Oláhné át is adott egy társával a polgármesternek… Bak Jenő felszólalásában arra hivatkozott, hogy az USA elnökének is kellene szólni a helytelen névváltoztatás miatt a Pioneer űrszonda esetében, s értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a rendszerváltás után 25 évvel még mindig az elnevezésekkel kell törődni, …

Szabó József polgármester … elmondta: az ügyben levelet írtak a Magyar Tudományos Akadémiának, vizsgálja meg az úttörő elnevezés ügyét. Elmondta: még nem döntött a képviselő-testület a névváltoztatásról, társadalmi párbeszéd része a közmeghallgatás is.

A cikk kapcsán eszembe jutott, hogy pionérok voltak az amerikai földfoglalók, felfedezők, egy búzafajta is van így elnevezve, és gondolom, sok egyéb példát lehetne még arra hozni, hogy az úttörő szó nem kommunista csökevény. Mint ahogy Gorkijt sem a bolsevizmus fenntartójaként ismerik a világon. De gondolom, ez most sem fogja zavarni az MTA ítészeit. Szerintem meg sem kellet volna őket kérdezni, sem Répcelakon, se Miklóson.

Tisztelettel: Németh Zsolt


Megosztás

1 hozzászólás

  • Kohut Mihály says:

    `Keresztapát` játszó Orbán-maffia-fasiszta illegitim rezsímje ! a saját törvényeivel ellentmondóan tőbb teret, utcát, közintezményt is
    elneveztek olyan személyekről akik a XX. raszista diktaturáját kiszolgalta ! az egyik évek otta működő az oktatás felegvára- legfelsöbb parancsnoksága Klineberger Kunó aki az első zsidó-ellenenes törvényt meg alkotta 1921-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .



Hirdetés