Más szemszögből nézve

Közzétéve ekkor: 2014 március 9. 20:25

Fórum 010Ha tömören szeretnénk fogalmazni, körülbelül a címben jelzett más szemszöggel ismerkedhettek meg azok, akik március 7-én elmentek a törökszentmiklósi Kristály étterembe, hogy találkozzanak Rózsa Endrével, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltjével és ez alkalomra meghívott vendégével, Szabó József erdélyi politikussal.

Fórum 015Szabó József, az RMDSZ /Romániai Magyar Demokrata Szövetség/ elnökségének legfiatalabb tagja, a MIÉRT /Magyar Ifjúsági Értekezlet/ elnöke elöljáróban röviden beszélt a 2004. december 5-i népszavazásról, az MSZP-s és Orbán-kormányok elmúlt tíz év soráni lépéseiről, az április 6-i magyarországi választásokról és a határon túli magyarság választójogáról, majd kötetlen beszélgetés keretében válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Fórum 001Ezek során mindenki érzékelhette, hogy a dolgok nem fehérek és feketék, a nézőpontok magyarországi és erdélyi magyar szemével látva eltérőek, az itteniek és ottaniak másképp látják a világot, mások számukra a fontossági sorrendek.

– Az RMDSZ-nek úgy kell képviselnie az erdélyi magyarságot -emelte ki elsőként a vendég- , hogy lehetőség szerint mindig helyzetbe hozza magát. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha ott vagyunk, ahol a problémák megoldódnak, a román kormányban. A Nagy Romániát, a legszélsőségesebbet kivéve nincs olyan román politikai erő, amelyik ne lett volna kormányon már. Mi mindegyikkel dolgoztunk együtt, mindegyikkel kapcsolatban vannak jó és rossz tapasztalataink.Fórum 019 Mivel azonban csak kormányon tudjuk a kisebbségben lévő magyarság érdekeit képviselni, a rossz tapasztalatokat félre kell tennünk, keresnünk kell a kompromisszumok lehetőségét, és ha mód van rá, szerepet kell vállalni a mindenkori román kormányban.-

A külpolitikára figyelők tudják, hogy erre épp a közelmúltban nyílt lehetőség, az RMDSZ egy miniszterelnök-helyettesi és két miniszteri posztot kapott a kabinetben. Szabó Lászlótól azt is meg lehetett tudni, hogy ezen felül tizennégy államtitkári, számtalan, a magyarság arányainak megfelelő megyei tisztséget is szerzett a szövetség a kormányba való kerüléssel.

Fórum 023– Jó lenne, ha egyes politikai erők nem a megosztásra törekednének úgy Magyarországon, mint Erdélyben – fogalmazta meg Szabó József -, hanem abból indulnának ki, hogy mind egy család vagyunk. Mindnyájan magyarok vagyunk, mindnyájan magyarul beszélünk, azonosak a gyökereink. Akkor is, ha mi a világot másként látjuk, ahhoz másként viszonyulunk. Tudomásul kellene venni, hogy nekünk egy másik állam keretein belül, egy más nép között kisebbségben kell élnünk, s ezzel a más néppel keresnünk kell a békés egymás mellett élés lehetőségeit, mert nekünk ez az érdekünk, esetleg létérdekünk. –

Fórum 021Mint mondta, azért is tett eleget Rózsa Endre baráti meghívásának, hogy saját maga mondhassa el, hogy ha kívülállók részéről különböző erők, szándékok csapnak össze felettük, azzal nekik csak ártanak. Ők, erdélyiek azt szeretnék, ha az anyaország egységes és erős lenne, mert egy erős és egységes nemzethez tartozásnál nincs jobb a világon.

Az áprilisi magyarországi választásokkal kapcsolatban hangsúlyosan kitért arra, hogy a korábban elmondottakból egyértelműen következik, hogy az RMDSZ nem akar belefolyni a magyar belpolitikába, a szövetségnek a román politikával kell foglalkoznia: – Nekem is megvan a kettős állampolgárságom –  közölte -, de nem hiszem, hogy ennek birtokában bele kellene szólnom az anyaországi politikai harcokba, konkrétan az elkövetkezendő választásokba. És biztosan tudom, ezzel nem egyedül vagyok így.

Fórum 022Meglátása szerint a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarság kisebb része, maximum harmada fog majd szavazni. Hogy hogyan, nem lehet tudni, a döntések valószínűleg nem is politikai ideolóigiák mentén születnek. Egy dolog biztos, hogy személy szerint sem ő, sem az RMDSZ senkit nem akar döntésében befolyásolni.

Befejezésként némi értetlenségének adott hangot, nem igazán talált magyarázatot a határon túliak szavazásával kapcsolatos felfokozott hangulatra. A 199 mandátumból 106 egyéni és 93 listás lesz. A határon túliak csak listára szavazhatnak. Pillanatnyilag a kettős állampolgárságot szerzettek közül mintegy 170 ezren regisztráltak, hogy szeretnének szavazni. Ha ez a szám felmegy 200 ezerre, és mindenki él is a lehetőséggel, akkor is csak 2-3 mandátum sorsa dől így el. A végeredmény nem ezen fog múlni.

Pásztor

Szabó József videofelvételen rögzített beszéde a hozzászólásokban  csatolva nézhető meg.


Megosztás

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés