Majálisi hangulat a Töröki Szárnyas Fesztiválon

Közzétéve ekkor: 2016 augusztus 1. 10:01

Sokakban alakult ki a címben megfogalmazott érzés, s többek véleményét hallva az is kimondható, régóta nem volt Törökszentmiklóson olyan sikeres és kellemes rendezvény, mint a  szombaton véget ért három napot felölelő Töröki Szárnyas Fesztivál. Mi tette ilyenné? Az új helyszín? A Galambos parkot felváltó,  tűző nap elől mindig árnyékot nyújtó strand fás területe? Hogy mindenki kedvére válogathatott a hatalmas ételválasztékból? Az, hogy a szűkebb hely közelebb hozta egymáshoz az embereteket? A szombati egész napos kulturális program?

hőlég

Nyilván ezeknek sem kis szerepe volt. Az igazi magyarázat azonban nem a felsoroltakban található. Hanem abban, hogy egy közös cél, egy közös akarat mozgatta az érintetteket, azokat, akik így vagy úgy részt vettek a rendezvény szervezésében, anyagilag támogatták azt, mindent megtettek azért, hogy sikeres és kellemes legyen. És kellett egy szív-lélek ember, aki idejét és energiáját nem sajnálva mozgásban tartotta a nagy egészet, ha valahol elakadtak a dolgok, új lendületet adott. Csombordi István – mert róla van szó – tiltakozik a főszervezői titulus ellen, de az általa és mások által elmondottak alapján ez a kép kerekedik ki.

balTőle ered az ötlet, amelynek megvalósításából aztán valóban sokan kivették részüket:

Tavaly jelent meg egy könyv az én szerkesztésemben Volt egyszer egy Barnevál címmel a vállalatról, s annak bemutatóján vetették fel a cég volt dolgozói, hogy hozzunk össze egy baráti találkozót. E felvetés eredményeként rendeztünk a strand területén egy főzőversenyt volt vállalati dolgozókból alakult csapatok részére, amelyen a családok, baráti körök is rész vettek. Meghívtuk Markót Imre polgármester urat is, és a vele ott folytatott beszélgetés során merült fel, hogy ezt a kezdeményezést egy város határain is túlmutató rendezvénnyé lehetne alakítani, bővíteni.-

A szavakat tettek követték, megszületett a Töröki Szárnyas Fesztivál. A névadó Csombordi István lett, az elnevezést az önkormányzat védette le, s ő biztosította az anyagi hátteret is. Markót Imre polgármester máshol megfogalmazta: a cél az, hogy idővel a fesztivál az országban lévő, baromfiágazatban érdekelt vállalkozások éves seregszemléje, gasztronómiai nevezetesség legyen.

Ez kis mértékben már most sikerült. Igaz, a megcélzott vállalkozások közül a meghívásnak egy sem tett eleget, de a gasztronómiai célkitűzés jó startot vett. Az indulás kicsit nehézkes volt, mert a kevés nevező miatt a jelentkezési határidőt ki kellett tolni, de végül minden reményt felülmúlva, 24 csapat érkezett, köztük még Salgótarján környékéről is. A bíráló bizottság elnökének Csombordi István személyes kapcsolatainak köszönhetően sikerült megnyerni Opoczky István Venesz-díjas mesterszakácsot, aki főzött  Brezsnyevnek, Kádárnak, Antall Józsefnek, Helmuth Kohl kancellárnak, Gyurcsány Ferencnek, Orbán Viktornak, sőt még a pápának is

Minden sült és főtt, ami szemszájnak ingere, végül nyolc csapatot értékelt grillsütésben, húszat pedig a bográcsfőzésben a zsűri. ( Voltak csapatok, amelyek több étellel is neveztek). Az elbírálás soránl a következő eredmények születtek:

Különdíjat kapott a Karcagi RE-HAB , a Székács „Kukori „ , a Borostyán és a Miklósi KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) csapata.

Szintén különdíjat érdemelt ki Csombordi István a Töröki Szárnyas Fesztivál szervezéséért és a gasztronómiai hagyományok őrzéséért.

Bogrács kategóriában

 1. KÉSZ ( Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) csapata. II Kuruc Hagyományőrzők csapata.    III. Nagycsaládosok Egyesületének csapata

Grill kategóriában

 1. Karancsvölgyi Jótevők Egyesületének csapata. II. Pipi csapat, III. Misi és csapata.

A grill kategóriás Karancsvölgyi Jótevők Egyesületének díjnyertes csapata az, amelyik Salgótarján mellől érkezett. Kíváncsiak voltuk, miként kerültek ők ide, ilyen messzire, megkérdeztük hát Botos Máriát, a team szószólóját:

főzés

–  Először a Facebookon kaptunk meghívást Csombordi úrtól, a  főzőverseny szervezőjétől. Mi gyakran indulunk különböző versenyeken, rengeteg fotó, írás van rólunk az interneten. gondolom, meghívónk látta ezeket, s ez adta az ötletet neki. Az sem volt mellékes, hogy a zsűri elnökét ismerjük, és ő megerősítette részvételi szándékunkat.

Egyébként csuda nevet adtunk a grillünknek, a bíráló bizottság elnöke sem akart hinni a szemének:Palóc Pipi Cici. Hogy miért? Ez jutott valamelyikünk eszébe, és mindenkinek tetszett. Egy saját gyártmányú, 1,8 méteres grillsütőn készült csirkemellből és zöldségfélékből. A verseny után a közönségnek készítettünk egy óriási palacsintát. amit adagolva lehetett vinni, Most magunknak készítünk grillen csirke-és pulykamellet sült krumplival. Megkóstolja?

Én éppen akkor nem, de a közönség mindent megkóstolhatott. Látogatójegyeket lehetett vásárolni, ezeket felhasználva lehetett válogatni a versenyző csapatok által készített ételekből, aki pedig úgy gondolta, birka-sertés-marha pörköltből választhatott két büfé jóvoltából magának ebédet.

kiállításA  fesztivál első két napja a hőlégballonozás jegyében telt el. A szálak megint Csombordi Istvánhoz futnak, az ő régi jó ismerőse Füle Zoltán, a Hungária Kulturális és Sportegyesület alelnöke, az Aquila Team Kft. vezetője, aki segítségével megszervezte, hogy  kétnapos országos versenyt is bonyolítsanak le Törökszenmiklós légterében, és a miklósiak is belekóstolhassanak a ballonozás, a repülés örömeibe. A gyerekek a strand területén liftező ballonozásra nevezhettek be megfizethető összegért, amikor is húsz-huszonöt méter magasságig felemelkedhettek, szétnézhettek, majd kötél segítségével lehúzták  őket. A felnőttek már borsosabb összegért sétarepülést tehettek a város felett, és erre is szép számmal akadt vállalkozó.

A hőlégballon versenyre 14 csapat nevezett, akik már szerda délután megérkeztek, este pedig csodálatos látványt nyújtva a fél várost bejárva vonultak föl. Kétféle számban lehetett nevezni, amelyekre reggel és este került sor. Szombat reggel egy komplett kis fúvós zenekarral  a léggömb kosarában zenés ébresztőt rendeztek a lakosságnak.  Az eredményhirdetésre szombaton délben került sor, a díjakat Török Sándor versenyigazgató adta át.

A versenyrepülésben  I. helyezett Németh Zoltán,    II. Pálffy István,    III. Nyíri Áron lett.    Az egyetlen női versenyző Betcz Rita a IV. helyen végzett.

Külön feladat volt a versenyzők számára az un. kulcsos repülés, ahol értékes díjakért szálltak harcba egymással. Az első helyezett Németh Zoltán, a második Molnár László, a harmadik  Pálffy István lett.

A szombati egész napos kulturális programról és sok egyébről Medgyessy Klára igazgató vezényletével az Ipolyi Kulturális Központ dolgozói gondoskodtak. A rendezvény háziasszonyának Czeglédi Editet, az MTVA szerkesztő-műsorvezetőjét hívták meg, sztárvendégnek pedig Bede Róbertet, a TV Paprika séfjét, aki látványfőzéssel szórakoztatta a nagyérdeműt.

A színpad délelőtt a díszvendégként meghívott Nagykörüé volt. Először az Őszirózsa Nyugdíjas Klub énekkara adott elő népdalokat, majd az 1700 fős településen működő Petrovay György Katolikus Általános Iskola énekkara  és táncosai léptek fel, akik népszerű dalokat adtak elő, és csárdást táncoltak. Őket a Szabó-Zöldi duó követte, majd a műsort a Nagykörüi Művelődési Ház 2014 óta működő klasszikus balettet tanuló lányok csoportja zárta, akik karakter tánccal szórakoztatták a közönséget.

Gergely Róbert romantikus dalokkal érkezett, a választott ebéd mellé pedig Farkas Rozika, Márkus Ica, Barta András, Kolostyák Gyula és a Hakme Cigányzenekar jóvoltából szólt a nóta.  Délután a gyerekeket célozta meg a Katica és a Bogárgyerekek előadása. Az estét és a fesztivált zenekarok zárták. A kulturális  központ munkatársai arra is törekedtek, hogy többféle igényt kielégítsenek. A helyi együtteseket az East Pole zenekar képviselte, a déli szomszédaink muzsikáját szeretők a mohácsi Poklade Balkán folk zenekar  műsorát hallgathatták meg, a Rolling Stonesért rajongókról pedig a Stoned zenekar gondoskodott.

A nagykörüiek nem csak kulturális programmal mutatkoztak be, hanem kézműves portékákkal, helyi termékekkel is. Ők részben szintén Csombordi István könyve kapcsán  jöttek városunkba.  A kutatómunka során a szerző számára kiderült, hogy hajdan szoros volt a kapcsolat Nagykörü és Törökszentmiklós között, Balán közvetlen kompjárat működött a két település között. Úgy gondolta, talán jó volna ezt a kapcsolatot újra feléleszteni. Kiss Lajosné Éva, a Körü Kincse Szociális Szövetkezet vezetője az alábbiakat mondta:

színpad

– Nálunk van Cseresznyevásár, Cseresznyefesztivál, Nagy befőzés, s ezeken a rendezvényeken több ezer ember fordul meg. Ilyenkor Körünek 50-60 kiállítója van, s talán szerénység nélkül mondhatom, termékeink minőséget képviselnek. Országszerte ismertek vagyunk. Hogy mi áll még a háttérben, nem tudom, de az tény, hogy engem, aki hivatalosan a kulturális intézménynél dolgozom, Miklósról Hajnal Laci, a Nemzeti Művelődési Intézet irodavezetője és Csombordi Pista bácsi keresett meg.

A strand régi kapuját követő fasorral szegélyezett úton tizenvalahány stand sorakozott nagykörüi kiállítók termékeivel. Meg sem lehetett számolni, hányféle lekvár, ivólé,szörp sorakozott a pultokon, de például tizenkét féle szappan között lehetett válogatni, volt köztük mézes, fahéjas, rozmaringos, kecsketejes, stb. Gyönyörű szőttesek, falvédők, szalmából készült szakajtók, egyebek kínálták magukat, és még lehetne sorolni.

Valóban nívósak, amilyen az egész rendezvény volt.

Pásztor


Megosztás

6 hozzászólás

 • Csombordi István says:

  Magyar nóta énekesek helyesen: Farkas Rozika,Márkus Ica,Barta András ,Kolostyák Gyula

 • Kemenczei Jánosné says:

  Gratulálunk a színvonalas rendezvényért,Külön Csombordi István úrnak a sikeres szervezésért!!
  Én személy szerint nagyon jól éreztem magam!A tesóm társaságában!!Bízunk benne hogy még sok ilyen rendezvény
  részesei lehetünk!!Köszönjük!!

 • Csombordi István says:

  Ezen fórumon is megköszönöm minden segítő kolleganőnek,kollegának a szervezésben,rendezésben,lebonyolításban végzett munkáját.Köszönet a támogatóknak,résztvevőknek,barátoknak,ismerősöknek! Olyan sokan vannak,hogy nem tudom felsorolni,ill. nem szeretném ha valaki kimaradna a felsorolásból!!!!!! Sajnálhatják akik nem éltek meghívásunkkal,de jövőre pótolhatják!!!!

 • Csombordi István says:

  A Különdíjat nem a karcagi Háziorvosi Intézmény csapata kapta/ akik nevezésük ellenére nem jöttek el!!!!! / hanem a karcagi RE-HABOS csapat,akik karcagi tyúkoskáposztát készítettek cigányasszony módon!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés