Magyar Hang: Diplomata-útlevelével akarta elkerülni gyorshajtás miatti

Közzétéve ekkor: 2024 január 19. 11:53

büntetését a Csíki Sör tulajdonosa

Lénárd András Romániában több mint 60 kilométerrel lépte túl a sebességhatárt.

Magyar diplomata-útlevelére hivatkozva akarta megúszni a gyorshajtás miatt kiszabott büntetést Romániában Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa – írta a Magyar Hang.

A lap információi szerint az üzletember január 7-én délután három órakor bukaresti rendszámú Bentleyjével 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán. Ezen a szakaszon egyébként százas korlátozás volt érvényben.

A gyorshajtás miatt Lénárd 3300 lejes (körülbelül 250 ezer forintos) büntetés jár, és jogosítványt is bevonják 90 napra.

Magyar Hanghoz eljutott bizonyítékok szerint Lénárd ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.

Ahogy arra a cikk emlékeztet, Románia engedi a többes állampolgárságot, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol: ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Vagyis Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – ott román állampolgár.

A Csíki Sört gyártó cég Fidesszel jó politikai kapcsolatokat ápoló székelyföldi vezetőjének egyébként 2019 óta van magyar diplomata útlevele. Annak idején a külügyi tárca sem tagadta az erről szóló híreket, csak annyit közöltek, hogy ez a törvényi előírásoknak megfelel. 

 
 
 
 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés