Legújabb kori rabszolgaság Magyarországon

Közzétéve ekkor: 2015 november 7. 12:29

Újfajta rabszolgaság van kialakulóban Magyarországon, vonta le a konklúziót Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa november 4-én, Törökszentmiklóson, azon a sajtótájékoztatóval összekötött lakossági fórumon, amelyre Rózsa Endre, a szocialista párt megyei frakcióvezetője invitálta az érdeklődőket. Az esti beszélgetés mottója a „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!” volt, a vendéglátó és vendége ezen gondolatkörre fűzte mondanivalóját.

DSCF6133Rózsa Endre saját régiójáról, a megyéről beszélve leszögezte, hogy miként országosan, a legnagyobb gondot itt is az elszegényedés, a munkanélküliség és a gyermekétkezés jelenti. Ezen túl a statisztikai adatok alapján elmondható, hogy folyamatosan fogy a népesség, jelentősen csökkennek a beruházások, s tízezrek dolgoznak nagyon alacsony bérért, szinte rabszolgaként. A megyei átlagkereset 126.000 forint, ami csaknem harmadával kevesebb, mint az országos átlag.

Külön kiemelte az elmúlt félév Jász-Nagykun-Szolnok megyét is súlyosan érintő botrányát, az M4-es és az ESZOSZ szövetkezet ügyét. Az M4-es autópálya megépülése létfontosságú kérdés, mert amíg nem vezet normális, európai léptékű út a térségbe, addig a befektetők nagy részében fel sem merül, hogy ide hozza a pénzét, itt ruházzon be, itt teremtsen munkahelyeket. Orbán Viktor 2013 vége felé, a választási kampány hevében bejelentette, hogy 2016 szeptemberére  elkészül az autópálya megyei szakasza. A munkálatok el is kezdődtek, aztán homokszem került a gépezetbe. A homokszemet Orbán és Simicska összeveszése jelentette, ami normális esetben személyes ügy, ebben az esetben viszont sajnos nem. A torzsalkodás oda vezetett, hogy a kormány leállította az építkezést,s egy határozatban be is jelentette, hogy két éven belül nem is fogják folytatni. A torzók itt állnak, havonta 50 millió megy el őrzésükre, illetve állagmegóvásukra a mi, adózók pénzéből. Ez két évre vonatkoztatva 1,2 milliárd forint a semmiért.

DSCF6162Ráadásul egy idő elteltével autópálya helyett már csak autóútról beszéltek, a közelmúltban pedig kiderült, hogy az sem lesz, hanem egy úgynevezett gyorsút, amiről csak annyit lehet tudni, hogy azon nem lesznek felüljárók, aluljárók, hanem körforgalommal, jelzőlámpákkal ellátott szintbeli kereszteződések, s amiről a szakemberek azt mondják, hogy életveszélyes lesz.

 Hogy végül épül-e egyáltalán valami, s ha igen, mi, ki tudja, az viszont biztos, hogy hétről hétre emberek halnak meg a halálútnak nevezett 4-esen, s mint már utaltunk rá, nem jön a befektető, a tőke, nem teremtődnek új munkahelyek, s a bérszínvonal növekedésére, a nagyobb szelet kenyér szerzésére sem lesz esély.

A másik botrány az ESZOSZ-ügy, amivel kapcsolatban már nem egy fórumot tartott a megyében Rózsa Endre, többek között Törökszentmiklóson is. Röviden most is vázolta a lényeget: egy Fidesz- közeli szövetkezet négy-öt hónapja nem fizet dolgozóinak, három régiós megyében közel 3000 család él azóta minden jövedelem nélkül, napról napra küzdve a megélhetésért. Az MSZP nem egyszer felszólította a kormányt, hogy soron kívül adjon támogatást az érintetteknek, de eddig csak süket fülekre talált. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a leszerződtetett dolgozók nagy része fél év elteltével sem kapta meg felmondását, a munkavégzéshez szükséges papírokat, így munkahelyet sem kereshetnek, segélyhez sem juthatnak. Ezeket a családokat már a megélhetési katasztrófa fenyegeti.

DSCF6169Korózs Lajos a témát országos viszonylatba szélesítette. Mondandóját  azzal a kijelentéssel kezdte, hogy a hétfői nap a gyalázat napja volt az országgyűlésben. Ezen a napon tárgyalt a Népjóléti Bizottság a gyermekéhezés civil szervezetek által javasolt felszámolásáról és a minimál nyugdíj megemeléséről. A kormánypártok eredetileg támogatták, hogy a parlament tűzze napirendre a gyermekéhezés felszámolásának megvitatását, a Fidesz részéről alá is írták az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot. Aztán a bizottsági ülésen kifaroltak az ügyből, a fideszes többségű bizottság leszavazta, hogy hogy egyáltalán országgyűlés elé kerüljön a kérdés.

A bizottság elnöke, Selmeczi Gabriella álszentül azzal érvelt, hogy nem szükséges a dologgal foglalkozni, hiszen tavaly volt rezsicsökkentés. Az üzenet tehát az– emelte ki felháborodottan Korózs -, ha éhes a gyerek, egyen rezsicsökkentést. Szégyen, gyalázat, ami ott történt – fejezte be a gondolatkört – különösen annak tükrében, hogy a Máltai Szeretetszolgálat, amely nem vádolható baloldalisággal, kimutatta, hogy Magyarországon 50.000 gyerek éhezik naponta. A statisztikák szerint közel 600.000 család kap olyan gyermekvédelmi támogatást, amely egyértelműsíti, hogy ők hátrányos helyzetűek. amely családokban a gyermekek ugyan nem éheznek minden nap, de megfelelően táplálkozni nem tudnak.

A minimális nyugdíj emelését, amelyet a bizottság szintén lesöpört az asztalról, azért tartotta volna fontosnak, mert sok társadalmi juttatás – anyasági támogatás, GYES, stb, – mértéke a minimális nyugdíj mértékéhez van rendelve. Mivel a minimál nyugdíjak hét év óta nem emelkedtek, ezek a juttatások mára vásárlóértékük 25%-át elvesztették. Kimondani is szégyen – hangsúlyozta -, hogy a minimális nyugdíj értéke 28.500 Ft.  Ő, mint a Népjóléti Bizottság alelnöke ennek 50.000 forintra való emelését javasolta, de a javaslatot meg sem fontolták.

DSCF6155Emlékeztetett rá, hogy a kormány tavasszal eltörölt több szociális juttatást – lakhatási támogatás, közgyógyellátás, ápolási díj, stb. – , arra való hivatkozással, hogy az önkormányzatok majd saját hatáskörükben megoldják a szociális problémákat. Erre viszont az önkormányzatoknak nincs forrása, így a szociális juttatások köre jelentősen leszűkült, s mértékük is jelentősen csökkent.

Megdöbbentőnek találta, hogy a szociális szférában, az egészségügyben dolgozók nettó bére nem éri el a 70.000 forintot, mint ahogy azt is, hogy a nemzetközi gazdasági szervezet, az OECD megállapítása szerint Magyarország polgárainak szerény a jövedelme, csekély a pénzügyi tartaléka, rosszak a lakáskörülményei és az egészségügyi állapota. A vizsgálatok szerint 36 ország között a nettó jövedelmekre és az egészségügyi állapotokra vonatkozóan a 31., a születéskor várható időtartamot illetően a 32., a bérek és egyéb jövedelmek tekintetében a 29.helyen állunk. Mint mondta, Magyarországra vonatkozóan soha ilyen lesújtó adataink nem voltak.

S mi még a szegénységet nagyon jól érzékeltető adat? – tette fel a kérdést. A Magyar Tudományos Akadémia publikációja, amely szerint a háztartások 75%-a nem tud egy váratlan kiadást- elromlott mosógép cseréje, vihar által lesodort tetőcserepek pótlása – finanszírozni. Ez a 75%% egy akkora városban, mint Törökszentmiklós, 80, a falvakban 90-95 %-ra emelkedik. Az emberek 25%-a nem tud megfelelően étkezni, a lakosság 12%-a nem tudja megfelelően fűteni lakását, 550 ezren élnek vizes, dohos, beázó tetejű lakásban.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet- mondta. A kormány büszkén hangoztatja, hogy emelkedtek az átlagjövedelmek, az átlag ezek, az átlag azok. Csak azt felejtik el mondani, hogy az átlagjövedelmet a milliós, milliárdos havi jövedelmek emelik meg. 150 minimálbéreshez, közmunkáshoz (70.000 körül) hozzá teszünk 10 db milliós fizetést, máris kijön egy százezres átlag. De ettől a szegénység nem változik.

Korózs Lajos a címben jelzett mondattal zárta beszédét.”Legújabb kori rabszolgaság van kialakulóban Magyarországon, mert akinek csak annyi a jövedelme, hogy enni és lakni tud, az rabszolga. Enni a rabszolgák az ókorban is kaptak, fedél az ókori rabszolga feje fölött is volt.

(A képeken balra Rózsa Endre, jobbra Korózs Lajos.)

Pásztor

 


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..Hirdetés