(Lázár) János! A nyugdíjasok mindent megkapnak!?

Közzétéve ekkor: 2017 október 7. 14:40

Néztem a 100. kormányinfót izgatottan, éreztem valami nagy bejelentés jön. Arra vártam, hogy a rengeteg munkában megfáradt Lázár János lemond, és visszamegy szülővárosába. De nem, helyette egy örömteli bejelentést tett. Azt, hogy a nyugdíjasok mindent megkapnak.

A baj az, hogy az örömteli bejelentés  csupán neki és keveseknek örömteli. Mert elgondolkoztam, mi is az a minden? Menjünk vissza 2013-ra, amikor jött a nagy ötlet, a  rezsicsökkentés. Ebből Jánosunk szerint mi nyugdíjasok 30 %-ot kaptunk, ennyit spóroltunk. No de mihez képest? Részletezzük! Ha én havonta  fizetek 3 m3 vízdíjat, akkor a rezsicsökkentés ebből 205 forint /hó. Három évre visszamenőleg ez 5797 forint.  Ez az összeg a nyugdíjamnak a 8 %-a, ezt osszam el három évre! De nézzük a gázt! Mint kis nyugdíjas kiszámoltam, havonta 46 m3 gázt fogyaszthatok télen nyáron ahhoz, hogy ki tudjam fizetni becsülettel a gázszámlámat. Ezt a 46m3-t  kell beosztanom főzésre, fűtésre és a meleg vízre.

János, tudod ez mire elég? Elmondom. Télen 16,5 foknál nem állíthatóm többre a lakásom fűtését, ezért szakaszolok. Én szerencsés vagyok, mert ez a szakmám, és ki tudom számolni. Tehát 2 helyiséget fűthetek télen, a hálószobát és a nappalis konyhámat. A fürdőszobát már nem,  ott a kiengedett meleg víz gőze melegíti fel a csepp fürdőmet. Luxus igaz? Elmondom, miért nem fáztam eddig még meg. Tanuljál János, mert egyszer te is megöregszel, s nem árt, ha tudod. Bejön a nyár vége, ajtó, ablak nyitva, és szoktatom magam a kinti gyorsan hűlő hőmérséklethez. Pár hét és egálban vagyunk. A lakásban is annyi a hőmérséklet, mint kint. a fokozatosság elvét követve húzom magamra a sokadik pulóvert, nadrágot, majd jön a takaróban való ücsörgés. Nálam ez a rezsicsökkentés. Közben nézem a világpiaci gázárát, amely viszont nagyot csökkent. De ez engem nem érint, mert ti megvásároljátok olcsón, mi fogyasztók pedig kapjuk ugyanolyan drágán rezsicsökkentés címszó alatt.

De nézzük az élelmiszereket! Bőszen csökkentettétek az áfát egész évben, sorba jött a  disznóhús, baromfi, tojás, nyers tej. Hogy ki a bánat iszik nyers tejet, nem tudom, mert a szabvány szerint pasztörizálni kell kötelezően, úgy viszont a tej máris a duplájába kerül. Még pár dolognak csökkent az áfája 27 %-ról 5 % -ra., de ebből a fogyasztó semmit nem érez. Nemhogy olcsóbbak lettek volna a termékek, hanem szinte minden lényegesen drágább, mint volt. A csirke szárny vagy a pulyka szárny is kb. 20-30 %-kal drágább, de a mosószertől a villanyégőig, ami csak egy háztartásban kell, minden drágább még akciósan is, mint 1 évvel ezelőtt.

Szavunk sem lehet, januárban kaptunk 1,6 % nyugdíjemelést. Igaz, ezt sem adtátok könnyen, emlékezzél csak! Mi emlékezünk! Utána azt hittétek, a bözsi utalvánnyal “befoghatjátok” a nyugdíjasok száját. Hát nem! Különösen azért nem, mert  kaptak a külföldön élő magyarok is, ami tök értelmetlen volt, s emeltétek az ukrán és román nyugdíjasok nyugdíját is, viszont nálunk 2012 óta megvontátok a rokkantsági nyugdíjat és a szolgálati nyugdíjat. Kaptunk helyette járadékot, sőt még adóztattátok és adóztatjátok is őket a mai napig.

János! Ti nem adtok semmit! Ti elvesztek! Elveszitek még azt is, ami törvényesen járna. Sokan nem látják ezt az én koromosztályomból, vagy mert nincs elég tudásuk, vagy már szegények feledékenyek lettek, vagy sikeresen átmostátok az agyukat. De közlöm, nem ők vannak többen! A nyugdíjasok nagy része még normális, tud számolni, jár bevásárolni, s csak áll döbbenten a gyógyszertárban,  és kotorászik a pénztárcájában, hogy melyik fontos gyógyszerét veheti meg.

János, ne sértődj meg a tegezés csupán annak szól, hogy a gyerekem, sőt talán az unokám lehetnél. Szerencsére nem vagy az, mert borzasztóan szégyellném, ha ilyen embertelen, lelketlen és cinikus embert neveltem volna.

Nem tudjuk még, mennyi is lesz, az annyi, amit 3 részletbe adtok,  de nem sok reményt fűzök hozzá. Nem, mert ti egész évben használtátok a nyugdíjasok járandóságát, forgattátok a pénzt, kamatoztattátok, vagy uram bocsá, lenyúltátok. Közben az infláció nőtt, sokkal többel, mint amit ti kiszámoltatok. Tehát a vesztesek mi vagyunk.

Nagyon nagy vesztesek,  János! Mert ahelyett, hogy ránk és az országra költenétek az állítólagos pluszt, ti szétosztjátok a világnak – stadion Szlovákiába, Romániába, Eszékre, kórház Székelyföldre, stb. – mintha itt nem kéne, kórház, óvoda, iskola, járda vagy bármi, amitől fejlődhetne az ország. Itt János csak térkövezett terek épülnek és stadionok, amiket nem használ senki. Van képetek az uniós pénzből épült játszóterekért is pénzt kérni, hogy annak a kevés gyereknek, amelyik megszületik, annak  se legyen élmény a játék.

Nem ilyen jövőért dolgoztunk, azt gondoltuk, a gyerekeinknek és unokáinknak majd jobb és élhetőbb életük lesz, és nem kényszerülnek arra, hogy elmeneküljenek a hazájukból. Azt hittük, hogy lesz tisztes öregkorunk, hogy nem mi temetjük fiatalon a kétségbeesett gyerekeinket, akik belebetegednek a kilakoltatásokba, akik éhbérért dolgoznak a hazájukban s akik a kilátástalanságba halnak bele.

János! Leszel még te is nyugdíjas. Tudom, a te életfilozófiád az, hogy mindenki annyit ér, amennyit összekapart, s te kapartál is, úgy gondolod nincs félnivalód. De tudod a szemétdombon is lehet rendet tenni,  ott is akadhat erősebb kakas, amelyik  elveszi, amit összekapartál. Én már akkor valószínűleg nem élek. de jussak majd eszedbe.

Ugye most már érthető, miért is nem örülők a bejelentésednek, az esetleges, kegyként beállított nyugdíjemelésnek,  korrekciónak vagy prémiumnak. mindegy minek nevezitek. S megsúgom, nagyon sokan szintén nem örülnek.

Rosta Ágnes


Megosztás

5 hozzászólás

 • Vass janosne says:

  Enmar nemhiszek senkinek anyit lettuk becspva

 • Sebők Emília says:

  „Közben az infláció nőtt, sokkal többel, mint amit ti kiszámoltatok. Tehát a vesztesek mi vagyunk.” – Ez sajnos csak félig igaz! Ők ugyanis jól számoltak! Az MNB már tavaly év közben 2,4 százalékos inflációt prognosztizált erre az évre! Ehhez képest akartak először 0,9 százalékot emelni a nyugdíjunkon, majd a nagy felháborodás és elégedetlenség hatására kegyeskedtek 1,6 százalékot emelni! És valóban, a kettő közötti különbséget egész éven az állam használja, majd nagy kegyként év végén talán ideadják nekünk. A sok buta nyugdíjas meg örvend Orbán ajándékának, s ha teheti, kézcsókra járul elé!

 • BANELLI ÁRPÁDNÉ says:

  LÁZÁR JÁNOS MÁR MEGINT „HAZUDIK ” ez igy is született? csocso31@gmail.com

 • Várkonyi Katalin. says:

  ÁGNES GRATULÁLOK! REMEK ÍRÁS! MÉG HOZZÁFŰZNÉM! PÉNTEKEN KIVÁLTOTTA A FÉRJEM AZ EGYIK ÉLETMENTŐ GYÓGYSZEREM, KÖZGYÓGY- RÓL ELFOGYOTT A PÉNZ. – MÁSKOR IS VOLT ILYEN-, NEM ELÉG EGY HÓNAPRA A HÁROM HÓNAPRA ADOTT ÖSSZEG. UTOLJÁRA SZEPTEMBER VÉGÉN, 750, . FT. VOLT AZ ÁRA, PÉNTEKEN MÁR
  1.314,- FT/ DOBOZ! HALJ MÁR MEG VÉGRE NYUGYDÍJAS!

 • Gyarmati Ágnes says:

  Remek, nagyszerű írás! Gratulálok Ágnes Rosta!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés