Korrupcióban idén is győztünk: az EU legkorruptabb országa Magyarország

Közzétéve ekkor: 2024 január 30. 14:42

Egyetlen pontot sem tudott javítani korrupció tekintetében Magyarország a Transparency International indexén, így tavalyhoz hasonlóan most is az Európai Unió legkorruptabb országa lett a miénk.

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe alapján, ahogy tavaly, idén is az EU legkorruptabb országa Magyarország – írja a Hvg. A jelentés szerint egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország, a hátrányunk azonban nagyobb lett. A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve, viszont az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított. A harmadik legrosszabb uniós tag, Románia, 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve. A világ leginkább korrupciómentes országa továbbra is Dánia, a második helyen Finnország áll és Új-Zéland a harmadik. 

2007 óta lejtmenetben van Magyarország a korrupciós listán 

Magyarország a legjobb helyezését 2007-ben érte el a listán, utána már lejtmenetbe kapcsolt (egy kicsi, 2009-es javítással), 2012-ben pedig, amikor a TI (Transparency International) átállt a mostani módszertanára, az EU 9. legkorruptabbja volt. Onnan majdnem folyamatos volt a visszaesésünk, egyedül 2018-ban sikerült javítani egyetlen ponttal. 2020-ra jutottunk el oda, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai legyünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, és 2023-ban is megtartottuk ezt a helyezést – írja a lap. 

Magyarország 2022-ben 42 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, és ezzel a 180 országot vizsgáló felmérés 77. helyén végzett, 1 pontot és 4 helyezést rontva az egy évvel korábbi állapothoz képest.

168.hu


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés