Kisnyugdíjas levele a Télapóhoz

Közzétéve ekkor: 2018 szeptember 24. 16:38

Kedves Télapó!

Én még sohasem írtam neked. Tudom, nagyon korán van még, de nálunk Magyarországon  nagyon lassú a Posta. Meg gondolom, hamarosan eláraszt a sok gyerek is a kérésével.

Te elég idős vagy ahhoz, hogy megértsél. Én  azt szoktam mondani, nem öreg vagyok, csak a második gyerekkoromat élem. Nem tudom, meddig még, hiszen az élet rövid  ezért most kérnék szépen valamit, mert szeretnék még egyszer egy szép, meghitt Karácsonyt megélni. Ne félj nincsenek nagy kéréseim. Igazából  nem is neked kéne írnom, hanem a Hazám kormányának, de az teljesen értelmetlen volna. Abban reménykedem, ha már a világon senki más, Te talán teljesíteni tudod szerény óhajaimat.

Elmesélem neked, mi mindent szeretnék. 

Elsőként tisztességes nyugdíjat. Nem gondoltam én sokra, csak annyira, hogy miután becsületesen kifizettem minden rezsimet, maradjon annyi, hogy meg tudjam venni a gyógyszereimet. Aztán nagyon szeretnék úgy élni, hogy ne az akciós újságokból kelljen kiböngésznem, mi a legolcsóbb élelmiszer, amit megvehetek magamnak. Szeretnék minden nap valami pici húsit enni, zöldséget és gyümölcsöt. De nagyon drága lett idén minden, sőt most olvasom, hogy még ennél is drágább lesz a tej, a hús, a kenyér és minden élelmiszer. Jaj, a kedvencem, a tej.  Eddig reggelenként felbontottam egy doboz tartósat a 1,5 %-os fajtából, ahhoz főztem kávét. Ez volt minden nap a reggelim kenyér és zsemle vagy vaj és felvágott nélkül.  Arra nem telt korábban sem. De most már a tejjel is gond van. 200 forint alatt nagyon ritkán kapható, így múlt hónaptól lemondtam róla, és persze arról a pár csepp kávéról is, amivel ízesítettem.

Már régen is csak pár cseppet tettem bele, mert magas a vérnyomásom, és nagyon drága a gyógyszer. Tudod eddig volt nálunk olyan, hogy közgyógyellátás. Ma is van, de képzeld, 1200 forinttal több lett a nyugdíjam, így már nem vagyok rá jogosult. Jó lenne, ha annyi lehetne a nyugdíjam, hogy az összes gyógyszeremet minden hónapban ki tudnám váltani, de idén már nem megy. Van, amit kettétörök, és csak a felét veszem be, van, amit ki sem tudok váltani. Nagyon szégyellem magam, mikor az orvos mondja, ez nem jó vagy az nem jó a leleteimben, ilyenkor nem merek a szemébe nézni.  Ő ugyanis mindent megtesz értem, de én nem tudom kiváltani azt a fránya sok patikáriumot.

Aztán  nagyon szeretném, ha gyakrabban és hosszabb időre tudnám igénybe venni a gondozónőmet. Az sincs ingyen,pedig nagy segítség ám. Aztán szeretném, ha ki tudnám váltani azokat a gyógyászati segédeszközöket,amik megkönnyítenék az életemet. De nagyon drága akár a kerekesszék, akár az ortézis, de még egy sima kapaszkodó is megfizethetetlen egy kisnyugdíjasnak.

Jön a tél! Valamikor nagyon szerettem, most pedig félek. A pici kis otthonomban csak két kis helyiséget fűtők, azt is csak 16,5 fokra már évek óta. Ennyit tudok kifizetni. Nincs tartozásom a szolgáltatók felé, minden számlám időre ki van fizetve, de  bár alig látok, már nem merem felkapcsolni a villanyt. Még délelőtt, világosban kikészítem a gyógyszereimet, hogy a villanyt ne kelljen felkapcsolni este sem. Nem lehet! Kiszámoltam, évente 550 m3 gáznál, 150-200 KW/ó áramnál nem használhatók többet. Ennyire futja. Nyáron dőzsi van a vízzel, mert ott a kerti kút, ha valaki behozza a vizet, akkor lehet spórolni a vízszámlával.    

Mondd Télapó, mindez nagyon nagy kérés? Mert még egy utolsó kérésem lenne. Alig merem leírni, de annyira szeretném, hogy ne csak nekem hozzad mindezeket,  hanem minden idős nyugdíjas magyar honfitársamnak. Mindazoknak, akik végig dolgozták az életüket, hogy jobban éljenek a gyerekeink és az unokáink.  Nem nyugdíj prémiumra és korrekcióra vágyunk, hanem tisztes ellátásra. Mert tudod az a 16 ezer forint és a 2,6 % jövő évi nyugdíjemelés mindezen kérésekre nem elég.

El tudnád mindezt intézni?

Előre is köszönöm szépen 2,7 millió nyugdíjas nevében. Ennyien várjuk, hogy hozzál nekünk élhető, szép Karácsonyt és egy jobb évet.

Magyarország 2018. 09.24.                              

Rosta Ágnes


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés