Kiderült, mennyire szennyező a gödi akkugyár

Közzétéve ekkor: 2024 február 21. 10:12

Négy év alatt 88 tonna mérgező oldószer került a levegőbe.

Kikérte az Átlátszó Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 22-es légszennyezettségi adatait, és ezekből kiderül, hogy Gödön a 2018-as mértékhez képest a hétszeresére nőtt a levegőben a szén-dioxid mennyisége. Az elektródagyártáshoz használt szerves oldószerből, az N-metil-2pirrolidonból (NMP) 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe Gödön, a legnagyobb mennyiség 2021-ben, akkor 81,486 tonna NMP távozott az üzem légszennyező pontforrásain.

Az NMP-t reprodukcióra káros hatású anyagként tartják számon, belélegzése veszélyt jelent a terhes nőkre, hosszú távon vetélést okozhat, és a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti. 

Ennek az oldószernek a jelenlétét a gödi kútvízben is kimutatták már, amelyről az Átlátszó 2022 májusában írt. Teljes körű vizsgálat nem indult, mert a hatóságok nem látták bizonyítottnak, hogy a szennyezés az akkumulátorgyárból származik. Azt is tudni lehet, hogy a Samsung területén öt éven át nem működtek figyelőkutak, az egyetlen ilyen eszközt betemették.

Az Átlátszó elkérte a gödi gyár munkavédelmi határozatait is, amelyekből azt szűrte le, hogy 2021-ben és 22-ben hét alkalommal 133 ember, 2023-ban pedig 44 fő dolgozott úgy, hogy egészsége fokozottan veszélyben volt. 2021-ben nikkelből és kobaltból a megengedett határértékek tíz- és húszszorosa volt a munkahelyi levegőben. Bár tízmillió forintra megbüntették az üzemet, a légszűrő készülékek később sem működtek megfelelően, és a munkavédelmi előírásokat sem tartották be.

2023 júniusában 250-szer több nikkel volt a levegőben, mint amennyi megengedett. Emiatt kétszer tízmillióval bírságolták meg a Samsung Zrt-t.

A kormányhivatal eredetileg magasabb összegeket állapított meg, de a munkavédelmi törvény szerint a maximális büntetés 10 millió forint, ezért csak ennyit róttak ki egyszerre a cégre. 

Az Átlátszó számolt: a cég megúszta 30 millió forint munkavédelmi bírsággal, miközben csak 2022-ben 1631 milliárd forint árbevétele és 31 milliárdos nyeresége volt. 

A kormány március elsejétől szigorítja a munkavédelmi bírságolást, a maximális bírság 100 millió forint lehet.

magyarnarancs.hu


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés