Kiállítás raktári anyagból

Közzétéve ekkor: 2015 november 19. 15:25

mézeskalács

A Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény gazdag raktári anyaggal rendelkezik, amelyből időnként egy-egy tematikus tárlatot rendez Héja László, a múzeum vezetője. Volt már a készletből térképkiállítás, bemutató a vallási tárgyú könyvekből, s most egy újabb válogatás tekinthető meg. A kamara kiállítás a „Mestere volt egykor”- Régi mesterségeink tárgyi emlékei címet viseli, s mint Héja László  elmondta, régóta tervezett egy ilyen tematikus bemutató tárlatot.

szövő. fotóBár a raktárban nagyon sok régi kézműves eszköz, szerszám található, mivel az állandó kiállítások termei mellett csak egy szabad helyiség áll rendelkezésre az időszaki tárlatokra, csupán néhány mesterség bemutatására volt most lehetőség. Az idősebb generációból bizonyára sokan emlékeznek még D. Simon Ferencre, akinek majdnem a múzeummal szemben volt a műhelye, s akinek hagyatékából megismerkedhetünk a mézeskalács készítés eszközeivel.

cpész, szabóHasonlóképp ismerősen csenghet a miklósiak számára Markóczi fényképész neve is, akinek rengeteg fotója van a gyűjtemény birtokában, s valószínűleg sokat őriznek belőlük a helybéli családok is. Eszközeit  évekkel ezelőtt hozták Debrecenből az örökösök, s ajándékozták a múzeumnak.

A raktári anyag kisebb része a múzeum gyűjtőmunkájának eredménye, a nagyobb rész, miként a fenti eset is bizonyítja, az örökösök adományainak köszönhető. Miként a valószínűleg nem sok helyen látható, s ezért egyedinek tekinthető hatalmas  fújtató is, amely mellett láthatók a patkolókovács egyéb munkaeszközei is; fogók, kalapácsok, billogok is.

Talán kuriózumnak tekinthetők a cipész kaptafái mellé felsorakoztatott lábbelik is: csizmák,  cipők, papucsok, de érdekesség a korabeli szövőszék, egy régen élt szabómester varrógépe és vasalófái is.

kovács

Pásztor


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés