Kiállítás a Kézművesházban

Közzétéve ekkor: 2019 április 6. 8:55

Pásztor

A Népi Kézműves Alkotóházak Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával közösen 2019. április 5-7. között 6. alkalommal hirdette meg Országos Hétvégéjét. Az alkotóházak és műhelygalériák olyan egyedi programmal jelentkezhettek, ame- lyekben a helyi kézművesség hagyományai, értékei jelennek meg.

Ehhez a programsorozathoz csat- lakozott a Törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület, amely a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesülettel karöltve háromnapos rendezvényre invitálta Almásy úti alkotóházába az érdeklődőket.

A három nap indításaként 5-én kora este kiállítást nyitottak meg, amelyen a lehető legszélesebb keresztmetszetben a városban élő, alkotó kézművesek munkáit igyekeztek bemutatni. Ehhez nem csak az egyesület tagjait hívták segítségül a szervezők, igyekeztek minél több kívülálló mesterembert, asszonyt is meghívni. Ez nem teljesen sikerült, mert volt, akit nem értek el, volt, akihez nem jutott el a meghívás, vagy arra nem reagált, s akadt olyan is, akinek ilyen vagy olyan ok miatt jelen pillanatban nem volt kiállítható terméke.

Az egyesületnek így sem kell szégyenkeznie, hiszen a fafaragó munkáktól a szőttesekig, a csipkéktől a bőrdíszműves munkákig  és sok más egyébig több mint húsz kézműves számtalan mesterművében lehet május 15-ig gyönyörködni..

 Mint Bán Andrea, az egyesület vezetője elmondta, azért is igyekeztek minél több helyi alkotót felvonultatni, mert az alkotóház tervezett megújítása után szeretnének igazi, alkotó Kézművesházat működtetni, amely helyet adna azoknak is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak otthon dolgozni.

Az egyesület szombaton délelőtt tavaszváró, húsvétra készülődő népi kézműves foglalkozásokra, délután népi sportjátékok kipróbálására várja főleg a fiatalabb korosztályok képviselőit, vasárnap délután pedig” Jászkunsági gyerek vagyok” címmel körjátékok, népdalok tanulására adnak lehetőséget. A programok közben mesterség bemutatók,kézműves foglalkozások zajlanak.

Szemtől Szembe


Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .Hirdetés